Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje pozabila

u.k., 24.11.2022 08:18:20

Serija The Crown nas spomni, da življenje kraljev, kraljic, princev in princesk ni ravno pravljica.

Delite na:
Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje pozabila
Diana je kraljevo družino šokirala z intervjujem za BBC. profimedia

Čeprav imajo producenti Netflixove serije precej 'umetniške svobode', pa drama vendarle temelji na resničnih škandalih, ki so pretresali kraljevo družino v 20. stoletju. In vsaj nekaj škandalov je takšnih, da bi jih člani kraljeve družine najraje pometli pod preprogo.

Edward VIII Wallis Simpson.jpg
Edward VIII in Wallis Simpson.
Profimedia

Edvard VIII. se odpove prestolu zaradi ljubezni

Čeprav je po sodobnih merilih ta škandal morda videti precej skromen, pa ni bilo v tistem času nič bolj šokantnega kot odločitev Edwarda VIII., ki je leta 1936 sporočil, da odstopa s položaja kralja, da bi se lahko poročil z dvakrat ločeno Američanko Wallis Simpson. Poroka z ločeno osebo je bila v nasprotju s stoletno kraljevo tradicijo in naukom Anglikanske cerkve. Ko je Edward jasno povedal, da se namerava poročiti s Simpsonovo - s katero je imel dolgoletno razmerje, ko je bila še poročena -, je bilo to tako sporno, da je sprožilo "ustavno krizo". Britanski ministrski predsednik in parlament sta Edwardu postavila ultimat. Ni mogel biti hkrati kralj in mož dvojne ločenke. Moral je izbrati in izbral je ljubezen. 11. decembra 1936 je Edvard po radiu BBC nagovoril narod in sporočil, da se je uradno odpovedal prestolu v korist svojega mlajšega brata, vojvode Yorškega, ter pojasnil: "Ugotovil sem, da brez pomoči in podpore ženske, ki jo ljubim, ne morem nositi težkega bremena odgovornosti in opravljati svojih kraljevskih dolžnosti, kot bi si želel."

profimedia-0720726892.jpg
Kralj Charles III in kraljica Camilla, od Charlesa je starejša eno leto.
Profimedia

Charles in Camilla

Ko bo Charles III. 6. maja 2023 uradno okronan za kralja, ga bo spremljala njegova druga žena Camilla. Če danes gledamo na par kot povsem ugleden del kraljeve družine, zlahka pozabimo na skrivne afere in neprijetna razkritja, ki so zaznamovala njuno desetletja dolgo razmerje. Nekoč sta bila Charles in Camilla zaljubljena dvajsetletnika, vendar so mlademu princu 'svetovali', naj se ne poroči s Camillo, saj ni bila aristokratka in je imela pred njim več razmerij. Camilla se je poročila z Andrewom Parkerjem Bowlesom, Charles pa se je poročil z Diano Spencer. Toda iskrice med Charlesom in Camillo niso nikoli povsem ugasnile. Leta 1986 sta Charles in Camilla, oba nesrečna s svojima zakoncema, ponovno obudila ljubezensko zvezo. Camilla je bila nato zaradi lastne ločitve in ločitve Charlesa ter Diane deležna bolečih javnih kritik, kraljica Elizabeta pa jo je menda imenovala "ta zlobna ženska". Vendar sta Charles in Camilla kljub vsemu ostala skupaj. Leta 2005 je kraljevi par storil to, kar bi najverjetneje moral storiti že pred 30 leti: zvezala sta vozel.

diana
Diana je kraljevo družino šokirala z intervjujem za BBC.
profimedia

Dianin šokantni intervju

Princ Charles in princesa Diana sta se ločila leta 1992, vendar je trajalo več let, da je bila ločitev uradno potrjena. V vmesnem času so britanski pisatelji in biografi v knjigah in člankih razkrivali umazane skrivnosti para. Končno se je Diana odločila, da je čas, da razkrije dejstva. Zato je privolila v intervju z novinarjem Martinom Bashirjem. Britanska televizijska mreža BBC je sporočila, da si je 20. novembra 1995 intervju ogledalo 23 milijonov ljudi. Diana je člane kraljeve družine obtožila, da so ji obrnili hrbet in jo v času poporodne depresije označili za "nestabilno". Odkrito je spregovorila o tem, kako jo je nizka samopodoba pripeljala do motenj s prehranjevanjem in da je večkrat premišljevala o tem, da bi si kaj storila. Dejala je, da je bilo vse skupaj »simptom tega, kar se je dogajalo v mojem zakonu". V nepozabnem intervjuju je Diana priznala svojo nezvestobo, obenem pa je Charlesu očitala njegovo afero s Camillo. "V tem zakonu smo bili trije," je dejala Diana, "zato je bilo v njem malo gneče." Diana je celo podvomila o tem, da je Charles primeren za kralja, saj je dejala, da bi ga po njenem mnenju ta služba "dušila". Intervju je povzročil pretres v Združenem kraljestvu in razjezil kraljevo družino. Kraljica Elizabeta je Charlesu in Diani napisala ločeni pismi, v katerih ju je pozvala, naj dokončata ločitev.

Andrew
Andrew je osramočen izgubil vse naslove.
Profimedia

Princ Andrew je "izgnan"

Princ Andrew je slovel kot "playboy". Družil se je z modeli in igralkami (tabloidi so ga poimenovali "Randy Andy"). Toda temna plat Andrewovih "apetitov" je bila razkrita leta 2019, ko so princa povezali z Jeffreyjem Epsteinom, osramočenim finančnikom in obsojenim spolnim prestopnikom. Andrew je sicer zanikal kakršno koli 'sodelovanje z mladimi ženskami', s katerimi sta trgovala Epstein in njegova pomočnica Ghislaine Maxwell. Nato pa se je pojavila fotografija, na kateri je Andrew s 17-letno Virginio Giuffre, ki je princa obtožila, da jo je večkrat spolno zlorabil. Kraljica Elizabeta je bila prizadeta. Ko je primer prišel na sodišče, se je odločila za izjemen korak in Andrewu odvzela kraljeve naslove ter častne vojaške nazive. Andrew ne opravlja več nobenih kraljevih dolžnosti.

Meghan in Harry.jpg
Meghan in Harry sta se odrekla kraljevi družini.
Profimedia

Odhod Harryja in Meghan

Januarja 2020 sta princ Harry in njegova soproga Meghan Markle objavila, da prekinjata sodelovanje s kraljevo družino. V uradni izjavi sta Harry in Meghan pojasnila, da se želita osredotočiti na dobrodelno fundacijo in da želita živeti v ZDA. Pravi razlogi pa so prišli na plan leto pozneje, ko sta Harry in Megan v intervjuju z Oprah, ki je v marsičem spominjal na intervju, ki ga je Diana dala leta 1995, razkrila več podrobnosti. Tako kot Diana je tudi Meghan razkrila, da se je spopadala s poporodno depresijo in celo razmišljala o samomoru. Harry in Meghan sta dejala, da sta se počutila "ujeta" v kraljevem mehurčku, ter da sta se morala zaradi lastnega duševnega zdravja umakniti. Harry je dejal, da ga je še posebej motilo, kako so mediji obravnavali Meghan, in navedel rasistične podtone v tabloidnih in mainstream prispevkih. Glede na to, kako se je končalo Dianino življenje, ki so jo nenehno preganjali paparaci, Harry ni mogel dopustiti, da bi se zgodovina ponovila.