Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Nedokončana zgodba je končana

D.K., 17.08.2022 03:47:56

Veliko ime nemške kinematografije, režiser Wolfgang Petersen, je pred dnevi dobilo svojo zvezdo na nebu.

Delite na:
Nedokončana zgodba je končana
Wolfgang Petersen je veliko ime nemške in hollywoodske kinematografije Profimedia

Petersen, ki je nemško ime ponesel tudi v Hollywood, je umrl 12. avgusta v 82. letu starosti. Ljubitelji filma se ga bodo spomnili predvsem po še danes izjemni zgodbi o nemški podmornici iz druge svetovne vojne Das Boot (1981) in še eni nemški produkciji, Neskončni zgodbi (1984). V Munchnu je posnel tudi kultni znanstveno fantastični film Enemy Mine (1985), preden se je preselil v Hollywood. Med največje režiserje svojega časa so ga ponesli Na strelski črti (1993), Izbruh (1995), Air Force One (1997), Vihar vseh viharjev (2000) in Troja (2004). Sedem njegovih filmov je zaslužilo več kot 100 milijonov dolarjev, dobili pa so tudi skupaj več kot 15 nominacij za Oskarja, od tega samo Das Boot šest.

wolfgang-petersen
Petersen na snemanju Das Boot (1981)
Profimedia

Wolfgang Petersen se je rodil 14. marca 1941 v Emdenu blizu Hanovra. Gimnazijo je obiskoval v Hamburgu in v šestdesetih je že režiral prve prestave na odru Ernst Deutsch teatra. 1966 se je vpisal na Akademijo za film in televizijo v Berlinu, njegovi prvi režiserski projekti pa so bili za nemško televizijo, vključno s Tatortom (Krajem zločina), kjer je spoznal tudi igralca Jurgena Prochnowa, ki je zaigral vlogo kapitana v Das Boot.

Po nekaj filmih v sedemdesetih je sledil epski Das Boot, za katerega je Petersen pobral oskarja tako za režijo kot za priredbo scenarija. Prvi angleško govoreči film je sledil 1984 – Neskončna zgodba (Neverending Story), pravljice pa se spominjamo tudi po istoimenski glasbeni uspešnici, ki jo je zapel Limahl. Enemy Mine (1985) je znanstveno fantastični film, v katerem je Dennis Quaid zaigral pilota, ki se bori s tujo raso in strmoglavi na neobljuden planet skupaj s pilotom te druge rase, kjer skušata preseči razlike in preživeti. Film ni bil uspešnica, niti ni prinesel zaslužka.

wolfgang-petersen
Kultni Das Boot (1981), za katerega je Petersen prejel dva oskarja
Profimedia

Drugi hollywoodski film Na strelski črti (1993) s Clintom Eastwoodom v glavni vlogi mu je prinesel dovolj slave in denarja, da se je 1995 podpisal pod še en hit – Izbruh z Dustinom Hoffmanom. Konec devetdesetih je bil Petersen že uveljavljeno ime v Hollywoodu in je lahko snemal, kar je hotel. Predviden je bil tudi za režijo prvega dela Harryja Potterja, vendar je ponudbo zavrnil. Sledila sta Vihar vseh viharjev (2000) in Troja (2004), oba veliki uspešnici. 2006 je za Warner Bros posnel še Poseidon, remake kultnega filma o prevrnjeni ladji iz 1972, vendar film finančno ni izpolnil pričakovanj.

wolfgang-petersen
Troja (2004)
Profimedia

Peterson se je potem umaknil za 10 let in se 2016 vrnil s Štirje proti banki, nemško komedijo o štirih običajnih ljudeh, ki se maščujejo banki za njen odnos. Film je bil tudi prvi nemško govoreči Petersenov projekt po Das Boot in njegov zadnji film. 2003 je bil tudi eden od ustanoviteljev Nemške filmske akademije. Wolfgang Peterson je umrl zaradi raka trebušne slinavke na svojem domu v Los Angelesu.