Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kar je vedno počel v svojih filmih, ga je pokopalo

kš, 15.08.2022 14:00:07

V zadnjih sedmih desetletjih so nevarnosti kajenja očitne, a le nekaj generacij pred tem so bile stvari drugačne.

Delite na:
Kar je vedno počel v svojih filmih, ga je pokopalo
Humphrey Bogart velja za enega najboljših igralcev vseh časov PROFIMEDIA

Kajenje je bilo nekaj povsem običajnega v vsakodnevnem življenju, še bolj pa morda na velikem platnu. Redki so bili igralci in igralke, ki niso puhali dima. A bržda ni igralca iz tiste dobe, ki bi ga bolj povezovali s kajenjem kot Humphreyja Bogarta.

Razloga za to sta bila dva. Prvi je, da se je pač kadilo vsepovsod. Drugi, bolj praktičen, pa je, da je bil prepričan, da bo s prižgano cigareto njegov lik verjetnejši.

Humphrey Bogart in Ingrid Bergman v nepozabnem filmu Casablanca
Humphrey Bogart in Ingrid Bergman v nepozabnem filmu Casablanca
PROFIMEDIA

Več kot le rekvizit

Da so igralci in igralke Bogartovega časa na velikih zaslonih kadili, je bila stvar tedanje kulture: kajenje je bilo priljubljeno, veljalo pa je tudi za nekaj glamuroznega. Prste vmes je imela tudi tobačna industrija, ki je igralcem in igralkam plačevala, da kadijo.

Razlog pa je bil tudi povsem obrtniški. Dolgi monologi v tistem času niso bili redkost in Bogart se je zbal, da bi občinstvu v takšnih prizorih pozornost padla. Zato je predlagal, da bi med enim od takšnih monologov v ozadje dodali dve kameli, ki bi pritegnili pozornost gledalcev. Po naravnem razvoju stvari se je pozneje začel med govorjenjem tako in drugače poigravati s cigareto: jo prižigati, vleči dim in podobno. Sicer dolgočasni monologi so tako dobili vizualno komponento.

Humphrey Bogart in Lauren Bacall
Humphrey Bogart in Lauren Bacall
PROFIMEDIA

Leta 1956 je njegovo ženo Lauren Bacall zaskrbelo, da se je njegov vseprisotni kašelj še poslabšal.
Leta 1956 je njegovo ženo Lauren Bacall zaskrbelo, da se je njegov vseprisotni kašelj še poslabšal.
PROFIMEDIA

Kajenje ga je pokončalo

Posledice uporabe tobaka so bile stvar polemik že leta 1602, kljub temu pa so morala preteči stoletja, da je bila postavljena in sprejeta povezava med tobakom in boleznimi pljuč, srca in ožilja ter nekaterimi rakavimi obolenji.

A takrat je bilo za Bogarta že prepozno. Leta 1956 je njegovo ženo Lauren Bacall zaskrbelo, da se je njegov nenehni kašelj še poslabšal. Bilo je tako hudo, da je imel občasno težave s prehranjevanjem.

Prestal je dolgotrajno operacijo požiralnika (poleg tega so mu odstranili tudi dve bezgavki in rebro), zaradi česar je ona v svoj dnevnik zapisala: »Ubogi dragec – vse te cevi, te stekleničke – kakšno je bilo telo pod odejo?«

Žal ne operacija ne poznejša kemoterapija Bogarta nista ozdravili rak. Umrl je leta 1957. Nihče ni naredil cigarete bolj impresivne, a na koncu mu je stvar, ki jo je naredil »kul«, prinesla le bolečo in prezgodnjo smrt. Imel je namreč le 57 let, ko se je za vedno poslovil – kar je še posebno žalostno, če pomislimo, da je oče postal šele pri 49 letih.

Za konec pa ganljiv prizor, ki ga je opisala Katherine Hepburn, ki je Bogarta, ko ni mogel več hoditi, obiskala s Frankom Sinatro in Spencerjem Tracyjem. To je bilo 13. januarja 1957, dan pred njegovo smrtjo. V enem od intervjujev je povedala: »Spence ga je potrepljal po rami in rekel: 'Lahko noč, Bogie.' Bogie je svoj pogled preusmeril nanj ter tiho in z nasmehom prekril njegovo dlan s svojo in dejal: 'Zbogom, Spence.' Spenceovo srce se je ustavilo. Razumel je.«

Humphrey Bogart in Lauren Bacall
Humphrey Bogart in Lauren Bacall
PROFIMEDIA