GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Skozi zvezdna vrata v legendo

D.K., 05.08.2022 11:33:36

Malo je serij, ki so nastale po filmu in postale večja uspešnica od filma samega, sploh ker je originalni film obveljal za polom.

Delite na:
Skozi zvezdna vrata v legendo
Serija SG-1 je doživela 10 sezon, 2 filma in cel kup odvrtkov v nove serije. MGM

Mineva 25 let od prvega predvajanja znanstveno fantastične serije Stargate SG-1. V 10 sezonah se je odvrtelo 213 delov, ki so se zanašali na računalniško grafiko devetdesetih, po drugi strani pa so posrečen scenarij in zanimive zgodbe in preobrati poskrbeli za trdno bazo ljubiteljev in visoko oceno na IMDB – 8,4.

A začeti moramo nazačetku, še tri leta prej – Film Stargate, Zvezdna vrata, je kot eden mnogih uporabil štorijo zunajzemeljskih oblikovalcev, le da so sedanjost ali prihodnost postavili v preteklost. V Egiptu arheologi 1928 najdejo prastaro teleportacijsko napravo, ki vodi do drugih svetov skozi črvine. V filmu, ki ni bil pretirano uspešen, sta igrala Kurt Russell in James Spader kot polkovnik Jack O'Neil in Dr. Daniel Jackson.

sg3.jpg
Serija ni temeljila na enem samem liku, ampak celi ekipi.
MGM

27. julija 1997 je kanal Showtime predvajal prvega od 213 delov, ki je naletel na zelo dober odziv. Serija je postala hit, pozneje se je preselila na kanal SyFi, zadnji del pa so prvi predvajali kar na britanskem Sky One. Producenta Brad Wright in Jonathan Glassner sta sodelovala skupaj pri seriji The Outer LImits, potem pa sta se vsak posebej, ne vedoč za drug drugega, oglasila pri MGM in predlagala odvrtek filma iz 1994. Šefom pri MGM je bila ideja všeč in so obema prižgali zeleno luč.

SG-1 je tako postala elitna enota ameriške vojske s posebnimi nalogami, ki v tajnem laboratoriju začne uporabljati v filmu odkrita zvezdna vrata in raziskovati tuje svetove. Pri tem naletijo na raso, ki jo stari Egipčani častijo kot bogove, pa »male sive« in celo replikatorje, nano robote, ki grozijo, da bodo zavzeli galaksijo. V glavni vlogi je blestel Richard Dean Anderson, znan po legendarni seriji MacGyver. Anderson se je s ponudbo producentov, da zaigra kot polkovnik O'Neil strinjal pod pogojem, da bo njegov lik za razliko od Russellovega v filmu premogel tudi nekaj humorja. Prav tako je želel, da se Stargate: SG-1 ne bi vrtel okoli njega, pač pa bi bila to zgodba o ekipi. Rečeno storjeno, snemanje se je začelo februarja 1997 v Vancouvru v Kanadi, Showtime pa je odkupil prvi dve sezoni s 44 deli, še preden so sploh videli pilota.

sg4.jpg
Zvezdna vrata so za prihod na Zemljo v antičnih časih uporabila sužnjelastniška bitja, ki so jih častili kot bogove.
MGM

Ko je 2006 postalo jasno, da ne bo 11. sezone, so producenti imeli v rokah že nova orožja – serija je ustvarila še animirano Stargate Infinity, ločeno zgodbo s Stargate Atlantis in Stargate Universe, pa tudi dva neposredna filma, ki izhajata iz SG-1, Stargate Continum in Stragate: obod resnice, oba sta šla direktno na DVD.

Med zanimivimi dejstvi serije, ki je nastala na propadlem filmu in postala uspešnica, je tudi sodelovanje ameriške vojske in v nekaj delih se pojavijo resnični visoki oficirji kot gostujoči igralci. Prvotno je bilo načrtovanih sedem sezon in zaključni film, vendar so bili ratingi serije tako visoki, da so se producenti odločili, da jo potegnejo še za tri sezone.

Producenta sta se sprva bala, da bo glavni igralec Richard Dean Anderson pri gledalcih sprejet kot MacGyver, vendar mu je uspelo ustvariti čisto njegov lik in bogata kariera danes že deset let upokojenega 72-letnega igralca je danes zaznamovana z obema serijama.