Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Tako zelo stari so morski psi

kš, 04.08.2022 13:00:10

STARČKI!

Delite na:
Tako zelo stari so morski psi
morski pes px

Kljub novicam o napadih morski psi niso ravno navdušenci nad človeškim mesom – bolj jim teknejo ribe in tjulnji.

Morski psi so se pojavili proti koncu ordovicija, torej pred približno 450 milijoni let. Kar pomeni, da so »na sceni« bili takoj za prvimi kopenskimi rastlinami, ki so se pojavile približno 50 milijonov let prej ter veliko pred dinozavri, o katerih ni bilo ne duha ne sluha do pred 250 milijoni let.

Kaj pa ljudje? Naši najbolj zgodnji predniki so po planetu zakorakali pred komaj šestimi milijoni let. To znaša približno 1/75 časa, ki so ga na njem prebili morski psi.

Značilnosti in habitati

Je več vrst morskih psov. Razlikujejo se po velikosti in življenjskih prostorih. Skupna so jim dolga telesa, številni trikotni zobje in okostja iz hrustanca.

Med najbolj znanimi vrstami sta kitovec, ki je z 20 metri dolžine ne le največji morski pes, temveč tudi riba. Impozantni pojavi navkljub se hrani le s planktonom. Bolj zlovešče so prehranjevalne navade njegovega bratranca, zloglasnega belega morskega psa, ki lahko tehta do dve toni in pol. On je tudi tisti, ki se najpogosteje povezuje z napadi na človeka.

Napadi morskega psa so na leto usodni za približno deset ljudi; ribolov na leto terja 100 milijonov življenj morskih psov – od leta 1970 se je populacija morskih psov skrčila za več kot 70 odstotkov.

morski-pes
morski pes
px

Izvor morskih psov

Ko so se prvič pojavili pred 450 milijoni let, so bili precej drugačni, kot pa smo jih vajeni danes. V ordoviciju ne bi našli ne megalodonov ne belih morskih psov. Stara garda je bila manjša in brezzoba. Z drugimi besedami, bili so bolj podobni ribam.

Razcvet je sledil pred 360 milijoni let, to je v karbonu. Takrat je bilo vsaj 45 družin morskih psov, a jih je večina zaradi množičnega izumrtja pred 250 milijoni let klavrno končala. Kaj je bil razlog za množično izumrtje, ki je izbrisalo skoraj vse rastline in živali na Zemlji, še vedno ni znano.

Preživeli so pet množičnih izumrtij

Poleg tistega slavnega izumrtja, ki je konec naredilo dinozavrom, so morski psi preživeli še množična izumrtja v ordoviciju, poznem devonu, permu in triasu. Seveda ne vse vrste, le nekatere. A dovolj, da so se morski psi obdržali. Sodobne različice, kakršna je ovratničarski šesteroškrgar, so se začele pojavljati pred približno 200 milijoni let, gromozanski megalodon pa pred približno 60 milijoni let. Ta je nekaj časa bil največji plenilec v oceanih, a je kljub temu pred približno poldrugim milijonom let izumrl.

morski-pes
morski pes
px