Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Brutalno življenje in okrutna smrt Henrika II.

c.r., 01.07.2022 09:30:48

Kralj Henrik II. je slovel po tem, da je protestantom rezal jezike, a je tudi sam izkusil krvavo smrt, ko je bil na viteškem turnirju leta 1559 zaboden v oko.

Delite na:
Brutalno življenje in okrutna smrt Henrika II.
Kralj Henrik II. umrl, ko je bil star 40 let. Profimedia

Henrik II. Francoski je zažigal heretike in rezal jezike vsem, ki so si upali izreči kaj proti Katoliški cerkvi. Nič kaj plemeniti vladar je slovel tudi po številnih aferah. Med njegovo vladavino je bila ena izmed najvplivnejših žensk v Franciji Diane de Poitiers, njegova dolgoletna ljubica.

Bil pa je tudi učinkovit voditelj. Uspešno je izpogajal sporazum, ki je končal italijanske vojne s Habsburžani, ter sina in naslednika Franca II. Francoskega poročil z Marijo I. Škotsko, da bi Francijo povezal s Škotsko.

kralj-henrik-ii
Kri je brizgala ... Bilo je grozljivo.
Profimedia

Kot otrok v ujetništvo

Henrik II. se je rodil v premožni družini. Starša Franc I. Francoski in njegova soproga Claude sta ga zasipala z materialnimi dobrinami, bolj vprašljiva pa je bila njuna ljubezen. Franc je namreč Henrika in njegovega brata »dal« rimsko-nemškemu cesarju Karlu V. Habsburškemu, da bi ga izpustil iz ujetništva, potem ko ga je zajel v bitki pri Pavii leta 1525.

Karl je sedemletnega Henrika v Španiji zadrževal štiri leta. Govori se, da jih je prebrodil z mislijo na poljub, ki mu ga je, preden so ga poslali v Španijo, poklonila od njega dve desetletji starejša mamina dvorjanka Diane de Poitiers.

kralj-henrik-ii
Kralj Henrik II.
Profimedia

Deset let brez otrok

Do leta 1533 je 14-letni Henrik že bil spet v Franciji, kjer se je pripravljal na poroko s Katarino Medičejsko – ideja je zrasla na zelniku njenega strica, papeža Klementa VII. Katarina morda ni bila modre krvi, je pa zato bila nesramno premožna. Poročila sta se 28. oktobra 1533.

Princ po poroki ni odlašal z ljubicami. Med prvimi je bila ravno Diane de Poitiers: ona je imela 35, Henrik 15 let. Ni se mu mudilo, da bi postal oče. Ni bil niti prestolonaslednik – prestol je pripadal njegovemu starejšemu bratu Francu, dokler ni ta umrl med igro tenisa. Kot prestolonaslednik je občutil pritisk, ki ga prej ni: po 10 letih zakona s Katarino še nista imela otrok. Henrik in njegovi podaniki so za manko potomcev okrivili njo, a vse kaže, da je kralj imel deformacijo spolnega uda. Imel naj bi namreč hipospadijo, pri kateri je sečnica na spodnji strani penisa, in navzdol ukrivljen penis.

Po priporočilu izvedenca sta zakonca preizkusila nekaj novih položajev in hitro zanosila. Prvorojencu Francu je sledilo še devet otrok. Po očetovi smrti leta 1547 je Henrik pri 28 letih sedel na francoski prestol. Kaj hitro je odločil, da bo njegova glavna svetovalka Diane de Poitiers.

kralj-henrik-ii
Kralj Henrik II. in njegova ljubica, 20 let starejša Diane de Poitiers.
Profimedia

kralj-henrik-ii
Turnir, ki ga je stal življenje.
Profimedia

Usodni turnir

Ko je izpogajal mir s Habsburžani in svojo hčerko Elizabeto poročil s Filipom II. Španskim, je priredil viteški turnir in tam izzval grofa Gabriela de Lorgesa – ta ga je spravil na tla, a kralj kljub prigovarjanju ni odnehal. Ko je bil spet v sedlu, sta se zagnala drug proti drugemu, pri čemer se je grofovo kopje razcepilo na Henrikovi čeladi, da se je ostri »kol« skozi oko zasadil v njegove možgane. Kri naj bi tako brizgala, da sta omedleli tako Katarina kot tudi Diane.

Zdravniki so mu odstranili pet trsk in ga povili v upanju, da bo izgubljeno oko najhujša rana. Z njim je bila Katarina, čeprav je zahteval Diane. Kraljica ga ni uslišala – ljubica ni bila več dobrodošla.

Henrik je s trskami v glavi in možganih živel še deset dni, dokler ni 10. julija 1559 umrl zaradi sepse. Imel je 40 let. 

Zagrenjena Katarina je Diane prepovedala udeležbo na pogrebu. Kočno je namreč imela moč in vpliv, čeprav je morala, da je prišla do njiju, prek soprogovega trupla.

kralj-henrik-ii
Po nesreči je živel še 10 dni.
Profimedia

kralj-henrik-ii
Kralj Henrik II.
Profimedia