Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Tako življenje je imel, preden je postal plešoča zvezda Hollywooda

kš, 19.05.2022 09:30:43

Ko je leta 1987 umrl, star 88 let, je bil ameriška ikona. Fred Astaire se je rodil 10. maja 1899 v Omahi v ameriški zvezni državi Nebraska. V osrčju Združenih držav Amerike sta se s sestro Adele kalila v plesu, ki ju je ponesel na odrske deske. A Fredova pot se ni končala tam.

Delite na:
Tako življenje je imel, preden je postal plešoča zvezda Hollywooda
Fred Astaire in Ginger Rogers PROFIMEDIA

Otroka sta se rodila s priimkom Austerlitz, njune korenine pa segajo v Avstrijo.

Fredov oče Friedrich Emanuel Austerlitz - Fritz se je rodil v Linzu 8. septembra 1868. Bil je Jud, a se je njegova družina spreobrnila v katolicizem. Zakaj se je Fritz 26. oktobra 1892 iz Antwerpna čez Atlantski ocean podal v New York, ni znano, družinska legenda pa pravi, da ni salutiral starejšemu bratu Ernstu, ki je bil častnik, zaradi česar naj bi končal v ječi. Zato naj bi se pobral iz Avstrije, a je vprašanje, koliko resnice je v tem. Fritzeva brata Oto in Ernst sta ostala v Avstriji in se oba borila v prvi svetovni vojni. Leta 1864 rojeni Ernest je pozneje živel na Dunaju, kjer se mu je rodil sin, ki je dobil njegovo ime. Ernest mlajši je padel v drugi svetovni vojni.

fred-astaire
FRED ASTAIRE
PROFIMEDIA

Cenil je svojo zasebnost

Fred Astaire o svojih avstrijskih stricih in judovskih koreninag ni veliko razpredal. Le malokdo je vedel, da ima družino v Evropi, še manj, da je iz judovske družine. Zvezdnik je tako zelo cenil zasebnost, da je v oporoki zapisal, da ne želi, da bi posneli film o njegovem življenju. O tej klavzuli je nekoč dejal: »V oporoki je, ker si ne želim, da bi napačno interpretirali moje življenje, ker bi ga gotovo.« Katere vidike svoje življenjske zgodbe je imel v mislih, ni znano.

fred-astaire
FRED ASTAIRE
PROFIMEDIA

Zabavna industrija jima je bila usojena

Fritz je iz New Yorka našel pot do Omahe. Tam je spoznal precej mlajšo Johanno Geilus. Njena starša David Geilus in Wilhelmina Klaatke sta bila nemško govoreča luteranca. 25-letni Fritz in 16-letna Johanna sta se poročila 17. novembra 1894.

Hčerka Adele se jima je rodila leta 1896, sin Frederick pa tri leta pozneje, 10. maja 1899. Otroka sta bila izbrana za svet zabavništva, dokler se Adele ni naveličala rutine in skočila v zakonski jarem.

Zakonca sta se leta 1905 odločila, da bo Ann z nadarjenima otrokoma odšla v New York, on pa bo v Omahi služil denar za družino. Kot se je pozneje spominjal Fred, so v New York odšli povsem na slepo.

Ko sta otroka imela sedem in devet let, sta na plesni turneji prvič obiskala Los Angeles.

rita-hayworth
Fred Astaire in Rita Hayworth
Profimedia

Tudi čez lužo

Fred je trdil, da so priimek plesnega tandema spremenili v Astaire na očetovo pobudo. Leta 1924 sta nastopala v Londonu, ko ju je dosegla vest, da se zdravje njunega očeta obrača na slabše. Mama, ki ju je spremljala, se je vrnila domov, otroka pa sta ostala v Londonu (mama je po 51 letih vdovstva preminila julija 1975 pri 96 letih). Sledila je novica, da je oče umrl. Kljub temu sta tistega dne spet stala na odru in nastopala.

Po vrnitvi v New York se je za velik uspeh izkazal muzikal Lady, Be Good. Nič drugače ni bilo leta 1926 v Londonu. Od takrat sta bila brat in sestra odrski zvezdi na obeh straneh Atlantika. Toda Adele ni vztrajala, temveč je leta 1932 oznanila, da odhaja v pokoj, ker se je nameravala poročiti z lordom Charlesom Cavendishem.

Leto pozneje se je poročil tudi Fred, in sicer s 25-letno Phyllis Potter. Skupaj sta poletela v Hollywood, kjer se je rojevala njegova filmska kariera. 26 ur pozneje je njuno letalo pristalo v Burbanku … Preostalo je, kot pravijo, zgodovina.

fred-astaire
Fred Astaire in Paulette Goddard
PROFIMEDIA

fred-astaire
Mali Fred s sestrico Adele
PROFIMEDIA

Slovo od plesanja

Astaire je med letoma 1933 in 1968 zaigral v več kot 30 filmskih muzikalih. V enajstih mu je družbo delala Ginger Rogers, njegova najbolj trdoživa soplesalka. Na poročni torti je plesal z Rito Hayworth, plesal je na kotalkah, med plesom je udarjal žogice za golf, plesal je na stenah in stropu. Plesal je v zraku, na ladjah in preštevilnih plesiščih. Bil je priljubljen in ljubljen. Bil je, kot je dejal direktor newyorškega baleta George Balanchine, najboljši plesalec na svetu. Njegove pevske sposobnosti naj bi bile primerljive z njegovimi plesnimi.

Od profesionalnega plesanja se je poslovil leta 1970, ko je imel že več kot 70 let. Zakaj bi nadaljeval? »Nočem biti najstarejši nastopač v ujetništvu,« je dejal skoraj desetletje pozneje.

Phyllis Potter je umrla leta 1954. Leta 1980 se je Fred pri enainosemdesetih poročil s 35-letno Robyn Smith, s katero ga je povezovala ljubezen do konj.

Za Astaira je bila usodna pljučnica. Kako velik je bil, priča dejstvo, da se mu je ob njegovi smrti poklonil tudi takratni ameriški predsednik Ronald Reagan. Označil ga je za ameriško legendo.

fred-astaire
Fred Astaire in Ginger Rogers
PROFIMEDIA

Je prikrival svoje korenine?