favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Zbežala je serijskemu morilcu, doma pa so jo pretepli

kl, 20.01.2022 19:14:24

Serijski morilec je ugrabil 17-letno dekle. Po urah mučenja ga je uspela prepričati, naj jo izpusti. Ko pa je prišla domov, ji nihče ni verjel. Babičin partner jo je celo pretepel.

Delite na:
Zbežala je serijskemu morilcu, doma pa so jo pretepli
Lisa McVey YouTube

Leta 1984 se je Lisa McVey odločila, da bo končala svoje življenje. Potem, ko jo je leta dolgo zlorabljal partner njene babice, je najstnica s Floride načrtovala samomor in celo napisala poslovilno sporočilo. Potem pa jo je ugrabil serijski morilec.

Boby Joe Long javna domena.jpg
Boby Joe Long
WFLA/javna domena

Namesto samomora se je odločila za preživetje

Lisa se je 3. novembra 1984 vozila s kolesom domov z dela. Izčrpana 17-letnica je okoli 2. ure zjutraj šla mimo cerkve, nato pa jo je nekdo zgrabil in potegnil s kolesa. Lisa je začela kričati, vendar ji je napadalec pritisnil pištolo na glavo in rekel: "Utihni, ali pa ti bom razstrelil možgane." Nato jo je zvezal, ji zavezal oči in jo vrgel v svoj avto. Lisa je takoj začela iskati način, kako bi si rešila življenje. Najprej ji je uspelo malce privzdigniti prevezo čez oči tako, da je lahko identificirala vozilo in za kratek čas ugledala tudi ugrabiteljev obraz.

"Gledala sem veliko dokumentarcev o zločinih," je kasneje povedala. "Presenečeni bi bili nad tem, česa vsega ne se spomniš, ko se znajdeš v takem položaju." Štela je minute vožnje, ugotovila, da se peljeta proti severu, in štela vsak korak od vozila do hiše, ko sta prispela na cilj.

Vmes se je Lisa, ki je hotela narediti samomor, odločila, da tega ne bo storila in da bo naredila vse, da bo preživela. To je povedala tudi ugrabitelju. "Naredila bom, kar hočeš. Samo ne ubij me," mu je rekla. Ugrabitelj jo je v naslednjih 26 -ih urah večkrat posilil in mučil. Lisa je bila prepričana, da bo umrla - a ni. Ujeta v morilčevem stanovanju, je 17-letnica po televiziji slišala novice, da je pogrešana. Tako je vedela, da jo iščejo in odločila se je, da bo prstne odtise pustila na čim več mestih in predmetih v stanovanju, ter upala, da jih bo nekoč policija lahko uporabila kot dokaze, da je bila ugrabljena.

Bustle Believe Me.jpg
O njeni zgodbi so posneli tudi film "Believe Me" ("Verjemi mi")
Bustle

Omehčala je ugrabitelja, doma pa so jo pretepli

Izmišljala si je tudi zgodbe, da bi ugrabitelja omehčala. Zlagala je, da je njen oče bolan in da je ona njegova edina skrbnica. To je očitno delovalo, saj jo je Long po več kot dnevu mučenja odvlekel nazaj v avto in ji povedal, da jo bo odpeljal domov. "Povej očetu, da je on razlog, da te nisem ubil," je rekel Lisi, preden jo je izpustil.

Doma pa je Liso čakalo neverjetno presenečenje. Ko je pritekla v hišo in povedala, kaj se ji je zgodilo, jo je babičin partner začel pretepati in jo obtoževati, da laže. Tudi njena babica, sicer odvisnica od drog, ji ni verjela. Policiji je celo dejala, da Lisa laže. Vendar je policija vseeno vztrajala pri preiskavi.

Lisa je tako povedala policistom vse, česar se je spomnila, sram pa jo je bilo priznati, da jo je ugrabitelj posilil. Le nekaj dni po njeni izkušnji pa je na radiu slišala poročilo o umoru na njenem območju. Prepričana, da je morilec njen ugrabitelj, je ponovno poklicala policijo in tokrat povedala tudi za zlorabo. Policija ji je zato pokazala fotografije znanih spolnih prestopnikov na območju in Lisa je med njimi prepoznala svojega ugrabitelja in mučitelja.

Lisa McVey News 9.jpg
Lisa McVey je postala policistka
News 9

"Hotela sem, da me vidi tik preden umre."

Dvanajst dni po ugrabitvi Lise McVey je policija ujela Bobbyja Joeja Longa. Izkazalo se je, da je ugrabitelj tudi serjski morilec, saj je priznal kar 10 umorov. Naslednje leto je bil obsojen na smrt.

Lisa si je opomogla in zapustila babico in njenega partnerja, kasneje pa se je celo vpisala na policijsko akademijo.  Ko jo je končala, se je pridružila šerifovemu uradu, ki je aretiral njenega ugrabitelja - in se specializirala za spolne zločine.

Leta 2019 je zvezna država Florida usmrtila Bobbyja Joeja Longa. Lisa McVey je bila priča njegovi usmrtitvi. Sedela je v prvi vrsti, oblečena v majico z napisom: "Predolgo ... ". "Hotela sem, da me vidi tik preden umre," je povedala v dokumentarcu, ki je pripovedoval njeno zgodbo.

Njeno zgodbo pa so uprizorili tudi v filmu z naslovom "Verjemite mi".