mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nihče ne rigne glasneje kot on

kl, 06.12.2021 08:30:18

Glasnejši je od tovornjaka ali helikopterja. Pri doseganju rekorda pa mu je pomagala žena.

Delite na:
Nihče ne rigne glasneje kot on
Neville Sharp guinnessworldrecords.com

Ljudje postavljajo vse mogoče rekorde, da bi se tudi na ta način vpisali med nesmrtne in Guinnessova knjiga rekordov beleži tudi vse tovrstne uspehe. Eden bolj bizarnih rekordov je zagotovo tisti v najglasnejšem riganju. Kar dvanajst let nihče ni rignil glasneje kot Britanec Paul Hunn leta 2009. No, zdaj pa se je našel junak, ki to naredi bolje - oziroma glasneje.

Konec letošnjega julija je to uspelo 51-letnemu Nevillu Sharpu iz Darwina v Avstraliji, so sedaj sporočili iz Guinnessove knjige rekordov. Neville se je kar pet let pripravljal na to, da bi podrl ta nenavadni rekord in poskušal glasnost in moč pri riganju kar najbolj približati dovršenosti, pri tem pa mu je pomagala žena, ki je že pred desetimi leti začela vztrajati, naj poskusi podreti rekord in svetu pokazati svoj talent. In Neville je to vzel kot izziv.

Neville se je, kot mnogi otroci, naučil rigati s pomočjo starejših sorojencev, v njegovem primeru sestre Sandie. Svojo spretnost "riganja na ukaz" pa je začel izpopolnjevati že pri šestih letih. Največja ovira pri postavljanju rekorda pa je bila zbrati vso potrebno opremo, ki bi dovolj natančno izmerila njegov hrup. Na koncu je poskuse snemal v studiu, ki so ga zvočno izolirali, tako da bi zagotovili kar najbolj točno meritev.

In zgodovinski trenutek je prišel 29. julija letos, ko so namerili najglasnejši "izbruh", kar 112,4 decibela. To je recimo jakost, ki bi preglasila hrup mimo vozečega tovornjaka ali helikopterja 100 m nad nami.

Kako to zveni, lahko poslušate TUKAJ

Ko so mu pri Guinnesovi knjigi rekord priznali, je Neville izjavil, da je "izredno vznemirjen" in se pošalil, da je "srečen, ker je podrl rekord, ki ga je tako dolgo držal v rokah Britanec".

In da ne boste mislili, da je glasno riganje zgolj moška domena. Ženski rekord je postavila Italijanka Elisa Cagnoni, ki je leta 2009 na Hard Rock Beer festivalu v Reggiolu, rignila z jakostjo 107 decibelov.