Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

28-letnika ubili med snemanjem filma

kš, 23.10.2021 11:49:06

Ob zadnji tragični nesreči, ki je prizadela Hollywood se spominjamo tudi tragične zgodbe krasnega in zelo perspektivnega igralca ... To je bil Brandon Lee ...

Delite na:
28-letnika ubili med snemanjem filma
Brandon Lee, 1. februar 1965-31. marec 1993 arhiv

ZADNJA TRAGEDIJA

alec-baldwin
TRAGEDIJA, ki se je pripetila na snemanju pred nekaj dnevi ...
PROFIMEDIA

"Ni besed, s katerimi bi lahko opisal šok in žalost ob tem tragičnem dogodku, ki je vzel življenje Halyne Hutchins, žene, matere in kolegice, ki smo jo občudovali," je tvitnil Baldwin. Baldwinu je pištolo podal pomočnik režiserja, ki ni vedel, da je nabita, in pri tem zavpil: "Hladna pištola!" To naj bi pomenilo, da v pištoli ni pravih nabojev ... 

alec-baldwin
Alec Baldwin je v solzah spregovoril o tragediji ...
PROFIMEDIA

Snemanje filma so prekinili. Režisar Souza, ki je bil ustreljen v ramo, je medtem že zapustil bolnišnico. Nesreča se je zgodila na snemanju filma Rust, v katerem Baldwin igra bandita Harlanda Rusta, za katerim je zaradi umora razpisana nagrada.

ZGODILO SE JE ŽE LETA 1993 - BRANDON LEE

Žal mu ni uspelo doseči toliko, kolikor je njegovemu očetu, Bruceu, a tudi Brandon je bil na pravi poti, na poti superzvezdništva, ki pa jo je prekinila prezgodnja in tragična smrt, ki je še vedno zavita v tančico skrivnosti.

profimedia-0368327232.jpg
Brandon z očkom in mamico
profimedia

Senca očeta

Brandon se je rodil 1. februarja v Oaklandu v Kaliforniji. Njegov oče je bil ob rojstvu sinčka že prava legenda. Do očetove smrti je družina živela v Hongkongu, a je žal mali Brandon očeta izgubil zelo zgodaj. Bil je star le sedem let, ko je Bruce umrl v precej skrivnostnih okoliščinah – sicer uradno zaradi možganskega edema. Po očetovi smrti se je Brandom z mamo in sestro preselil v Seattle.

Prva leta z očetom

Bruce Lee ni izgubljal časa z uvajanjem svojega edinega sina v svet borilnih veščin. Ko se je mali Brandon šele učil hoditi, ga je oče že učil »brcati«. Brandon je z očetom tudi veliko potoval in skupaj z njim izvajal vse mogoče borilne podvige. Čeprav sta skupaj preživela le osem let, sta ta leta kar najbolje izkoristila.

Brandon Lee
Brandon Lee
profimedia

Uporniška leta

Brandon je bil kar precej uporniški najstnik in dvakrat so ga izključili iz srednje šole. Kot »falirani« srednješolec je vse leto preživel na cesti – privoščil si je namreč štoparsko avanturo po ZDA, ki ga je gotovo obogatila. Po letu dni se je vrnil h knjigam in končal srednjo šolo. Vpisal se je na bostonsko fakulteto, da bi študiral igralstvo, seveda je kmalu tudi študij obesil na klin in se lotil igralstva kar iz prve roke.

Najprej se je izogibal, potem pa ...

Sprva se Brandon ni želel pojavljati v filmih, v katerih so borilne veščine na prvem mestu, a kmalu je ugotovil, da je pač to njegova pot, in tako je leta 1991 posnel film Obračun v japonski četrti, ki ga je izstrelil med hollywoodske zvezde. Njegova kariera je bila na vrhuncu in sledil je film Rapid fire, za njim pa The Crow (Vran), v katerem se je njegova življenjska zgodba tragično končala. Umrl je med snemanjem filma, 31. marca 1993, star le 28 let.

The-Crow.jpg
Brandon v svoji zadnji vlogi
pr

Na njegovem mestu bi moral biti drug igralec

Ustvarjalci filma so za glavno vlogo želeli drugega igralca, in sicer Christiana Slaterja, ki pa se je odločil, da vloge zaradi zanj prenizkega honorarja ne bo sprejel. Vmes je na pogovorih za vlogo bil tudi punker Charlie Sexton, ki pa je vlogo prav tako zavrnil. Ustvarjalci filma so se obrnili na Brandona, in čeprav se je režiserju zdel preveč »angelski«, se je Brandon že na prvi avdiciji popolnoma spremenil in jih takoj prepričal.

Naporno snemanje in hiranje

Brandon je za vlogo moral kar precej shujšati. Pristal je na skromnih 63 kilogramih in tako tudi precej ogrozil svoje zdravje. Poleg tega so bila snemanja izjemno naporna, saj so potekala vse dni v tednu, od jutra do noči. Brandon se je velikokrat pošalil, češ da nima časa niti, da bi spil kozarec vode.

Zakleti Vran

Pred grozljivim epilogom, v katerem je Brandon izgubil življenje, se je na prizorišču snemanja pripetilo ogromno nesreč. Kar nekaj delavcev se je poškodovalo in tudi Brandon se je grdo porezal s steklom, ki je bilosicer iz sladkorja in ne bi smelo sploh biti nevarno, a ga je vseeno precej poškodovalo.

profimedia-0509163047.jpg
Oče in sin ... večno skupaj
profimedia

Smrt, ki bi jo lahko preprečili

Za snemanje usodne scene so v pištolo, ki je pred tem niso preverili, vstavili slepe naboje s smodniško polnitvijo in netliko, a brez krogle. To pomeni, da je mogoče pištolo sprožiti brez nevarnosti, da bi iz nje poletel projektil. A ker je bila v cevi že ujeta krogla praznega naboja, je iz magnuma .44 poletela s skoraj enako silo, kot bi, če bi bil v njej dejanski naboj. Brandonu Leeju niso mogli več pomagati. Soigralec je streljal, Brandon je padel na tla – kot po scenariju, nihče ni ničesar opazil. Zadovoljni režiser je zaklical: »Stop!«, a se Brandon ni premaknil. Sredi trebuha je imel veliko rano, in čeprav so vsi mislili, da ni prava, je žal bilo tako. Ko so prisotni ugotovili, kaj se pravzaprav dogaja, je bilo že prepozno ...

Uničeni posnetki

Film je vseeno prišel na velika platna in seveda požel ogromen uspeh. Pravi posnetki umora so bili sicer takoj po preiskavi uničeni. Film pa dokončan s pomočjo posebnih učinkov.

Igra smrti

Smrt mladega Brandona grozljivo spominja na zadnji film njegovega očeta – Igra smrti. Bruceov lik je igralec, ki ga ubijejo na snemanju, potem ko je neki gangster zamenjal pištolo s slepimi naboji s pištolo s pravimi. Tudi Bruce je umrl pred koncem snemanja tega filma, tako kot njegov sin.

Teorija zarote?

Tako kot pri njegovem očetu je bilo tudi pri Brandonovi smrti nešteto teorij zarote. Ena od teh je, da je Brandona ubila zloglasna tolpa Triade, ker ni hotel igrati v njihovih filmih v Hongkongu. Druga pa, da je kriva kitajska mafija, ki naj bi povzročila tudi Bruceovo smrt. Obstaja pa še ena teorija, in to je, da je bila družina prekleta ...