favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kaj je skrival Josip Broz Tito?!

kl, 19.10.2021 08:00:00

Nekdanji jugoslovanski predsednik in njegova soproga sta bila poročena skoraj 30 let, poročila pa sta se v veliki tajnosti. Tudi poročni list je bil objavljen šele nedavno.

Delite na:
Kaj je skrival Josip Broz Tito?!
Velika ljubezenska zgodba, o kateri je govoril ves svet PROFIMEDIA

Poroka nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza-Tita je bila tako tajna, da se dolgo sploh ni vedelo natančno kdaj in kje se je poročil s svojo takratno negovalko Jovanko Budisavljević. Tudi kraj, kjer sta sklenila zakonsko zvezo je dolgo bil predmet ugibanj.

jovanka-broz, josip-broz-tito
Tito in Jovanka približno v času njune poroke
Nezavisne novine

Ko so pred kratkim v srbskih medijih objavili njun poročni list, je bilo jasno, da sta se poročila 15. aprila 1952. Njuni priči sta bila Aleksandar Ranković (ki so ga nekaj let kasneje odstavili z vseh položajev) in Ivan Gošnjak. Na poročnem listu je za Titov rojstni datum naveden 25. maj 1892, čeprav je znano, da je v resnici rojen 7. maja, kot narodnost je navedeno "Hrvat", v rubriki "poklic" pa ni navedeno ničesar. Jovankin rojstni datum je pravilen, 7. december 1924, njena narodnost je "Srbinja", kot poklic pa listina navaja "Kapetan, uslužbenec". Jovanka je namreč med vojno dobila čin kapetana, kasneje pa je bila povišana v majorja.

Poročni list Josipa in Jovanke Broz.jpg
Poročni list Josipa in Jovanke Broz
Telegraf.rs

KJE STA SE SPLOH POROČILA?

S poroke pa ne obstaja prav nobena slika, kar je zelo zanimivo, glede na to, da je šlo gotovo za pomemben dogodek ne le zanju, pač pa tudi za takratno državo. Očitno so se vsi vpleteni raje odločili, da bo poroka tajna. Tako ni uradno znano, kje je potekal sam obred.

Tito in Jovanka
Bila sta poročena 28 let, do njegove smrti
Profimedia

V dokumentu je kot kraj naveden Beograd, vendar pa prebivalci kraja Ilok na Hrvaškem, tik ob meji s Srbijo, pravijo, da je poroka potekala v takratni Titovi vili "Dunavki". To bi lahko bilo res, kajti sklenitev zakonske zveze je uradno zavedena v matičnih knjigah v majhnem hrvaškem mestecu Šarengrad, ki je danes del Iloka.

V vili "Dunavki", ki je bila del večjega posestva, kamor običajni ljudje niso imeli dostopa, prav tako ni bilo nobene fotografije, ki bi spominjala na dogodek.

Tito in Jovanka
Par je prijateljeval tudi z italijansko superzvezdnico Sophio Loren
PROFIMEDIA

TAJNA POROKA - ZA JUGOSLOVANE IN TUJINO

Njuna poroka je ostala skrivnost in o njej v takratnih jugoslovanskih medijih sploh niso posebej poročali. Tudi tuji mediji so o poroki jugoslovanskega predsednika izvedeli šele septembra iz pozivnice njegovega urada na sprejem britanskega zunanjega ministra v Beogradu. Takrat je vest o njuni poroki postala udarna tema tujih medijev in objavili so jo na naslovnicah večine takratnih svetovnih medijev. Takole je poročala agencija Reuters:

"Jugoslovanska direkcija za informacije nam je dala na razpolago prve slike gospe Jovanke Broz, soproge maršala Tita. Kot je videti iz posnetkov, je črnolaska, lepa in dobro grajena. Na eni od fotografij jo lahko vidimo na sprehodu ob jezeru z maršalom Titom in njegovim sinom iz prejšnjega zakona, Aleksandrom. Gospa Broz je približno tako visoka kot maršal, nepolnih pet čevljev in šest palcev (okoli 167 cm)."