hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Fotografija, ki je nastala tik preden sta izginili ...

C.R., 15.10.2021 07:32:10

Mladi, polni življenja ... To je grozljiva zgodba dveh študentk ...

Delite na:
Fotografija, ki je nastala tik preden sta izginili ...
Kris Kremers in Lisanne Froon Facebook

Leta 2014 sta med potovanjem v Panamo izginili nizozemski študentki Kris Kremers in Lisanne Froon. Prijateljici sta se spoprijateljili med študijem na univerzi v Utrechtu, kjer je Lisanne dokončala študij, Kris pa je diplomirala v Deventerju. Družina in prijatelji so obe dekleti opisali kot družabni, optimistični in z željo videti svet. To je bil eden od razlogov, zakaj sta se odločili varčevati in skupaj načrtovali veliko potovanje v Panamo, po drugi strani pa sta se hoteli naučiti španščine in pomagati pri prostovoljnem delu za izboljšanje življenja lokalnih otrok. Vendar sta dekleti kmalu po začetku potovanja v južnoameriško državo skrivnostno izginili.

kris-kremers-in-lisanne-froon
Kris Kremers in Lisanne Froon
Facebook

ODPRAVILI STA SE V MALO GORSKO MESTECE

Dekleti sta prispeli 15. marca 2014 in sprva uživali v zanimivem in nemotenem odkrivanju kulturnih znamenitosti Paname, nato pa se odpravili v Boquete, malo gorsko mestece ob reki Caldera, ki meji na Kostariko in ima zaradi visoke nadmorske višine nižje temperature, zato je kot nalašč za pohodništvo. Dekleti sta v to slikovito mesto prispeli 29. marca in se nastanili pri tamkajšnji družini, ki jima je dala prenočišče, medtem ko sta onidve prostovoljno delali s tamkajšnjimi otroki. Dekleti sta želeli čas v Boquetu kar najbolje izkoristiti, zato sta se 1. aprila odločili za pohodništvo v okolici in izbrali pot po gozdovih v bližini mesta in na obronkih bližnjega vulkana Baru.

kris-kremers-in-lisanne-froon
Kris Kremers in Lisanne Froon
Facebook

OBJAVLJALI STA NA FACEBOOKU

Preiskovalci so vedeli, da je bil to njun načrt, saj sta dekleti na Facebooku zapisali, da nameravata iti po tej priljubljeni pohodniški poti. V objavi na Facebooku je bilo omenjeno tudi, da sta uživali v kosilu z dvema drugima Nizozemcema, ki sta prav tako potovala na območju Boquete. Dekleti sta na pohod s seboj vzeli psa, ki je bil v lasti tamkajšnjega gostinca. Ko pa je nastopila noč, se je pes vrnil v mesto, o dekletih pa ne duha ne sluha.

kris-kremers-in-lisanne-froon
Kris Kremers in Lisanne Froon
Facebook

POSTALO JIH JE STRAH

Lastnik psa je zaskrbljen prijavil, da sta dekleti pogrešani. Naslednji dan, 2. aprila, dekleti nista prišli na načrtovani sestanek z vodnikom, kar je v okolici povečalo strahove, da se je dvojici zgodilo nekaj strašnega. Ob pomoči tamkajšnjih prebivalcev so oblasti preiskale gozd in 6. aprila so starši obeh deklet skupaj z nizozemsko policijo prispeli v Panamo, da bi pomagali pri iskanju pogrešanih nizozemskih državljank. Starši so za informacije ponudili 30 tisoč dolarjev nagrade.

kris-kremers-in-lisanne-froon
Kris Kremers in Lisanne Froon
Facebook

PO DVEH MESECIH PA ...

Tedni so minevali, a še vedno ni bilo nobene dodatne informacije o tem, kaj se je zgodilo s Kris in Lisanne. Po nekaj več kot dveh mesecih se je oglasila neka ženska. Na mejah svoje vasi Alto Romero na območju Bocas del Toro je našla modri nahrbtnik. V nahrbtniku so bili številni predmeti, ki so pripadali Lisanne Froon, vključno z dvema mobilnima telefonoma. Iz obeh telefonov je bilo razvidno, da sta dekleti večkrat poskušali poklicati panamsko številko za klic v sili 911 in mednarodno številko za klic v sili 112, a zaradi slabega sprejema na območju z gosto gozdno vegetacijo nobeden od klicev na pomoč ni bil uspešno povezan.

KLICALI STA NA POMOČ

Iz mobilnih telefonov je bilo razvidno, da sta dekleti najprej poskušali poklicati na pomoč na začetku pohoda 1. aprila in nato še 3. aprila, zadnji poskus pa je bil opravljen 5. aprila, dokler se baterija ni domnevno izpraznila. Zdi se, da je 6. aprila do telefonov deklet poskušal dostopati še nekdo drug, saj je bilo opravljenih več neuspešnih in napačnih poskusov pridobitve kode PIN. Med 7. in 11. aprilom je bilo znova opravljenih 77 neuspešnih poskusov vzpostavitve stika s službami za nujne primere. Po tem času mobilni telefoni niso bili nikoli več uporabljeni.

čudna-fotografija
V fotoaparatu je bilo tudi nekaj nenavadnih fotografij
Instagram

V FOTOAPARATU SO BILE ČUDNE FOTOGRAFIJE

V nahrbtniku je bil poleg mobilnih telefonov tudi Lisannein fotoaparat. Preiskovalci so upali, da bo ta razkril več informacij o tem, kaj natančno se je zgodilo z dekletoma, vendar so bile posnete fotografije nejasne in neprepričljive. Na enem sklopu fotografij, ki so bile posnete na začetku pohoda 1. aprila, je bilo videti, da sta se dekleti podali na pot mimo Kontinentalnega preloma, na fotografijah pa sta bila vidna le divjina in gozd. Naslednji niz fotografij je bil posnet 8. aprila, torej teden dni pozneje, in ne kaže ničesar razen skoraj popolne teme, posnete pa so bile domnevno globoko v gozdu med 1. in 4. uro zjutraj. Druge fotografije kažejo, da sta dekleti morda zašli v bližino reke, na drugih pa so vidni predmeti, kot so ovitki od sladkarij in toaletni papir. Vendar fotografije niso razkrile ničesar konkretnega o tem, kaj se je zgodilo s pogrešanima nizozemskima dekletoma.

Kris Kremers in Lisanne Froon
Kris Kremers in Lisanne Froon
Instagram

Po najdbi nahrbtnika so oblasti začele preiskovati območje v bližini Culebre. Tu so našli nekaj oblačil v bližini kraja, kjer je bil najden nahrbtnik. Minili so meseci, vendar o pogrešanih dekletih ni bilo ničesar več slišati.

čudna-fotografija
V fotoaparatu je bilo tudi nekaj nenavadnih fotografij
Instagram

KRUTA SMRT

Dva meseca pozneje so končno našli posmrtne ostanke. Med njimi so bili stopalo, ki je bilo še vedno v čevlju, medenica in 33 drugih kosti, ki so bile vse najdene na istem bregu reke. Testiranje DNK je nedvomno potrdilo, da so ti ostanki res ostanki študentk. Po stanju kosti se je zdelo, da je Lisanne naravno razpadla, medtem ko so bile druge kosti popolnoma bele, kot da bi jih nekdo pobelil. Čeprav so oblasti hitro izjavile, da je šlo za nesrečo in da je dekleti morda povlekla reka, drugi o tem niso prepričani in skrivnost izginotja nizozemskih študentk ostaja nerešena ... Seveda pa so starši prepričani, da se jima je pripetilo nekaj grozljivega!