900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

So pingvini Nezemljani?

kl, 15.10.2021 08:00:00

To so se vprašali znansveniki, ki so v njihovih kakcih odkrili nenavadno snov.

Delite na:
So pingvini Nezemljani?
So pingvini Nezemljani? Reuters

Videti so kot malce nerodni možici v črno-belem fraku, ko hodijo po večnem ledu Antarktike in kot aerodinamična torpeda, ko se podijo po vodi. In so ene najbolj priljubljenih živali. Zdaj se znanstveniki sprašujejo, če so pingvini v resnici Nezemljani.

Ne gre za šalo, pač pa povsem resno vprašanje. Znanstveniki so namreč v iztrebkih pingvinov, gvanu, našli sledi fosfina, snovi, ki so jo odkrili v oblakih planeta Venere. Zdaj se trudijo najti razlago, kako lahko fosfin obstaja tudi na Zemlji, 38 milijonov kilometrov stran od z oblaki prekritega planeta, ki bi lahko bil, če bi bilo življenje tam možno, Zemljina dvojčica.

"Prepričani smo, da smo zares našli fosfin," je za Daily Star povedal dr. Dave Clements iz Imperial Collegea v Londonu. "Ne vemo pa, kaj ga proizvaja. Obstajajo anaerobne bakterije, ki ga proizvajajo."

In če morda pingvini le niso Nezemljani, nam bodo morda le-te pomagali najti. Znanstveniki namreč verjamejo, da bi s preučevanjem njihovega gvana lahko identificirali nove vrste organizmov, kakršni bi lahko obstajali na drugih planetih, kjer so razmere popolnoma drugačne od teh na Zemlji.

Raziskava je bila opravljena tik pred izstrelitvijo vesoljskega teleskopa Webb, katerega naloga bo med drugim iskanje sledov življenja na drugih planetih. Teleskop bodo v vesolje izstrelili 18. decembra iz Francoske Gvajane in bo v naslednjih letih najpomembnejše "oko človeštva" za raziskovanje globokega vesolja.