Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kontorcionizem - umetnost Tajde Korče

kl, 28.09.2021 18:06:50

Komaj 15-letna Tajda Korče, ki si je v prvi oddaji Slovenija ima talent z dih jemajočo gibčnostjo prislužila zlati gumb, je kontorcionistka. Je ta gibljivost prirojena ali naučena?

Delite na:
Kontorcionizem - umetnost Tajde Korče
Tajda Korče med pozo, ki je marsikomu vzela dih VOYO

Nenavadno, že skoraj nenaravno zvita telesa jemljejo dih, kjerkoli se umetniki, ki to zvijanje obvladajo, pojavijo. Umetnost zvijanja telesa ima tudi ime - kontorcionizem.

S to umetnostjo se ponavadi ukvarjajo akrobati, cirkusanti, ali drugi gibalni umetniki in jo običajno izvajajo pred občinstvom v živo in seveda sprožajo navale vzdihov zaprepadenosti pa tudi krike nejevere ali celo strahu in v redkih primerih gnusa.

kontorcionistka Wiki.jpg
Kontorcionisti nastopajo večinoma pred publiko v živo
Wikipedia

OBSTAJAJO ŽE VSAJ 3.000 LET

Kontorcionizem izhaja iz Azije. Na Kitajskem obstajajo zapisi o kontorcionistih že iz obdobja dinastije Čou, ki je tam vladala med letoma 1.000 in 775 pr.n.š. Ekstremno zvijanje telesa so vključevali v svoje gibanje tudi tradicionalni budistični plesalci. Preko njih se je kontorcionizem razširil tudi v druge gibalne umetnosti. Podobne poze, kot jih lahko izvedejo kontorcionisti pozna tudi indijska filozofsko gibalna doktrina joga. Izvajalci joge namreč lahko s pomočjo meditacije ter raztegovanja mišic in sklepov dosežejo podobno gibčnost kot kontorcionisti.

Večina kontorcionistov danes prihaja iz Rusije oziroma tamkajšnjih šol cirkuških umetnosti.

Hussein_Yoga backbend Wiki.jpg
Nekatere poze so resnično nemogoče
Wikipedia

ZVIJANJE HRBTENICE IN "LOMLJENJE KOSTI"

V grobem se kontorcionisti delijo na dve skupini: tiste, ki hrbtenico zvijajo naprej (recimo se z glavo dotaknejo kolen ali noge dajejo "za vrat") in tiste, ki jo zvijajo nazaj in se s temenom recimo dotaknejo pet ali pa stopala prenesejo preko ramen pred glavo. Nekateri lahko tudi izvedejo gibe, ki jim v žargonu pravijo "lomljenje kosti", kar dosežejo z namernim izpahom sklepov.

1080px-Man_in_a_boxWiki.jpg
Kontorcionist stlačen v kovček
Wikipedia

POTREBNA JE SAMO VAJA ... VELIKO VAJE ...

Mnogi menijo, da je tovrstno zvijanje telesa naravni dar in da ga omogočajo posebne, prirojene lastnosti sklepov, bolezni, razvojne napake ali celo dvojni sklepi, vendar se kontorcionizma lahko naučimo. Seveda je veliko lažje, če začnemo pri mladih letih, ko so mišice, kosti in predvsem sklepi še zelo gibčni, vendar tudi odrasli lahko dosežejo precej dobre rezultate.

ALI JE KONTORCIONIZEM NEVAREN?

Seveda, če se ga lotijo tisti, ki tega še niso poskušali, ali pa so neučakani ali neogreti. Ljudje, ki trenirajo kontorcionizem običajno nimajo težav, previdni pa morajo biti, če se z njim ukvarjajo dlje časa ali če se preveč na hitro zredijo. Dolgotrajno ukvarjanje s kontorcionizmom lahko povzroči spremembe na hrbtenici (skoliozo) ali vretencih, tudi zdrs medvretenčne ploščice.

Tajda Korče.jpg
Tajda Korče je stara šele 15 let, kontorcionizma pa se je naučila na YouTubeu
VOYO

KAJ LAHKO OD TAJDE ŠE PRIČAKUJEMO?

Danes na spletu obstaja nič koliko nasvetov in vaj za gibčnost telesa in tudi Tajda je povedala, da se je svoje umetnosti naučila na YouTubeu. Tajda, ki sta ji voditelja Peter Poles in Sašo Stare stisnila zlati gumb, ki jo je popeljal naravnost v polfinale, napoveduje, da bo njena polfinalna točka nadgradnja tokratne.

Podobno kot Tajda je zlati gumb v 11. sezoni ameriških talentov prejela tudi Sofie Dossi, ki je danes velika zvezda na YouTubeu in TikToku.