Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nas bodo covida rešile lame?

kl, 24.09.2021 15:15:00

Mogoče bomo s pomočjo južnoameriških "kamel" razvili nosno pršilo, ki bo tako zdravilo kot preprečevalo okužbo s Covidom. Obeti so menda dobri.

Delite na:
Nas bodo covida rešile lame?
Lamin imunski sistem bo morda pomagal našemu Pixabay

Nova terapija za Covid, ki ima nadvse zanimivo ime "Fifi", po lami iz katere so pridobili učinkovino, utegne biti prelomna v boju proti pandemiji, saj kaže "pomemben potencial" pri prvih poskusih. Gre za zdravljenje s pomočjo "nanoteles", majhnih, bolj enostavnih verzij protiteles, ki jih ustvarjajo lame, alpake, gvanaki in kamele kot naravni odgovor na okužbo.

Ko bo terapija preizkušena tudi na ljudeh, pravijo znanstveniki, jo bo mogoče izvajati kot preprosto pršilo za nos, ki bo ne le zdravilo okužbo, pač pa delovalo tudi preventivno, torej bo okužbo preprečevalo.

Trenutno zdravilo preizkušajo v Inštitutu Rosalind Franklin v britanskem Oxfordshireu na glodalcih. In kot je povedal profesor James Naismith, so živali, ki so jih zdravili s tem zdravilom, ozdravele v šestih dneh. Iz angleškega Javnega zdravstva so ob seznanitvi z rezultati dejali, da gre za snov, ki je med najbolj učinkovitimi nevtralizatorji virusa Sars-Cov-2, kar so jih kdaj preizkusili.

Nanotelesa se namreč "prilepijo" na virus in ga na nek način "označijo", tako da ga lahko ostali dejavniki imunskega sistema lažje najdejo in uničijo.

Profesorica Sheena Cruickshank, imunologinja iz Univerze v Manchesterju je malo bolj zadržana, ker meni, da bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo ugotovile učinkovitost in varnost uporabe: "Kljub temu pa je obetavno, da bi bilo takšno zdravilo relativno poceni in enostavno za uporabo."
Dodaja še, da bo Covid-19 na žalost naš spremljevalec še nekaj časa, tako da bo potrebno več zdravil. Prav zdravila bodo po mnenju dr. Naismitha zelo pomembna v prihodnosti. "Čeprav so cepiva uspešna, vsepovsod cepljenje ne poteka enako hitro, poleg tega pa se lahko pojavijo nove variante, proti katerim cepiva ne bodo tako učinkovita," pravi.