favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

KAJ SE DOGAJA? Brnenje, ki ga sliši le 2 % ljudi

kl, 22.09.2021 17:06:07

Iz vsega sveta ljudje poročajo o nizkem zvoku, ki ga slišijo dlje časa ali celo neprestano, njegovega izvora pa ne morejo najti. Tudi iz Slovenije.

Delite na:
KAJ SE DOGAJA? Brnenje, ki ga sliši le 2 % ljudi
Nenavadno brnenje lahko povzroči tudi nespečnost in tesnobo Pixabay

V začetku 90-ih let prejšnjega stoletja so prebivalci mesta Taos v ameriški Novi Mehiki poročali o nenavadnem in nadležnem nizkem zvoku, ki je motil njihov spanec ali zbranost in katerega izvora niso mogli določiti. Zaznavali so ga tako moški kot ženske vseh starosti (malce so izstopali prebivalci srednjih let) in zvok je nekatere spremljal dneve dolgo. Tudi če so se hoteli umakniti, jih je zvok spremljal. Ko so kasneje preučevali njegove učinke, so raziskovalci ugotovili, da je zvok "pokrival" območje s premerom okoli 30 kilometrov.

Zvok so tisti, ki so ga slišali, opisovali kot nizek zvok, nekakšno "mrmranje", "brenčanje" ali "brnenje". Po oceni raziskovalcev je imel zvok frekvenco med 30 in 50 Hertzi, kar je blizu spodnje meje slišnosti. Zvok, ki so ga poimenovali "Taos Hum" ("Brnenje iz Taosa"), je zaznalo okoli 2 odstotka tamkajšnjih prebivalcev. Tudi danes ga nekateri še zaznavajo.

the-world-hum, brnenje, zvok, pojav
Območja na svetu, odkoder poročajo o zazanvah brnenja
hummap.wordpress.com

SLIŠIJO GA POVSOD PO SVETU

To je bil prvi opis skrivnostnega nizkega zvoka, ki ga danes imenujeo "The World Hum" ("Svetovno brnenje ali mrmranje"), saj o njem poročajo prebivalci vseh celin. Značilno zanj je, predvsem da ima nizko frekvenco, ni pa vedno enako močan. Pogosteje ga ljudje slišijo ponoči, kar pripisujejo predvsem temu, da je ponoči na splošno mirno in moteče zvoke lažje slišimo.

Leta 2011 so o njem poročali prebivalci Windsorja v kanadski provinci Ontario. Zvok je tam bil tako močan, da je prebivalce začenjal motiti. Nekega dne je tamkajšnja policija prejela kar 22.000 pritožb ljudi nad nenavadnim brnenjem. Zanj so okrivili bližnjo jeklarno, vendar ta v času nenavadnega zvoka ni obratovala, prav tako niso namestili novih naprav. Kanadske oblasti so zato na pomoč poklicale ameriške raziskovalce, ki pa tudi niso našli odgovora na to, kaj zvok povzroča.

the-world-hum, brnenje, zvok, pojav
Dr. Glen McPherson zbira podatke in poročila za raziskavo
hummap.wordpress.com

NE GRE ZA MASOVNO HISTERIJO, MENIJO RAZISKOVALCI

Velika večina raziskovalcev meni, da "brnenje" v resnici obstaja in da ne gre za masovno histerijo. Le razlage, kaj ta skrivnostni zvok povzroča, so različne. Nekateri menijo, da so vzrok običajne človekove dejavnosti, kot so promet, industrija, letala, drugi, da gre za pojav, podoben tinitusu (zvonjenju v ušesu) ali za druge slušne efekte, ki so povezani z ustrojem ali deformacijami človekovega slušnega aparata. Obstajajo tudi mnenja, da zvok povzroča nizkofrekvenčno elektromagnetno polje ter da zvok lahko slišijo samo ljudje, ki so posebej občutljivi na signale izven običajnega obsega sluha. Ena od teorij tudi pravi, da gre za geološke procese v zemljini notranjosti, ki sprožajo tovrstne zvoke, pri čemer je dobro znan tudi pojav, da nekatere živali zaznajo potrese, še preden se zgodijo. Morda pa gre tudi za pojav t.i. "spontanih otoakustičnih emisij", ki se občasno dogajajo tudi ljudem z normalnim sluhom.

the-world-hum, brnenje, zvok, pojav
O motečem brnenju poročajo tudi štirje Slovenci
hummap.wordpress.com

NA ZEMLJEVIDU SKRIVNOSTNEGA BRNENJA JE TUDI SLOVENIJA

Konec leta 2012 je dr. Glen Mc Pherson iz Univerze v Britanski Kolumbiji začel projekt, ki ima za cilj izvedeti čim več o svetovnem brnenju (povezavo najdete tukaj). Del tega projekta je tudi izdelava zemljevida, na katerem so označena območja, odkoder ljudje poročajo o nizkem zvoku.

Doslej so na tem zemljevidu označena štiri takšna območja v Sloveniji in opisi zaznave brnenja v letih od 2016 do 2020. Pri vseh štirih, ki so o njem poročali, je brnenje povzročalo motnje spanja, pri enem tudi tesnobo.

the-world-hum, brnenje, zvok, pojav
Poročilo o brnenju enega od Slovencev
hummap.wordpress.com