testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Največja skrivnost kraljice kriminalk

kl, 15.09.2021 18:28:22

Agatha Christie, nesporna kraljica kriminalk je leta 1926, ko je za 11 dni izginila, sprožila eno največjih iskalnih akcij v britanski zgodovini. Kaj se je v resnici zgodilo, ugibajo še danes.

Delite na:
Največja skrivnost kraljice kriminalk
Agatha Christie Wikipedija

Na današnji dan, 15. septembra 1890, se je rodila Agatha Mary Clarissa Miller. To ime le malokomu kaj pove, če pa povemo, da gre za rojstno ime Agathe Christie, bo večina rekla: "Ah, njo pa poznam!"

Agata Christie je ena najboljših ustvarjalk kriminalnega roma, katere dela so še danes izredno priljubljena. Njeni romani so še vedno tretja najbolj prodajana književna dela na svetu. Več so prodali samo Biblij in Shakespearjevih dram. In mojstrica skrivnosti je pri svojih 36-ih letih, ko je bila že slavna pisateljica, poskrbela za eno največjih in najbolj kompleksnih skrivnosti v literarnem svetu. Enajst dni njenega življenja leta 1926 je postalo tema ne le takratnih medijev, pač pa mnogih knjig, nekaj dokumentarcev in vsaj dveh igranih filmov.

Agatha in Archie Christie na poročni dan leta 1914.jpg
Agatha in Archie Christie na poročni dan leta 1914
Pinterest

PRED IZGINOTJEM SE JE SPRLA Z MOŽEM

3. decembra 1926 sta se Agatha in njen tedanji mož Archie sprla. Archie je Agatho varal z njeno prijateljico Nancy Neale. Agathi je tistega dne povedal, da želi razvezo zakona in za nameček dodal še poper na rano, ko je rekel, da želi preživeti vikend s "prijatelji" - skupino, v kateri je bila tudi Nancy.

Ko sta končala s prepirom, je Agatha odšla v zgornje nadstropje hiše, v kateri sta živela, poljubila svojo takrat sedemletno hčerko za lahko noč, potem pa se vsedla v svoj Morris Cowley in se odpeljala.

Naslednjega jutra je neki fant obvestil policijo o zapuščenem avtomobilu pri neki apnenici. Luči so bile še vedno prižgane, v njem pa so še vedno bile stvari, ki so očitno pripadale voznici. Le o njej ni bilo sledu. Policija je hitro ugotovila, da gre za avto Agathe Christie, ki je očitno izginila.

ISKALO JO JE VEČ KOT 15.000 LJUDI

Njeno izginotje je sprožilo eno največjih iskalnih akcij v zgodovini Velike Britanije. V njem je sodelovalo več kot tisoč policistov, vključili so tudi sledilne pse, pa tudi letala, ki so preletavala ključna območja in iskala morebitne sledi. Za najdbo slavne pisateljice so ponudili tudi nagrado. Izginotje je seveda bilo poslastica za medije, ki so vsak dan na naslovnicah objavljali sveže podatke. V iskanje so se vključili celo navadni ljudje in tudi Agathini prijatelji. Skupaj jo je iskalo več kot 15.000 prostovoljcev. Pisatelj Sir Conan Doyle, avtor slavnega agenta 007, je celo odnesel njene rokavice k nekemu jasnovidcu, da bi morda dobil namig, kje naj najdejo Agatho Christie. Vse je bilo brez uspeha in tako je ostalo naslednjih deset dni.

Old Swan Hotel.jpg
Hotel, v katerem je 10 dni živela Agatha Christie
Wikipedia

SVOJEGA MOŽA NI PREPOZNALA

Takrat je uslužbenec v nekem zdravilišču v Harrogateu sporočil policiji, da je prepoznal slavno pisateljico, ki naj bi v hotelu bivala po imenom Theresa Neale iz Južne Afrike. Njen mož in preiskovalci so se takoj odpavili v zdravilišče. In namesto, da bi takoj "planili" na žensko, so jo raje pričakali na večerji. Ko je ženska vstopila v jedilnico, jo je Archie takoj prepoznal, ona pa je šla mimo njega, kot da ga ni niti opazila. Ko je Archie prostopil k njeni mizi in jo ogovoril, je bilo za vse očitno, da ga ženska ni prepoznala. Vendar je bila brez dvoma Agatha Christie.

Naslednji dan je Agatha Christie hotel zapustila in odšla stanovat k sestri, kjer se je zaprla v sobo, pred katero je stal stražar, ki nikomur ni dovolil vstopa. Vrata hiše so zaklenili in prekinili telefonsko zvezo.

Njeno 11-dnevno izginotje v Agathini uradni biografiji ni omenjeno niti z besedo. Javnost pa je v zvezi z njim ostala razdeljena, veliko ljudi pa pisateljici zaradi tega ni bilo naklonjenih.

Članek o tem da so našli Agatho Christie Wikipedia.jpg
Članek o tem da so našli Agatho Christie
Wikipedia

TEORIJE O IZGINOTJU

Teorij o tem, zakaj je Agatha Christie izginila je veliko. Poglejmo pa tiste najbolj pogoste.

Prva govori o tem, da je Christijeva nameravala narediti samomor. Sočena z varanjem svojega moža in zahtevo po ločitvi, je morda v njej sprožila občutek brezizodnosti in samomorilska nagnjenja. Tega seveda nihče ne more potrditi, saj nihče ne ve, kaj je pisateljica takrat razmišljala ali občutila. Vsekakor, tudi če je o tem premišljevala, samomora na srečo milijonov bralcev, ni naredila.

Druga teorija govori o t.i. disociativni fugi, psihološkem stanju, kjer velik stres povzroči začasno popolno izgubo osebnosti in spomina, pogosto pa osebe v tem stanju tavajo naokrog ali odpotujejo. Ta teorija je mogoča, saj sta dva zdravnika, ki sta Agatho pregledala kmalu potem, ko so jo našli, izjavila, da je izguba spomina pristna. To bi tudi lahko razložilo, zakaj Agatha svojega moža, ko je prišel v hotel, kjer je bila nastanjena, ni prepoznala. Po tej teoriji je disocativno fugo sprožila ideja o ločitvi, vendar pa ta teorija ne razloži, zakaj je Agatha, tik preden je odšla od doma, poljubila svojo her. Možno bi bilo sicer, da se je Agatha najprej odpeljala, da bi si "razkadila" glavo, fuga pa je nastopila kasneje. Vendar ni jasno, zakaj bi sploh nastopila.

Tretja teorija govori o tem, da je Christijeva izginila namenoma, da bi se tako maščevala možu in mu uničila ali vsaj zagrenila življenje. Vsekakor mu je uničila vsaj vikend, ki ga je nameraval preživeti z ljubico. In tudi to, da se je Agatha v hotelu prijavila s priimkom Neale, kot se je pisala moževa ljubica, dovolj zgovorno priča, da je šlo za načrt, meni podporniki te teorije.

Tu so še teorije, ki pravijo, da njeno izginotje ni povezano z možem. Nekateri menijo, da je od doma odšla, da bi raziskala neki umor, ki ga je nameravala vključiti v kakšno od svojih knjig. Vendar o tem ni nobenih dokazov, ne posrednih, ne neposrednih.

Ena od teh tudi pravi, da je šlo le za svojevrstno reklamo, čeprav je to bolj malo verjetno. Agatha Christie je bila v tem času najbolj slavna britanska pisateljica in nič ni kazalo, da bi se njena priljubljenost obrnila "proti jugu", kot pravijo. Za večjo prodajo svojih knjig česa takega res ni potrebovala.

Tu so tudi bolj obskurne teorije, kot je tista, da je hotela Agatha storiti samomor in ga prikazati kot umor, ki naj bi ga naprtili njenemu možu. Čeprav bi mojstrica, kot je bila, kaj takega verjetno znala zelo dobro opisati v svojih knjigah, pa je malo verjetno, da bi kaj takega nameravala.

Sicer se je Agatha dve leti po izginotju od Archieja ločila, vendar je njegov priimek obdržala kot del imena, pod katerim je izdajala svoje knjige. Archie se je s svojo ljubico poročil teden dni po ločitvi.

Film Agatha (1979) Dustin Hoffman Vanessa Redgrave imdb.JPG
Film Agatha (1979), z Dustinom Hoffmanom in Vanesso Redgrave
imdb

FILMSKA UPODOBITEV

O njenem izginotju pa so posneli tudi dva filma. Prvi z naslovom "Agatha" iz leta 1979, nakazuje, da je Agatha v zdravilišču nameravala narediti samomor, ki pa ni uspel. V filmu so zaigrali veliki zvezdniki tistega časa, Vanessa Redgrave, Dustin Hoffman in Thimoty Dalton.

"Agatha in resnica o umoru", pa je novejši film, iz leta 2018, v katerem so ustvarjalci na filmsko platno prensli zgodbo, po kateri je Agatha izginila potem, ko jo je neka ženska prosila, da bi raziskala umor njene prijateljice, krščenke slovite Florence Nightingale. Seveda je zgodba popolnoma izmišljena, vendar je bil film leta 2018, ko ga je prva predvajala televizija Channel 5, sila uspešen. Bil je drugi najbolj gledani film narejen po literarni predlogi v Veliki Britaniji tisto leto. To samo priča o tem, da je skrivnost 11-dnevnega izginotja kraljice kriminalk še vedno vznemirja mnoge ljudi.