Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kraji v Tokiu, kjer straši

kl, 31.07.2021 18:00:22

Prestolnica Japonske, ki gosti Olimpijske igre, je tudi kraj, kjer straši. Izbrali smo pet krajev, omenjenih v nekem vodiču po Tokiju.

Delite na:
Kraji v Tokiu, kjer straši
Tokio Pixabay

Veliko ljudi meni, da so japonske grozljivke veliko bolj grozne od hollywoodskih. Na Japonskem je zgodovina strašljivih zgodb izredno bogata. Prav tako v tej otoški državi mrgoli krajev, ker straši. Tudi v prestolnici, Tokiju.

V nekem vodiču po Tokiju na prvih petih mestih omenjajo naslednje:

Sunshine 60 Wikipedia.JPG
Sunshine 60
Wikipedia

Stolpnica "Sunshine 60"

240 metrov visoka stolpnica "Sončni žarek 60" ali "Sanshain rokujū", ki je v resnici veliki nakupovalni in zabaviščni kompleks v četrti Ikebukuro, je bila v času, ko je bila zgrajena, leta 1978, najvišja zgradba v Aziji. Ta rekord je obdržala do leta 1985, še nadaljnjih šest let pa je bila najvišja zgradba v Tokiju.

Stolpnica s 60 nadstropji stoji na mestu, kjer je bilo po drugi svetovni vojni taborišče za vojne ujetnike in mesto, kjer so usmrtili sedem Japoncev, obsojenih za vojne zločine. Med vojno pa so Japonci tam usmrtili enega od najbolj znanih sovjetskih vohunov, Richarda Sorgeja.

Že med gradnjo, ki je trajala pet let, so delavci poročali o prikaznih, zgodilo pa se je več nesreč. Še danes ljudje poročajo, da na kraju straši, prikazujejo pa se tudi nenavadne žareče krogle.

Tempelj Oiwa TripAdvisor.jpg
Tempelj Oiwa
TripAdvisor

Tempelj Oiwa

Znan tudi kot Oiwa Inari Tamiya Jinja, je bil, preden je postal temepelj, domovanje ženske po imenu Oiwa, ki jo je zastrupila moževa ljubica, potem pa je prišla nazaj kot duh - z razmršenimi lasmi in enim očesom, ki ji je viselo iz očesne dupline (verjetno zato, da bi bil učinek močnejši).

Zgodba je služila kot predloga za zgodbo "Yotsuya Kaidan", za mnoge najslavnejšo japonsko zgodbo o duhovih. Še danes se gledališke in filmske ekipe, ki se odločijo, da bodo zgodbo prikazale, pred produkcijo pridejo v tempelj in se poklonijo Oiwi, da si ne bi nakopali njenega maščevanja. Njen duh namreč še vedno straši.

Ireido TripAdvisor.jpg
Spominski tempelj Ireido
TripAdvisor

Ireido

"Dvorana počitka", kot se imenuje, je spominski tempelj v parku Yokoamicho, ki so ga postavili v spomin žrtvam "velikega potresa", ki je leta 1923 uničil Tokio, po drugi svetovni vojni pa je postal tudi spomenik žrtvam zavezniškega bombardiranja, ki je bilo eno najhujših v drugi svetovni vojni. V parku, ki je po potresu služil tudi kot krematorij za žrtve, so pokopani ostanki skupaj 163.000 ljudi, ki so v obeh dogodkih izgubili življenje. V templju so prikazane zelo nazorne fotografije žrtev in razdejanja. Njihovi duhovi pa še danes blodijo po parku in iščejo mir.

Hakone Yama TripAdvisor.jpg
Hakone Yama in pogled na goro Fudži
TripAdvisor

Hakone Yama

Ni jama, pač pa hrib, del parka Toyama, kjer sta bili v času pred in med drugo svetovno vojno postavljeni bolnišnica in vojaška medicinska fakulteta. Danes so tam medicinski raziskovalni centri, v stavbi enega od njih pa naj bi bil "raziskovalni center" razvpite Enote 731, enote japonske imperialne vojske, ki je med 2. sv. vojno izvajali grozljive poskuse na vojnih ujetnikih, za mnoge še grozljivejših od tistih, ki jih je v koncetracijskem taborišču Auschwitz izvajal nacistični zdravnik Josef Mengele, imenovan "Angel smrti".

Trupla, ki so ostala po medicinskih poskusih so naskrivaj pokopavali v tem parku in še danes menda odkrivajo njihove kosti, ki "prilezejo" iz zemlje. Posebej strašljivo je menda po sončnem zahodu, ko mnogi nočni sprehajalci poročajo o tarnanju, hlipanju in drugih skrivnostnih zvokih.

Masakado’s grave TripAdvisor.jpg
Masakadov grob
TripAdvisor

Masakadov grob

Zadnje počivališče uporniškega samuraja Taira no Masakade iz obdobja Heian (okoli leta 900) se danes nahaja v tokijski finančni četrti.

Leta 939 je Masakado vodil upor proti cesarski oblasti, zaradi česar je cesar razpisal nagrado na njegovo glavo. Dva meseca kasneje sta ga našla njegov bratranec Sadamori in vojak Fujiwara, ter ga napadla in ubila, njegovo glavo pa poslala v takratno prestolnico Kioto. Kar tri mesece njegova odsekana glava, ki so jo razstavili kot opozorilo vsem bodočim upornikom, ni začela razpadati, oči pa so se še vedno vrtele v duplinah. Glava je kasneje nekako končala v ribiški vasici Shibasaki, kjer so jo pokopali. Iz vasice pa se je sčasoma razvilo mesto Edo, ki se je kasneje preimenovalo v Tokio.

Masakado je kasneje postal nekakšen polbog za lokalne prebivalce, ki so občudovali njegov pogum, njegov grob pa nekakšno svetišče, ki ga nihče ne sme spreminjati. Tisti, ki bi si drznil motiti Masakadov mir, tvega njegovo maščevanje in smrt.