Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Uganka poleta 19

kl, 28.07.2021 15:00:09

Izginili so v Bermudskem trikotniku.

Delite na:
Uganka poleta 19
Bombniki Avenger, kot so bili tisti iz poleta 19 Wikipedia

5. decembra 1945 je skupina petih bombnikov Avenger ameriške vojne mornarice poletelo na rutinsko vajo. Okoli druge ure popoldne so zapustili bazo v Fort Lauderdaleu na Floridi proti otočju Bimini. Tam bi morali bombardirati tarčo, se nato usmeriti nekaj kilometrov proti severu in se vrniti nazaj. Njihova vaja je bila označena kot "Let 19". Vse skupaj naj bi bil let dolg okoli 500 kilometrov.

Dve uri kasneje, ko bi se letala morala že zdavnaj vrniti, so nadzorniki poleta ujeli besede vodje poleta, poročnika Charlesa Taylorja: "Vse je videti čudno, tudi ocean ... Bližamo se beli vodi, nič se ne zdi prav ..." To so bile ene zadnjih besede, ki so jih sprejeli s poleta 119. Pet bombnikov s 14-imi člani posadk je izginilo. Da bi bilo vse skupaj še bolj skrivnostno, je nekaj ur kasneje izginilo tudi letalo s 13-imi člani posadke, ki je imelo za nalogo najti letala iz poleta 19.

Ob poletu bombnikov na nalogo je bilo videti vse normalno. Letala so bila dobro pripravljena, vreme je bilo ugodno. Člani vseh posadk so, čeprav mladi, bili izkušeni v poletih, poveljnik Taylor, ki je bil s 27-imi leti najstarejši, pa je bil tudi vojni veteran, ki je imel za sabo vrsto bitk v drugi svetovni vojni.

So pa kontrolorji zaznali pogovor med poročnikom Taylorjem in enim izmed pilotov, iz katerega je bilo moč razbrati, da so piloti izgubili orientacijo. Poročnik Taylor je bil prepričan, da se mu je pokvaril kompas. To je bilo nadvse čudno, saj so bila letala opremljena s takrat najmodernejšimi napravami. Poročnik Taylor je povedal, da ne more razbrati, kje je zahod (smer kopnega) in da je ocean pod njimi videti nenavadno.

Iz pogovorov z nadzorniki in med člani posadk, ki so jih lahko spremljali nadzorniki v naslednjih treh urah, je bilo moč razbrati, da se je vreme poslabšalo in da letala neuspešno iščejo kopno oziroma mesto, kjer bi lahko pristala, ter da je poveljnik skupino namesto proti kopnemu vodil stran od njega, na odprto morje.

Okoli šeste ure zvečer so kontrolorji ujeli šibek signal iz enega od letal, ki so ga lahko locirali. Prišel naj bi vzhodno od kraja New Smyrna Beach, več sto kilometrov od predvidene poti.

Okoli 20:00 je letalom začelo zmanjkovati goriva in nadzorniki so ujeli pogovor, v katerem je Taylor posadke pripravljal na možnosti zasilnega pristanka ali strmoglavljenja v ocean. "Vsa letala tesno skupaj," je sporočil posadkam. "Morali bomo zasilno pristati na vodi, če ne najdemo kopnega. Ko bo prvemu letalu zmanjkalo goriva, bomo vsi skupaj strmoglavili." Nekaj minut kasneje so kontrolorji slišali samo še šum. Usoda petih Avengerjev in posadk je ostala neznana.

Posadka leta 19 nasflmuseum.jpg
Posadka poleta 19
nasflmuseum.com

Še eno izginotje ...

Vojaške oblasti so sprožile veliko iskalno akcijo, v katero je bilo vključenih 300 letal in plovil, med njimi tudi letalo Mariner s 13-imi člani posadke. Že po 20-ih minutah pa le to letalo izginilo z radarskih zaslonov. Kaj je botrovalo temu izginotju, prav tako ni znano. Nekateri domnevajo, da je prišlo do tehnične napake, vendar so letalo pred poletom pregledali tako tehniki kot kapitan in letalo naj bi bilo v "izvrstni kondiciji". Drugi menijo, da bi lahko vzrok bila prižgana cigareta, čeprav je to bilo prepovedano, saj so letala Marriner prevažala velike količine goriva in so bila znana tudi kot "leteče plinske bombe".

Da bi druga domneva morda lahko bila pravilna, kaže tudi poročilo posadka ene od trgovskih ladij na tem območju, ki je obvestila svoje poveljstvo, da je okoli 21:15 tistega dne opazila "veliko ognjeno kroglo, ki je strmoglavila v morje, temu pa je sledila močna eksplozija". Ogenj na morski gladini naj bi gorel še nadaljnih 10 minut.

Sicer je bilo v iskalno akcijo vključenih 300 plovil in letal, ki so naslednjih pet dni iskali tako bobnike, kot izginulo iskalno letalo. Prečesali so več kot pol milijona kvadratnih metrov površine, tako morske kot kopne, toda zaman. Najbolj pa so si preiskovalci belili glave s tem, kako je lahko celotna posadka nenadoma postala tako dezorientirana. Na koncu so izgubo pripisali "neznanim razlogom".

Nenavadno odkritje

Iskanje ostankov letal iz leta 19 nikoli ni bilo uspešno, čeprav so mediji večkrat poročali da so pri načrtnem ali naključnem iskanju ostanke našli. Najbolj nenavadno od teh odkritij pa je zagotovo tisto iz leta 2010. 

Takrat so, med raziskovanjem morskega dna s podmornico v neki drugi iskalni akciji, okoli 20 kilometrov severovzhodno od Fort Lauderdalea, odkoder so poleteli bombniki leta 199, v globini 25o m, našli ostanke štirih bombnikov Avenger. Petega so našli približno dva kilometra stran. Najditelji so lahko razbrali identifikacijske oznake na štirih letalih.

Ko so pogledali v stare zapise, so ugotovili, da je 5. decembra 1945 zares izginilo pet bombnikov Avenger. Vendar, ko so primerjali identifikacijske številke najdenih in pogrešanih letal, so ugotovili, da se ujema samo ena - številka letala, ki ga je pilotiral poveljnik leta, poročnik Charles Taylor. Ostala štiri najdena letala sploh niso bila na spisku pogrešanih.

Kaj se je zgodilo?

V 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja so šund revije in pisci popularizirali idejo, da je polet 19 bil žrtev Bermudskega trikotnika, območja v Atlantiku, kjer naj bi se dogajale čudne stvari in izginotja ladij in letal. Druga dela in domišljijski opisi omenjajo magnetne anomalije, vzporedne dimenzije in ugrabitve Nezemljanov.

Leta 1977 je v sedaj že kultnem filmu "Bližnja srečanja tretje vrste" prikazan tudi polet 19. Po filmski različici so letala nenadoma zajeli leteči krožniki in jih kasneje "odložili" v mehiški puščavi.

Kaj se je tistega decemberskega dne leta 1945 zares zgodilo, pa ostaja uganka.