volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Grad skriva uganko, ki je nihče ne uspe razvozlati

M.K., 28.07.2021 11:00:16

V Italiji stoji skrivnostni osmerokotni grad, ki je nekoč hranil (in mogoče še hrani) skrivne kode.

Delite na:
Grad skriva uganko, ki je nihče ne uspe razvozlati
Nenavadna osmerokotna oblika z osmimi osmerokotnimi stolpi. Shutterstock

Castel del Monte v citadeli v Apuliji s svojo strukturo jasno nakazuje na število osem in ta nenavadna naveza privablja turiste s celega sveta. Zakaj prav osem? Obstajajo številne, nekatere precej bizarne teorije.

Grad Castel del Monte (Grad na gori) je v 13. stoletju v regiji Apulija v jugozahodni Italiji dal zgraditi cesar Svetega rimskega cesarstva Friderik II. Stavba z ekscentrično strukturo in zelo edinstvenimi značilnostmi je bila zgrajena z namenom, da navdušuje. 

Arhitekturna zasnova je osmerokotne oblike, na vsakem vogalu je osem osmerokotnih stolpov, v vsakem od dveh nadstropij pa je osem sob. Zaradi svoje matematične zasnove in obsedenosti s številom osem privablja veliko študentov arhitekture z vsega sveta.

Grad je sicer del UNESCO-ve Svetovne dediščine in upodobljen na italijanskem kovancu za en cent. Njegova oblika je zagotovo navdihnila tudi slovitega pisca Umberta Eca za upodobitev samostanske knjižnice v delu "Ime Rože".

castel-del-monte
V času gradnje je bil zelo verjetno obdan z visokim gozdom.
Shutterstock

Sobe so trapezoidne oblike in imajo tla prekrita s šestkotnimi in trikotnimi ploščicami, kar je le še en dokaz o geometrijski dovršenosti te nenavadne, a čudovite stavbe. 

Domneva se, da imajo meritve, ki predstavljajo temelj gradnje, skriti pomen, ki vsebuje skrivne kode. Še bolj nenavadno pa je, da ta grad sploh ni postavljen na strateški položaj, poleg tega pa nima jarka ali dvižnega mostu, ki sta značilna za tisti čas. Po mnenju mnogih ni bil nikoli mišljen kot obrambna trdnjava, zato se postavlja vprašanje, zakaj ga je cesar pravzaprav dal zgraditi?

Številni raziskovalci so v njem našli astronomske simbole na skritih mestih. Pred več sto leti pa naj bi bil grad obdan z gostim gozdom, kar pomeni, da bi ga bilo precej težko najti. 

O nenavadnem gradu je znano več legend, med drugim o duhovih služabnikov in pokojnih moških ter celo o duši Friderika II., ki se sprehaja po gradu, ker ni želel zapustiti svojega doma. 

Skozi zgodovino je grad doživel marsikaj: po smrti Friderika II. so ga konec 13. stoletja uporabljali kot državni zapor, v času kuge pa je služil tudi kot zatočišče. Ameriška vojska ga je med drugo svetovno vojno uporabljala kot tajno navigacijsko postajo

castel-del-monte
Grad stoji na gričku, ki pa ni predstavljal strateške lokacije.
Shutterstock

Zakaj osmerokotnik?

Osmerokotnik je geometrijska oblika, ki je najbližja krogu, ki je znan kot oblika vsega nebeškega. In mogoče je bil prav zato izbran. 

Druga razlaga za obsedenost s številom osem leži morebiti v dejstvu, da to število predstavlja neskončnost in je zato na splošno zelo duhovno. 

Kaj pa skrite kode?

Na žalost najverjetneje ne bomo nikoli izvedeli, ali grad skriva skrite kode in kaj te pomenijo. Po Friderikovi smrti je bilo izdano navodilo “Damnatio Memoriae”, da se uniči vse, kar zadeva to stavbo, projektne risbe in vse dokumente v zvezi z njo. Pri raziskovanju gradu bomo morali zato uporabiti svojo domišljijo.