požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

V knjigi iz 16. stoletja našli načrte za večstopenjsko raketo

kl, 27.07.2021 18:41:19

Ideja o raketah ni nekaj, kar bi ljudje iznašli pred kratkim, razkriva knjiga izpred 500 let.

Delite na:
V knjigi iz 16. stoletja našli načrte za večstopenjsko raketo
Strani iz Manuskripta iz Sibiuja mysteriesunsolved

Ideja o tem, da so v preteklosti nekateri lahko napovedovali prihodnost, ni nova. Vendar pa vsaj na področju človeške domišljije to lahko pomeni le, da so ob primernem znanju ljudje prišli na podobne ideje, le da sredstev ali pa dovolj znanja za dokončno izvedbo teh idej niso imeli.

450 strani dolga knjiga, znana kot Manuskript iz Sibiuja, ki so jo našli pred okoli 60 leti v Romuniji, na svojih straneh opisuje večstopenjsko raketo na tekoče gorivo, prav tako pa vsebuje načrte za njeno izdelavo.

Manuskript, napisan v nemščini, v prvi polovici 16. stoletja, je v mestnem arhivu romunskega mesta Sibiu leta 1961 odkril profesor za znanost in tehnologijo iz univerze v Bukarešti, Doru Todericiu. Ni znano, kdo je manuskript napisal, v njem pa je poleg raket opisano tudi zgodnje topništvo (artilerijo) in spoznanja iz balistike (vede, ki preučuje gibanje izstrelkov). Glede na jezik, v katerem je zapisan, znanstveniki sklepajo, da knjiga, ki je nastala okoli leta 1550, temelji na starejšem znanju.

Eden izmed možnih avtorjev knjige bi lahko bil Konrad Haas, vojaški inženir nemškega porekla, ki je živel v prvi polovici 16. stoletja, za katerega menijo, da je pionir ideje o raketnem pogonu. Njegovo ime je namreč omenjeno v knjigi.

Haas je bil verjetno rojen na območju današnjega Dunaja, kot vojaški inženir pa je služil pri Stephenu Bathoryju, velikemu princu Transilvanje, kraljestva na območju današnje Romunije. Haas je bil avtor mnogih zapisov o raketni tehnologiji, ki je temeljila na kombinaciji orožja in ognjemetov. Slednje so v tistem času v Evropi že dolgo časa poznali, prav tako smodnik - oboje pa je v Evropo prišlo s Kitajske.

V Manuskriptu iz Sibiuja avtor, domnevno Haas, opisuje teorijo gibanja večstopenjske rakete, različne mešanice za izdelavo pogonskega goriva, prav tako pa tudi obliko rakete s trikotnimi krilci za usmerjanje ter zvonasto ali ušpičeno konico.

Kljub temu, da je bil Haas vojaški inženir, pa je v zadnjem odstavku napisano: "Moj nasvet je bolj miroljuben kot vojaški. Za več miru in nobene vojne je treba pustiti puške v skladiščih, tako da noben naboj ne bo izstreljen, smodnik ne bo zgorel ali postal moker, princ pa bo odbdržal svoj denar in njegov upravnik orožja svoje življenje; to je nasvet, ki vam ga daje Konrad Haas."

Konrad Haas izdelava rakete wikipedia.jpg
Stran iz dela Konrada Haasa o izdelavi raket: "Izdelati je mogoče raketo, ki visoko poleti"
Wikipedia

Sicer pa Manuskript iz Sibiuja ni edina knjiga iz 16. stoletja, ki opisuje rakete ali idejo o njih. Tudi knjiga o "Umetnosti in izdelovanju ognjemetov", ki jo je napisal Johann Schmidlap, bavarski izdelovalec ognjemetov, govori o raketi, vendar ne tako podrobno kot romunski manuskript. Schmidlap pa je bil tudi prvi, ki je tudi delal uspešne poskuse z raketo, ki ima tri stopnje. Pri tem je priznal, da je svoje rakete zgradil po konceptu, ki ga je predlagal Haas, ki je prav tako eksperimentiral z raketami.

Pred odkritjem Manuskripta iz Sibiuja je za najstarejše delo, v katerem je bila opisana večstopenjska raketa, veljala knjiga poljskega specialista za topništvo, Kazimierza  Siemienowicza iz leta 1650 z nasloveom "Velika umetnost artilerije, Prvi del".

Prvo delujočo večstopenjsko raketo je sicer izdelal kitajski general in strateg Jiao Yu v 14. stoletju. To je bila dvostopenjska raketa, uporabljali pa so jo kot zažigalno orožje v mornarici. Njen domet je bil verjetno nekaj deset metrov. Prvo sodobno večstopenjsko raketo z dolgim dosegom pa so izdelali in preizkusili v ZDA leta 1948.