stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Iskali bodo sledi nezemeljske tehnologije

kl, 26.07.2021 20:27:36

Znanstveniki iz Harvardske univerze so začeli z novim projektom, ki bo vključeval znanstvenike iz različnih znanstvenih panog širom sveta.

Delite na:
Iskali bodo sledi nezemeljske tehnologije
Naslednja leta utegnejo biti še kako zanimiva Pixabay
Projekt vodi profesor znanosti na odseku za astronomijo Harvardske univerze Avi Loeb, ki razlaga, da bo glavni cilj projekta iskanje "tehnoloških podpisov" morebitnih nezemeljskih civilizacij, ki bi jih lahko našli med opazovanjem Vesolja s teleskopi in drugimi astronomskimi opazovanji.


Med te tehnološke podpise bi lahko sodile orbitalne postaje okoli planetov, vesoljske sonde, vesoljske ladje ali večje "megastrukture", ki morda služijo za zajemanje energije s sonca ali črne luknje.

"Omuamua je bil prvi obiskovalec našega Osončja iz zunanjega vesolja - vsaj prvi, za katerega vemo - toda to ne pomeni, da bo tudi zadnji. In ena od raziskav v projektu je namenjena temu, kako najti strategije za iskanje in sledenje tovrstnim objektom," pravi Loeb. "Drugi del raziskav bo vključeal iskanje majhnih nezemeljskih satelitov, ki morda opazujejo Zemljo in analizo nepojasnjenih zračnih pojavov," dodaja.

Pri tem bo znanstvenikom pomagala tudi umetna inteligenca, ki bo iskala potencialne zadetke.

"Znanost ne sme zavračati morebitne razlage, ki vključujejo nezemeljsko civilizacijo, samo zaradi družbene stigme ali kulturnih preferenc, ki niso v skladu z znanstvenimi nepristranskimi empiričnima raziskavami," pravi Loeb. "Čas je, da si upamo pogledati skozi nove teleskope, dobesedno in figurativno." 

Potem ko so nepojasnjeni zračni pojavi postali s priznanjem ameriške vlade, da obstajajo, postali še bolj pomemben kot kdajkoli prej. Zanimanje za Nezemljane in možnost, da so nas ali pa nas še vedno obiskujejo, je v porastu. In če so inteligentna bitja res nekje "tam zunaj", bo morda prav projekt, ki je dobil ime po slovitem Galileu, priskrbel dokončne dokaze. Naslednja leta tako utegnejo biti še kako zanimiva.

Ali kot je Galileo sam zapisal v enem svojih del: "Vse resnice je laže razumeti, ko jih enkrat odkrijemo - potrebno jih je le odkriti."