Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Pri tej starosti se moraš poročiti, če hočeš, da zakon uspe!

M.K., 26.07.2021 14:00:00

Matematika razkriva idealno starost za poroko in ta je verjetno nižja, kot ste pričakovali.

Delite na:
Pri tej starosti se moraš poročiti, če hočeš, da zakon uspe!
Poljub Pixabay

Matematični algoritem je razkril idealen čas za poroko, ki bo verjetno vse, ki so starejši od sredine dvajsetih let, nekoliko presenetil. 

Po mnenju strokovnjakov Toma Griffithsa in Briana Christiana v njuni knjigi Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions (Računalniška znanost o človeških odločitvah), je najboljša starost za sklenitev zakonske zveze 26 let. 

Pravilo namreč določa, da ko se znajdemo na točki, ko pri nekem projektu opravimo 37 % dela, se najbolje odločimo. Torej, če povprečna oseba išče svojo popolno zvezo med 18. in 40. letom starosti, je 26 let idealna starost, saj smo na 37 % poti teh 22 let (od 18 do 40). 

Če sklenete zvezo, ko ste starejši ali mlajši od 26, se boste preveč prepirali in se vam ne bo izšlo - tako pač je… vsaj po mnenju matematike!

Če pa želimo biti bolj natančni, gre pri iskanju boljše polovice za “problem optimalnega ustavljanja”. Christian in Griffiths pojasnjujeta, da bi se morali ustaviti na 36,81 % poti, saj imamo na voljo več kot 1000 možnosti. 

poroka, prstan, zakonca, ločitev
poroka, prstan, zakonca, ločitev
Dreamstime

A sociolog z Univerze v Utah Nicholas H. Wolfinger se s teorijo ne strinja, saj je julija 2015 objavil svoja odkritja, da je najboljša starost za poroko, če se želimo izogniti ločitvi, med 28. in 32. letom - kar je bolj blizu 45 %.

Če dobro pomislimo, pa bi se te dve ugotovitvi znale ujemati. Najverjetneje smo boljšo polovico izbrali že nekaj časa pred poroko, najpogosteje nekaj let prej. Tako bi se pravilo 37 % lahko ujemalo s časovno točko, ko se za nekoga “odločimo” in ne nujno, ko se poročimo. 

Seveda pravilo 37 % ni popolno, saj v resnici ne upošteva dejstva, da se lahko naš okus med 18. in 40. letom starosti spremeni in da morda iščemo nekaj popolnoma drugačnega. Skratka, nič ne bo narobe, če se bomo do oltarja sprehodili pred ali po 26. letom… ali pač?