Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Družina, ki privablja strele

kl, 26.07.2021 10:00:05

Od leta 1899 do 1966 je strela zadela 10 članov družine iz ameriškega Illinoisa. Dva sta umrla. Primer pa ni osamljen.

Delite na:
Družina, ki privablja strele
Strela Pixabay

Začelo se je maja daljnega leta 1899, ko je takrat 23-letni Christ Olesen obiskal svojo zaročenko in njenega očeta. Med obiskom se je nad krajem razbesnela nevihta in strela je udarila v hišo, prebila streho in zadela Christa. Bil je na mestu mrtev. Čudežno sta njegova zaročenka in njen oče ostala nepoškodovana.

Dve desetletji kasneje, leta 1921, je Christov starejši brat, Ole, krmil živino v ogradi, ko se je začelo oblačiti in grmeti. Ole se je odpravil nazaj proti hiši in bil je že pri vratih ograde, ko se je zabliskalo. Strela ga je zadela in usmrtila. Tragedija je prestrašila družino in Olesenovi so začeli verjeti, da na nek način privlačijo strele. Christova in Olejeva sestra Christine je tako do konca življenja živela v strahu pred strelami.

In njen strah je bil upravičen. Leta 1941 jo je obiskal vnuk, Bill. Nekega večera, ko je prespal pri njej, je nad kraj privršala nevihta. Christina je, v strahu za svoje in vnukovo življenje, vnuka prebudila in ga prepričala, da zapustita v hišo in se umakneta v avtomobil. Takrat je že vedela, da sta v avtomobilu varna, če vanj udari strela. Ko sta šla skozi dnevno sobo, je strela nenadoma udarila in naredila luknjo v steni hiše ter se nekajkrat odbila od stropa. Na srečo ju ni poškodovala.

Še dve desetletji kasneje, leta 1961, je Bill, takrat že odrasel, ponovno komaj ušel streli, ko je ta udarila v njegovo kuhinjo in zadela toaster ter za las zgrešila njega in njegovo hčerko. Pet let kasneje se je Billova sestrična Connie sprehodila do avtomobila svoje sestre, ki jo je čakala, da pride iz službe, ko je iz tal proti nebu šinila strela (t.i. "zemeljska strela"). Nsa srečo Connie ni bila poškodovana, čeprav so nekateri deli njenega telesa za nekaj časa bili ohromeli.

Strela pa ni prizanesla tudi četrti generaciji. Bradley Hampbell je bil na obisku pri svoji babici, ko je strela udarila v hlev, v katerem je bil, vendar ga je zgrešila.

Primer Olesenovih pa ni osamljen. Leta 1899 (istega leta, ko je strela prvič zadela Olesenove) je v Tarantu v Italiji zaradi udara strele umrl takrat 30-letni moški. 30 let kasneje je zaradi udara strele umrl njegov sin, leta 1949 pa še njegov nečak.

Olsen_family unsolved mysteries.jpg
Družina Olesenovih
Unsloved Mysteries

Vsako sekundo nekam na Zemljo trešči okoli 100 strel (okoli 8 milijonkrat na dan). Vsako leto se po svetu zgodi okoli 250.000 dogodkov povezanih z udarom strele. Na leto zaradi udarca strel umre poprečno 2.000 ljudi. 

Ali nekateri ljudje bolj privlačijo strele kot drugi? Znanih je nekaj primerov, ko je človeka strela zadela večkrat. Uradni Guinnessov rekorder je Roy Sullivan, ki je bil v letih 1942 do 1977 čuvaj nacionalnega parka v ameriški Virginiji. Strela ga je zadela 7-krat. Vse udare je preživel. Drugi Američan, Melvin Roberts, trdi, da ga je strela zadela 12-krat, vendar Guinnesova knjiga tega shrljivega rekorda ni zabeležila.

Mnogi, tudi znanstveniki, menijo, da gre samo za naključje, Olesenovi pa verjamejo, da je njihova "privlačnost" za strele povezana z genetiko ali pa nečim nadnaravnim. Kaj pa vi menite?