Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nekdo tam zunaj nekaj ve

kl, 25.07.2021 16:00:26

27 let star umor ostaja nerazrešen. Je Franc Kavčič vedel ali videl kaj, česar ne bi smel? Je bil umor v resnici nesrečen slučaj? Njegov morilec ali morilci verjetno še vedno svobodno hodijo naokrog.

Delite na:
Nekdo tam zunaj nekaj ve
Franc Kavčič PU Celje

8. avgusta leta 1994 je sprehajalec ob gozdni poti v bližini Liboj v Savinjski dolini naletel na odvržen črn zavoj v plastični vreči. Ker se mu je oblika zavoja zdela sumljiva, je o tem obvestil policijo. Ko so preiskovalci prišli na prizorišče in odprli omot, se je najprej pokazala odeja, v katero je bilo nekaj zavito. Ko so odgrnili še to, se je izkazalo, da je vanjo zavito človeško truplo, ki pa je bilo že močno razpadlo, kajti tiste dni je vladala vročina.

Truplo, izkazalo se je, da gre za moškega, je bilo skoraj golo, oblečeno le v spodnjice. Ob pregledu so ugotovili, da je imel moški z lepilnim trakom povezane roke in noge, našli so vbodno rano v predelu trebuha, ki ni bila nujno smrtna, in ureznino na glavi. Nekaj znamenj pa je kazalo, da so moškega morda zadavili. Skratka, opravka so imeli z umorom.

Eden ali več storilcev?

Vse je kazalo, da storilec ni bil en sam in da moški ni bil umorjen na mestu, kjer so našli tuplo, pač pa so ga tja prepeljali, verjetno z osebnim avtomobilom. Na to je kazala avtomobilska vlečna vrv, ki so jo našli v bližini, in ki je najverjetneje padla iz prtljažnika, ko so storilci iz njega jemali omot s truplom, da bi ga odvrgli.

Ker je bilo v tistem času suho vreme, preiskovalci niso našli nobenih sledi prevoznega sredstva, pa tudi drugih sledov, ki bi lahko kazali na storilce, ne.

Nihče ga ni pogrešal

Truplo so identificirali kot 31-letnega Franca Kavčiča, Celjana, sicer že znanca policije. Franc je bil znan kot posebnež, ki se je sukal v krogih brezdelnežev, odvisnikov od lahkih drog in s kriminalom povezanih ljudi, pa tudi sam se je sem ter tja ukvarjal z drobnim kriminalom. Živel je sam v sobi, ki jo je najel v večstanovanjski hiši, in ni bil redno zaposlen. Izučil se je za pleskarja in delal toliko, da je imel dovolj za svoje potrebe, v hiši, kjer je živel, pa so povedali, da z njim ni bilo težav in da je račune redno poravnaval.

Ker je živel samsko življenje, stikov s sorodniki pa ni imel, njegovega izginotja nihče ni prijavil. Tudi v hiši, kjer je živel so bili vajeni, da ga tudi po več dni niso videli, saj se je preživljal tudi s sezonskim delom v tujini.

Franca so nazadnje videli živega 1. avgusta, torej teden dni pred najdbo njegovega trupla. Takrat naj bi bil zvečer z družbo na celjski Špici, shajališču v bližini celjskega bazena. Tam naj bi odigral nekaj partij ročnega nogometa, potem pa odšel z dvema znancema v lokal Barfly v središču Celja, ki je bil takrat priljubljeno zbirališče mladih. Po tem se je sled za njim izgubila.

Zaradi razpadlosti trupla je bilo točen čas njegove smrti težko določiti in kriminalisti domnevajo, da se je umor zgodil v noči na 2. avgust. Obstaja tudi domneva, da morda ni šlo za umor, pač pa nesrečen slučaj, vendar je to po mnenju kriminalistov sicer bolj malo verjetno. Vsekakor so se storilci trupla skrbno znebili.

odeja, truplo, franc-kavčič
Ali odeja, v katero je bilo zavito Kavčičevo truplo skriva ključ do umora?
PU Celje

Policija sprejema tudi anonimne prijave o kaznivih dejanjih na telefonu
080-1200

Je odeja ključ do rešitve?

Tudi motiv ostaja neznanka. Kriminalisti domnevajo, da bi lahko šlo za spor med njegovimi znanci, vendar preiskava v tej smeri ni obrodila sadov. Policija je dobila tudi namig, da se je Franc zapletel v posle s celjsko kriminalno družbo, ki je bila znana po nasilnih dejanjih in naj bi bil soudeležen pri nekem ustrahovanju. In morda naj bi bil tudi sam žrtev ustrahovanja, kot primer, kaj se zgodi, če kršiš pravila. Je torej Kavčič videl ali vedel nekaj, česar ne bi smel?

Morda ključ do umora skriva odeja, v katero je bilo zavito Francevo truplo. Na njej so preiskovalci odkrili dlake, ki najverjetneje pripadajo večjemu psu, morda nemškemu ovčarju. Če bi odkrili, odkod odeja izvira, bi to verjetno lahko dalo odgovor, kaj se je v resnici zgodilo.

Umor tako po 27-ih letih ostaja nerazrešen in storilci zanj niso kaznovani. Vendar skoraj zanesljivo še obstaja nekdo tam zunaj, ki nekaj ve. Bo zbral toliko poguma in to povedal?