kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

FOTO: Paparaco iz 1890

kl, 23.07.2021 15:00:16

Ljudje iz 19. stoletja na fotografijah ponavadi izgledajo nekako "slovesni" in nesproščeni. Fotografiranje je bilo v tem času pač nekaj imenitnega in nevsakdanjega. Mladi študent matematike pa je uspel ujeti vsakdanji utrinek z ulice in postal nekakšen "prvi paparaco".

Delite na:
FOTO: Paparaco iz 1890
Paparaco fotografije iz konca 19. stoletja mymodernmet.com

Skrivaj narediti fotografijo je danes nekaj izjemno enostavnega. Tako zelo, da v resnici pozabljamo, da temu ni bilo vedno tako. Še posebej v 19. stoletju, ko so bile kamere težke, za osvetljavo filma pa si porabil veliko časa. Vendar pa je tudi takrat tehnologija sorazmerno hitro napredovala.

In to je izkoristil norveški študent matematike, Carl Størmer, ki je kupil svojo prvo skrito kamero. Bila je tako majhna, da jo je lahko spravil pod suknjič in leče namestil na gumbnico, v žep pa napeljal žico za sprožilec.

Je pa v svoji kasnejši biografiji zapisal, da ga je k fotografiranju "zmamila" ljubezen. "Ko je bil mladenič na univerzi v Oslu, se je zaljubil v gospodično, ki je ni poznal in je bil preveč sramežljiv, da bi se ji približal," je zapisal njegov biograf. "V želji, da bi imel vsaj njeno fotografijo, je prišel na idejo, da je edini način, da jo dobi, da fotografijo posname naskrivaj."

Vendar se goreča ljubezen mladega Størmerja ni izpolnila. Ostala pa mu je kamera in z njo je še naprej fotografiral. Skrivaj seveda. Tako je v njen objektiv ujel ljudi, na katere je naletel med sprehajanjem po norveški prestolnici tedanjega časa.

Na koncu je v štirih letih nastalo skoraj 500 skrivaj posnetih fotografij, ki jih je naredil mladi paparaco, čeprav tega izraza takrat še niso poznali.

Vendar pa Størmer ni nadaljeval s kariero paparaca, pač pa je postal uspešen matematik in fizik. Na univerzi v Oslu je poučeval kar 43 let. Znan je bil tudi po svojem preučevanju Aurore Borealis, ali severnega sija. Fotografije pa nikoli ni povsem opustil. Napisal je mnogo člankov o astrofotografiji za amaterje.

Je pa pri svojih skoraj 70-ih letih priredil razstavo svojijh "paparaco" fotografij. Umrl je leta 1957, star 83 let.