kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Dubaj si sam ustvarja dež

kl, 23.07.2021 15:00:12

Eno najbogatejših mest na svetu je vzelo vreme v svoje roke.

Delite na:
Dubaj si sam ustvarja dež
Kako bo ustvarjanje umetnega dežja vplivalo na naravni cikel, je težko napovedati Reddit
Če bi se kdaj peljali po avtocesti v Združenih arabskih emiratih (ZAR) bi vas verjetno presenetilo, če bi sredi puščave naleteli na naliv, ki spominja na monsunsko deževje. Res je, da se tudi v puščavah kdaj pa kdaj to tudi zgodi, vendar izjemno redko.
V Dubaju pa bo odslej drugače. V državi so iznašli način, kako izvabiti dež iz tistih redkih oblakov, ki zaidejo nad mestno državo. Nacionalni meteorološki center ZAR je sporočil, da za to uporabljaljo posebne drone, ki v ozračju sprostijo električni naboj, ta pa povzroči, da se oblaki začnejo združevati, iz njih pa začne deževati.
Tehniko so iznašli znanstveniki na britanski univerzi Reading in je ena od večih rešitev za povečanje količine padavin v ZAR, ki je v razvoj tehnologije vložila 15 milijonov dolarjev že leta 2017.
Posnetke ustvarjenega dežja so predvajali po vseh vesteh na televiziji, izkazalo pa se je, da je bilo padavin toliko, da so močno poslabšale vozne razmere na cestah - tako zaradi zmanjšane vidnosti, kot zaradi puščavskega peska, ki se je na cestah spremenil v spolzko blato, ponekod pa je bilo vode toliko, da je močno poplavilo tudi ceste, v nekaterih predelih so nastali tudi hudourniki. (Posnetek si oglejte pod člankom)
S povečanjem padavin želijo mesto, kjer temperature poleti dosegajo tudi do 50 stopinj, ohladiti. Kako bo ustvarjanje umetnega dežja vplivalo na naravni cikel, pa je zaenkrat težko predvideti.