Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

To je vprašanje, ki ga Elon Musk postavi na razgovoru!

M.K., 23.06.2021 11:00:28

Bi znali pravilno dogovoriti?

Delite na:
To je vprašanje, ki ga Elon Musk postavi na razgovoru!
Lešnik je družbi tožil zaradi kršenja delovne zakonodaje in izkoriščanja tujih delavcev (na fotografiji Elon Musk, izvršni direktor Tesle).. Reuters

Razgovori za zaposlitev nas navdajajo s strahom in se pogosto uvrščajo med ponavljajoče se nočne more, ki bi jih nadvse radi ustavili. In to velja že za vsak običajen intervju, kjer približno vemo, kaj nas bodo vprašali. Zamislite si razgovor z izvršnim direktorjem Elonom Muskom (49), katerega podjetje SpaceX vodi zasebno raziskovanje vesolja - verjetno bi bili še bolj na trnih.

Po pričakovanjih, ima Elon za vsakega, ki pride k njemu na razgovor, zapleteno uganko. Glede na njegovo odobreno biografijo Ashlee Vance naj bi vprašanje ljudi presenetilo in preverilo, iz kakšnega testa so.

Elon Musk in Grimes
Elon Musk in Grimes
instagram

Strojna inženirka, ki je bila z njim na razgovoru, pa je na TikToku (@pinkpencilmath) delila to uganko, ki zdaj ni več misterij. “Elon Musk postavi to vprašanje ljudem, ki pridejo k njemu na razgovor. Mislite, da znate odgovoriti nanj? Pa poskusimo!” je dejala v posnetku.

“Stojite na površju Zemlje. Sprehodite se eno miljo južno, eno miljo zahodno in eno miljo severno. Končate točno tam, kjer ste začeli. Kje ste?”

Komentarje so ljudje zasuli z ugibanji, ko so poskušali odgovoriti na uganko. En se je pošalil: “Tu sem, na razgovoru.” Drugi je ugibal: “Doma, ker me ne boste zaposlili.”

Trik vprašanja (ki bi ga itak pričakovali od Elona Muska) je, da ima uganka dva pravilna odgovora. Prvi pravilen odgovor, ki ga največ inženirjev tudi uspešno reši, je Severni pol.

Elon Musk
Elon Musk je ustanovitelj Tesle in številnih drugih podjetij.
Reuters

A Musk nato zastavi nadaljnje vprašanje, ki jim ponovno sproži koleščka: “Kje drugje bi še lahko bili?” Drugi odgovor se glasi: “nekje blizu južnega pola, kjer, če hodiš eno miljo južno, postane obseg Zemlje ena milja.”

Manj inženirjev samostojno pride do drugega odgovora, Musk pa jim z veseljem obrazloži to in druge uganke in navede vse ustrezne enačbe. Na srečo vseh tistih, ki niso uspeli pravilno rešiti njegovih ugank, Muska pravzaprav to ne zanima. Zanj je to le priložnost za preverjanje kako potencialni zaposleni pristopijo k reševanju problemov in obdelavi informacij.