pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Kroglaste strele - čudne, skrivnostne in nerazložljive

kl, 21.06.2021 15:30:51

Poleg navadnih strel, ki smo jim priča ob nevihtah, obstajajo tudi kroglaste strele, ki jih pa znanost ne zna razložiti.

Delite na:
Kroglaste strele - čudne, skrivnostne in nerazložljive
Kroglasta strela Youtube/zajem zaslona

10. julija 2011 se je med hudo nevihto v kontrolni sobi reševalne službe v češkem Liberecu naenkrat na presenečenje vseh prisotnih nenadoma pojavila bleščeča krogla s premerom okoli dveh metrov. V sobo je prišla skozi zaprto okno. Krogla je od okna "zaplavala" proti stropu, se od tam odbila proti tlom in ponovno do stropa, kjer se je kotalila še kakšne dva ali tri metre, potem pa se spustila proti tlom in izginila.

Uslužbenci so bili prestrašeni, kasneje pa so poročali, da so vohali elektriko in vonj po zažganih kablih in so najprej mislili, da je kaj zagorelo. Računalniki so "zmrznili", vsa komunikacijska oprema pa je prenehala delovati in so jo morali ponovno usposobiti tehniki. Od vsega jo je najhuje skupil računalniški monitor, ki je bil uničen.

Že tisočletja ljudje pripovedujejo zgodbe o skrivnostnih svetlečih kroglah, ki prsketajo in lebdijo v zraku med nevihtami. Opazili so jih v hišah in stanovanjih, mestih, vaseh, celo na letalih. Med tistimi, ki so se z njimi srečalim je bil tudi zadnji ruski car Nikolaj II., ki se je z njo srečal, ko se je s svojim starim očetom, Aleksandrom II. zatekel pred nevihto v neko cerkvico.

Ball_lightning.png
O kroglasti streli ljudje iz vseh vetrov poročajo že stoletja
Wikipedia

Krogle so velikosti od graška do nekaj metrov. Dostikrat v njihovi bližini ljudje začutijo naelektrenost, vplivajo pa tudi na električne aparate. Ponavadi trajajo precej dlje od običajnih bliskov, potem pa bodisi "izhlapijo" ali pa izginejo s pokom. Očividci tudi poročajo, da krogle ne sevajo nobene toplote. Doslej še niso poročali, da bi zaradi stika s kroglo, ki so jo poimenovali "kroglasta strela", kdo umrl.

Dolgo časa je znanost menila, da gre za izmišljotino ali privide ali pa za nekakšno optično prevaro. Danes so mnogi raziskovalci prepričani, da pojav obstaja, vendar ga ne znajo razložiti. Že tako ali tako je pojav navadnih strel precej slabo raziskan, kaj šele kroglastih.

Raziskovalci iz kitajske univerze Lanzhou so leta 2012, ko so s kamerami in spektrometri opazovali navadno nevihto in preučevali navadne strele, opazili kroglasto strelo premera okoli 5 metrov, ki se je pojavila tik po udarcu navadne strele in nad tlemi potovala kakšnih 10 metrov. Spektrometer, ki je izmeril valovne dolžine izsevane svetlobe, je v krogli zaznal silicij, železo in kalcij, ki so pristotni tudi v zemljini na območju, kjer se je krogla pojavila. Zanimivo pa je, da spetkrometer ni zaznal aluminija, ki je eden prevladujočih elementov vsepovsod po našem planetu.

In medtem, ko navadne strele znanost že zna ustvariti v laboratorijih, jim to s kroglasto strelo še ni uspelo. Pravzaprav ne vedo, če jim je. Leta 2013 so raziskovalci ameriške vojske na vojaški akademiji za letalstvo v Coloradu pri nekem poskusu v laboratoriju uspeli narediti in fotografirati svetlo kroglo, ki so jo poimenovali "kroglasti streli podoben plazmoid".

Leto kasneje so v nekem drugem laboratoriju ustvarili in posneli slikovni efekt narejen z laserjem in ogledali, ki je podoben temu, kar običajno opisujejo kot kroglasto strelo, vendar ne vedo, kako naj bi bil ta efekt z njo povezan.

Znanstveniki so sicer ponudili veliko hipotez, s katerimi so poskušali pojasniti opažanja kroglastih strel v preteklosti, vendar znanstveno pridobljeni podatki ostajo redki. Tako te hipoteze temeljijo predvsem na poročanjih navadnih opazovalcev, med katerimi pa pričevanja niso vedno skladna. Glede na to, da kroglastih strel ne znamo zagotovo ustvariti v laboratorijih, v njihov obstoj del znanstvene srenje še vedno dvomi.

So pa o pojavu kroglastih strel poročali tudi ob potresih kot o modrikastih plamenih, ki pridejo iz zemlje in bodisi potujejo navzgor ali lebdijo nizko nad tlemi v obliki krogle.

Medtem Peter A. Sturrock, profesor emeritus za uporabno fiziko na univerzi Stanford predlaga povsem svojo razlago o tej uganki. Meni namreč, da kroglaste strele predstavljajo "prehod v drugo vesolje" in da niso vir energije, temveč ta skozi njih pretaka med našim in drugim vesoljem - podobno kot tudi električna vtičnica ni vir energije, pač pa samo "vhod" za dostop energije, ki nastaja nekje drugje.

V videih pod člankom pa si lahko ogledate, kako so kamere ujele kroglaste strele.