stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

5 najbolj razvpitih serijskih morilk

kl, 17.06.2021 18:30:09

Če bi ljudi na ulici spraševali, ali obstajajo tudi serijske morilke, bi le malokdo rekel, da, še redkejši bi se spomnili kakšnega imena.

Delite na:
5 najbolj razvpitih serijskih morilk
Karla Homolka Canadianpres

Serijski morilici so po splošnem prepričanju moški, ki so običajno tudi psihopati. Vsaj tako nas prepričjujejo številni filmi, serije in dokumentarci. Nekakšno splošno prepričanje je, da so moški pač bolj krvoločni po naravi in da med ženskami ni psihopatk. Vendar temu ni čisto tako. Čeprav je žensk v tej "ligi", vsaj po dokumentiranih primerih, manj, pa to ne pomeni, da ne obstajajo. Poglejmo si pet najbolj razvpitih.

In ne, niso bile samo Američanke ...

Elizabeth Báthory de Ecsed
Potret grofice Elizabete Báthory de Ecsed, ko naj bi bila stara okoli 20 let.
Wikimedia Commons

Krvava grofica

Najbolj "plodovita" serijska morilka vseh časov je zagotovo madžarska "krvava grofica" Elizabeta (Erszebet) Báthory de Ecsed, ki je živela v 16. stoletju. Potem, ko ji je umrl mož, je med letoma 1590 in 1610 s štirimi pomočniki mučila in ubila več sto ljudi, pretežno mladih deklet. Na sojenju je bilo omenjeno celo število 650, ki naj bi ga našel neki njen služabnik v grofičini knjigi.

Zgodbe o njenih sadističnih mučenjih in umorih je podprlo več kot 300 preživelih in drugih prič, pa tudi najdba iznakažanih mrtvih ali umirajočih in zaprtih deklet, ki so jih našli v njenem dvorcu ob aretaciji. V letih po sojenju so se razširile zgodbe o tem, da se je kopala v krvi devic, da bi tako ohranila svojo mladost.

Elizabeto je sodišče začelo obravnavati, potem so ko so se govorice o grozodejstvih v njenem dvorcu razširile po kraljestvu. Sodišče jo je spoznalo za krivo, vendar je njena vplivna družina dosegla, da je niso obsodili na smrt. Leta 1610 so jo obsodili in zaprli v grad Čahtice na današnjem Slovaškem, kjer je štiri leta kasneje umrla, stara 54 let.

Amelia Dyer.jpg
Amelia Dyer
Wikipedia

Rejnica

Okoli leta 1800 se je Britanka Amelia Dyer preživljala kot "vzrejnica otrok". V viktorijanski Britaniji je takrat bila navada, da so starši neželenih otrok le-te pustili pri dobrih ženskah, ki so te otroke v zameno za nekaj finančne pomoči posvojile. Dyerjeva je sicer sama imela dva lastna otroka in v začetku je resnično skrbela tudi za posvojence. Kmalu pa so ti začeli skrivnostno umirati, tako da je bila na sodišču že obsojena zaradi zanemarjanja otrok. Kasneje je otroke, ki jih je sprejela v posvojitev začela tudi dejansko moriti. Največ jih je zadušila in se potem znebila njihovih trupel.

Dobili so jo, ko so v Temzi našli truplo enega od otrok, zavezanega v vreči, sledi pa so vodile do Dyerjeve. Leta 1896 so jo aretirali in obsodili na enem najbolj razvpitih sodnih procesov tedanje dobe.

Čeprav je bila Dyerjeva v svojem življenju tudi večkrat zaprta v takratnih "azilih" za umsko prizadete in je vsaj dvakrat poskušala narediti samomor, ji to ni prihranilo smrtne obsodbe na sodišču. Obesili so jo 10. junija 1896, uradno zaradi umora ene dojenčice. Vendar skoraj ni dvoma, da je njenih žrtev bilo vsaj 400.

Leonarda_Cianciulli_mugshot.jpg
Leonarda Cianciulli
Wikipedia

Vraževerna mama

V italijanskem Corregiu je Leonarda Cianciulli v 30-ih letih prejšnjega stoletja vodila majhno trgovino. Ko je leta 1939 začela druga svetovna vojna, v katero je na strani osi vstopila tudi takrat fašistična Italija, je bil med vojake vpoklican tudi njen sin. Zaskrbljena mati je obiskala vedeževalko, ki pa ji ni povedala nič dobrega. Njenemu sinu v uniformi je pretila nesreča. Da bi to nesrečo preprečila, se je Leonarda odločila, da to lahko prepreči le z žrtvovanjem drugih ljudi. Zato je v naslednjih mesecih ta priljubljena trgovka k sebi zvabila tri svoje sosede in jih umorila. Iz ene od svojih žrtev je celo skuhala milo, njeno meso pa spekla v kolačkih, ki jih je potem ponudila neki drugi sosedi.

Odkrili so jo, ko je izginotje ene od žrtev prijavila žrtvina sestra. Na sojenju so jo spoznali za krivo in obsodili na 30 let zapora in tri leta obveznega zdravljenja v psihiatrični ustanovi. Umrla je leta 1970 v azilu za jetnice.

Aileen Wuornos.jpg
Aileen Wuornos
Wikipedia

Pošast

Aileen Wornous, morda najbolj znana ameriška serijska morilka, je bila leta 2002 obsojena in usmrčena z injekcijo zaradi umora šestih moških med letoma 1989 in 1990. Wornousova se je na sodišču branila, da jih je ustrelila v samoobrambi, ko so jo moški hoteli posiliti kot avtoštoparko. Aileen se je sicer preživljala s prostitucijo in je bila biseksualna. V času umorov je živela s partnerko, ki pa v umore ni bila vpletena. Po njeni zgodbi so posneli tudi film, v katerem jo je upodobila igralka Charlize Theron in za svojo vlogo prejela Oskarja.

Karla Homolka canadianpress com.jpg
Karla Homolka
Canadianpres

Krvavo božično darilo za fanta

V sicer precej miroljubni Kanadi se je krvavi pohod dveh serijskih morilcev začel, ko je Karla Leanne Homolka svojemu fantu leta 1990 podarila grozljivo božično darilo: svojo 15-letno sestro Tammy. Tej je pred tem v obrok dodala uspavalne tablete, potem pa jo ponudila Paulu Bernardu, ki se je na njej sadistično in spolno izživljal, dokler se Tammy ni zadušila v lastnem bruhanju.

In ker to ni bilo dovolj, sta v naslednjih dveh letih spolno zlorabila in umorila vsaj še dve dekleti, najstnici. Ko so ju dobili, se je Karla pogodila s tožilstvom in priznala krivdo, a je  trdila, da jo je k dejanjem pripravil njen fant. Vendar so po njenem priznanju krivde v javnost prišli videoposnetki, ki so pokazali, da je bila veliko bolj dejavna v zločinih, kot je trdila sama, zato so njeno pogodbo s tožilci v medijih označili za "pogodbo s hudičem". Za zločine je sodišče Paula obsodilo na dosmrtni zapor, Karlo pa le na 12 let zapora. Njena izpustitev iz zapora leta 2005 je vzbudila veliko ogorčenje kanadske javnosti.