Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kontaktiranje Nezemljanov nepremišljeno in nevarno, opozarjajo astronomi

kl, 17.06.2021 17:00:24

Bilo bi podobno srečanju prvih Evropejcev in ameriških staroselcev. Vemo, kako se je končalo.

Delite na:
Kontaktiranje Nezemljanov nepremišljeno in nevarno, opozarjajo astronomi
Kaj bi stik z nezemeljsko civilizacijo prinesel? Pixabay
Kljub množici filmov znanstvene fantastike, ki se poigravajo z mislijo, da Zemljo napadejo visoko tehnološko razvita bitja iz Vesolja, katerih namen je zavzeti naš planet iz tega ali onega razloga in odstraniti motečo človeško vrsto, je večina ljudi, ki išče znake Nezemeljske civilizacije nagnjenih k domnevi, da so ti napredni vesoljski potniki ali prebivalci precej benigni in jih zanima zgolj miroljubno sobivanje.
Nekateri pa vseeno niso tako zaupljivi.
Fizik Mark Buchanan je v nedavni kolumni v Washington Postu opozoril, da bi vzpostavljanje stikov z Nezemljani lahko primerjali s prvimi Evropejci, ki so prispeli v Ameriko in tam vzpostavili stik s staroselci. Četudi so ti imeli sorazmerno visoko razvite kulture (Azteki, Maji, Inki ...), pa te ni so preživele vdora "tujcev".
"Lahko smo hvaležni, da nimamo nobenega dokaza o stiku s nezemeljskimi civilizacijami," priše Buchanan, "Poskus komunikacije z Nezemljani, če obstajajo, bi lahko bila izjemno nevarna."

S tem se strinja tudi astronom Joe Gertz, ki sicer sodeluje pri projetku SETI, znanstvenem projektu, ki išče znake življenja oz. civilizacij v Vesolju. Po njegovem mnenju bi stik s tujo civilizacijo pomenil "nepremišljeno nevarnost za vse človeštvo in bi ga morali preganjati kot kaznivo dejanje, ne le na nacionalni ravni pač pa na mednarodnih institucijah, kot je Mednarodno sodišče v Haagu."

Drugo stran predstavlja ameriški astrobiolog Douglas Vakoch, ki meni, da bi z izogibanjem stikom z Nezemljani lahko "izpustili priložnost, da bi lastno civilizacijo naredili bolj trajnostno in vzdržno".

Vse se torej začne in konča pri vprašanju, ali bi nezemeljska civilizacija bila dobronamerna in miroljubna, ali ne. Ali se splača tvegati? Kaj pa vi mislite?