favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Izvirna koda interneta je naprodaj

kl, 17.06.2021 15:30:16

Britanska avkcijska hiša je na dražbo uvrstila eno največjih iznajdb človeštva.

Delite na:
Izvirna koda interneta je naprodaj
Izvorna koda www je sedaj naprodaj. Pixabay

Ko je leta 1989 britanski računalniški strokovnjak Tim Berners-Lee napisal prvo uporabno kodo, ki je omogočila ogledovanje dokumentov na povezanih računalnikih s pomočjo interneta in jo poimenoval www (World Wide Web - svetovno omrežje), verjetno ni imel niti pojma, kam bo vse to pripeljalo.

Danes njegovo kodo primerjajo z iznajdbo tiska, ki je pred pol tisočletja revolucionaliziralo dostopnost in prenašanje idej, informacij in znanja in jo uvrščajo med največje iznajdb človeštva vseh časov.

Sedaj se je odločil, da bo originalno kodo ponudil na dražbi pri britanski avkcijski hiši Sotheby's v obliki nezamenljivega žetona (NFT) - virtualne vsebine s certificiranim lastništvom. Žeton bo vseboval originalne datoteke s kodo, ki jo je napisal Berners-Lee, animirano predstavo kode, pismo Berners-Leeja o kodi in njeni izdelavi in digitalni "poster" celotne kode. Vse to bo tudi opremljeno z njegovom digitalnim podpisom in kajpada s certifikatom, da je kupec edini lastnik te vsebine.

Izklicna cena za žeton je 1.000 dolarjev. Z izkupičkom pa želi Berners-Lee financirati projekte, ki jih podpirata z ženo. NFT bo na prodaj pri hiši Sothesby's od 23. junija, dražba pa bo potekala do 30. junija.

“Pred tremi leti sem ustvaril nekaj, kar je s pomočjo velikanskega števila sodelavcev postalo močno orodje v rokah človeštva," je v izjavi povedal Tim Berners-Lee. "Zame je najpomembnejši vidik svetovne mreže prav duh sodelovanje. Čeprav ne želim dajati napovedi o prihodnosti, pa resnično želim, da bi njena uporaba, znanje in potencial, ki ga ima, ostal odprt in dostopen za vse, ki še naprej izumljajo, ustvarjajo in uvajajo prihajajoče tehnologije, ki si jih danes ne moremo niti predstavljati," je še dejal.

NFT so trenutno eden največjih hitov v virtualnem svetu. Marca je tako grafični oblikovalec iz Južne Karoline pri avkcijski hiši Christie's za svoj NFT iztržil doslej rekordnih 69 milijonov dolarjev.