Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

FOTO: To je prva 3D natisnjena soseska

M.K., 16.06.2021 11:00:08

Ključ 3D natisnjene betonske hiše na Nizozemskem sta dobila prva najemnika.

Delite na:
FOTO: To je prva 3D natisnjena soseska
Streha prve hiše je bila natisnjena drugje, zadnjo pa želijo v celoti natisniti na kraju gradnje. 3D Printed House, Project Milstone

V mestu Eindhoven na Nizozemskem so končali prvo od petih 3D tiskanih betonskih hiš v okviru projekta Milestone. Gre za prvi projekt komercialnih stanovanj na svetu, ki temelji na 3D betonskem tiskanju. Vse hiše bodo izpolnjevale stroge nizozemske gradbene pogoje in bile naseljene. Kupilo jih je nepremičninsko podjetje, ki jih bo nadalje oddajalo najemnikom.

3d-tisk  7
Udobna notranjost, ki ustreza potrebam stanovalcev.
3D Printed House, Project Milstone

Vseh pet hiš bo natisnjenih zaporedoma, tako da bodo vsakič lahko implementirali novosti in posodobitve, ki so se jih naučili iz izkušenj pri tisku predhodnih. Ta postopna nadgradnja tehnologije bo vidna ob pogledu na zaporedje petih hiš. Bolj kot za eksperiment, gre za niz stanovanj, ki bodo zasedena vsaj nekaj desetletij. 

3d-tisk 3
Tako bodo videti 3D natisnjeni "balvani", ko bodo končali projket.
3D Printed House, Project Milstone

Futuristični dizajn arhitektov Houben / Van Mierlo stremi k brezčasnosti. Oblika je tipični rezultat novih možnosti s svobodo oblike, ki jih odpira 3D tiskanje. Hiše so zasnovane kot veliki balvani, ki se naravno zlijejo z gozdnato okolico.

Bosrijk v okrožju Meerhoven v Eindhovenu se razvija kot kiparski vrt z visokokakovostnimi, ambicioznimi arhitekturnimi projekti, postavljenimi kot skulpture v neokrnjeno naravo. 

3d-tisk 5
Tekstura tiskanja daje betonu unikaten videz.
3D Printed House, Project Milstone

Zakaj beton?

Beton je že desetletja najbolj uporabljen material v gradbeništvu na svetu. Vsi ga poznajo, vedo, kako izgleda, kje se uporablja. To pa se zdaj spreminja. Pred kratkim so se začeli prvi poskusi 3D tiskanja z betonom, ki se na prvi pogled zdi presenetljivo, saj se finese, ki jih prinese tisk, ne ujemajo z običajnim grobim videzom betona. Beton pa  ostaja material z nemalo prednostmi, ki jih potrebuje za uspeh v prihodnosti. 

3d-tisk 1
Tako je videti notranjost sten 3D natisnjenih hiš.
3D Printed House, Project Milstone

Ena teh prednosti je, da betonski tiskalnik polaga material le tam, kjer je to konstrukcijsko potrebno. Tradicionalni vliti beton se oblikuje v velikih blokih in vsebuje veliko več materiala, kot je dejansko potrebnega za stabilno konstrukcijo. To pa škoduje ozračju, saj cement pri sušenju sprošča veliko ogljikovega dioksida, ki je toplogredni plin. 

Druga prednost betona je svoboda oblike. Pri 3D tiskanju so možne zelo fine betonske konstrukcije, ki pri tradicionalni gradnji niso možne. Kmalu bodo s tiskanjem lahko izdelovali detajle v velikosti graha in zaobljene, kroglaste, votle ali izbočene oblike. To bo odprlo možnosti za konstrukcije s povsem novimi oblikami.

3d-tisk 2
3D tiskalnik brizga beton v linijah.
3D Printed House, Project Milstone