Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

10 zanimivosti o denarju

kl, 13.06.2021 13:49:13

Koliko denarja so kralju kokaina požrle podgane? Katera je "najmočnejša" valuta na svetu? Kje stoji najbolj osamljen bankomat na svetu?

Delite na:
10 zanimivosti o denarju
Denar, sveta vladar ... Pixabay

Koliko denarja je na svetu?

Trenutno na svetu obstaja 180 valut, ki jih priznavajo Združeni narodi. Poleg teh, realnih, pa obstaja tudi več kot 70 kriptovalut. Sicer pa po svetu kroži za okoli 1,2 bilijarde evrov 1,2 milijona milijard) denarja - tako v gotovini, prihrankih, obveznicah, delnicah in ostalih oblikah. Če bi ga enakomerno razdelili med vse ljudi, bi vsakemu pripadlo okoli 130.000 evrov.

ATM Antarctica mentalfloss com.jpg
Edina bankomata na Antarktiki
mentalfloss.com

Najbolj osamljeni bankomat na svetu

Prvi bankomat za dviganje denarja so postavili leta 1967 v Londonu. Uvedla ga je Barclay's Bank. Danes so bankomati razširjeni po vsem planetu. Tudi na Antarktiki. Tam sta celo dva, postavljena v znanstvenem centru McMurdo. Veljata za "najbolj osamljena bankomata na svetu".

Tisaferes worldhistory com.JPG
Perzijski vladar Tisafernes je bil prvi vladar upodobljen na denarju
worldhistory.com

Prvi vladar na denarju

Denar je sveta vladar pravijo. Prvi človeški vladar, ki si je drznil postaviti svojo podobo na denar, pa je bil perijski vladar Tisafernes v petem stoletju pred našim štetjem.

elizabeta reddit com.jpg
Kraljica Elizabeta na bankovcih Commonwealtha
reddit.com

Največkrat upodobljeni vladar na denarju

Danes je največkrat upodobljeni vladar na bankovcih britanska kraljica Elizabeta II. Na bankovcih se pojavlja že od otroštva, danes pa njena podoba "krasi" bankovce 11-ih držav Commonwealtha.

bakterije na denarju.jpg
Denar je ena najbolj umazanih stvari
Pixabay

Najbolj umazana stvar na svetu

Pri uporabi bankovcev bi morali uporabljati rokavice. Bankovci namreč veljajo za eno najbolj umazanih stvari v vsakodnevni uporabi. V neki raziskavi so na bankovcu za en ameriški dolar odkrili več kot 3.000 mikroorganizmov, med drugimi takšne, ki povzročajo pljučnico in zastrupitve.

inflacija nemčija imgur.jpg
Otroci se igrajo z razvrednotenimi nemškimi markami
imgur.com

Denarjeva bolezen

Ena najhujših "bolezni", ki lahko prizadenejo denar, je inflacija. Zaradi nje denar izgubi svojo vrednost. Eno najhujših inflacij je doživela Nemčija takoj po prvi svetovni vojni. Takratna nemška marka je bila tako razvrednotena, da so za kilogram kruha potrebovali samokolnico bankovcev, ničvredni papir pa so uporabljali tudi za tapete ali pa so se z njim igrali otroci.

podgana pinterest.jpg
Podgane so "kralju kokaina" požrle več kot 2 milijardi dolarjev
pinterest.com

Podgane požrle "prihranke" kokainskega kralja

Večina ljudi ima presežke svojega denarja naloženega v bankah. Ne pa tudi kriminalci, ki se bojijo razkriti njegov izvor. Kokainski kralj Pablo Escobar je tako svoj denar skrival v skladiščih, kjer pa so ga zavohale podgane in se z njim začele mastiti. Ocenjujejo, da so mu ti glodalci dobesedno požrli več kot 2 milijardi dolarjev. Vendar to zanj ni bila velika izguba, saj je predstavljala samo desetino njegovih "prihrankov".

1 evro.jpg
Kovanec za 1 evro
Pixabay

Evro ni bil vedno otipljiv

Evro je svoje "življenje" začel leta 1999 kot elektronsko menjalno sredstvo in sicer kot naslednik prav tako digitalne denarne enote ECU, ki ga je uvedla takratna Evropska gospodarska skupnost. Šele tri leta po uvedbi so začeli tiskati in kovati tudi evrske bankovce in kovance.

1 cent colnect.jpg
Kovanec za 1 evrski cent
colnect.com

Dragi cent

Tudi proizvodnja denarja stane. Italijanski mediji so pred leti izbrskali podatek, da izdelava enega kovanca za 1 evrski cent v resnici stane več kot štiri cente, torej kar štirikrat več od njegove nominalne vrednosti.

Kuvajtski dinar wiki.jpg
Bankovec za en kuvajtski dinar
wikipedia

Namočnejša valuta je ...

"Najmočnejša" priznana valuta na svetu je trenutno kuvajtski dinar. Trenutno velja 2,75 evra. Sledita mu še dve "naftni valuti", bahrainski in omanski dinar. Najmočnejša evropska valuta je britanski funt na petem mestu, evro pa je sedmi.