reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kit ga je požrl in izpljunil

kl, 13.06.2021 12:30:11

Ko se je 56-letni Michael odpravljal na svoj običajni lov na jastoge, si zagotovo ni niti predstavljal, kako se bo ta končal.

Delite na:
Kit ga je požrl in izpljunil
Michael Packard in kit grbavec AG News/YouTube/zajem zaslona
Bilo je zgodaj zjutraj, ko je 56-letni Michael Packard, ki se že leta potaplja zaradi lova na jastoge, stopil v vodo nedaleč od Cape Coda v ameriški zvezni državi Massachusetts. Pripravljal se je na svoj že drugi potop tistega dne. In ko se je potopil in dosegel dno, se mu je zgodilo nekaj popolnoma nepričakovanega.
"Nenadoma sem začutil, kot da me je nekal potisnilo in nenadoma je bilo popolnoma temno," pripoveduje Michael, ki sprva sploh ni vedel, kaj se mu je zgodilo. Potem pa je začutil nekakšno stiskanje in jasno mu je postalo, da se je znašel - v kitu. "Lahko sem čutil, da se premikam in čutil sem tudi, kako kit stiska mišice v ustih."
"Cel sem bil v njem," pripoveduje. "Mislil sem si: 'Ni ga načina, da pridem odtod. Konec je, mrtev sem.' Pomislil sem lahko le na svoja sinova - stara sta 12 in 15 let."
Na srečo pa kitu grbavcu, ki ga je požrl, njegov obrok, ni bil najbolj všeč. "Naenkrat sem zagledal svetlobo in kit je začel majati z glavo levo in desno in naslednja stvar, ki se je spomnim, je bila, da sem se spet znašel v vodi," pravi Michael o dogodku, ki je primerljiv z biblijsko zgodbo o preroku Joni, ki ga je prav tako požrl kit. V nasprotju z biblijskim očakom, ki je v kitovi notranjosti preživel tri dni, je Michael v kitovih ustih preživel le kratek čas in bližnje srečanje prve vrste s tem velikim morskim sesalcem se je zanj končalo le z zlomljeno nogo in nekaj manjšimi poškodbami.
Tovrstni dogodki so, pravijo poznavalci, izredno redki in običajno gre za "kitovo pomoto". Peter Corkeron, ki raziskuje kite meni, da ve, kaj je bil vzrok za dogodek. "Voda na tem območju je zelo motna," pravi, "in ko se kiti hranijo, se premikajo zelo hitro. Bila je nesreča in lahko si predstavljam, da je tudi kit doživel presenečenje in si rekel: 'O, moj bog' ter potapljača izpljunil kolikor hitro je mogel."
Kiti grbavci, ki se prehranjujejo pretežno s krilom in planktonom, lahko svoje čeljusti razprejo do kota 90 stopinj in imajo veliko golšo, ki se napolni z vodo. Potem to vodo precedijo skozi svoje vose in ostanek pogoltnejo, pravi Corkeron.
Vendar kiti ne jedo ljudi, tudi kiti ubijalci, orke, ne in dogodki, kot je ta so izjemno redki. Veliko bolj nevarni za človeka so morski psi, ki človeka lahko zamenjajo za svoj običajni plen, tjulnje ali želve. Se je pa podoben dogodek zgodil leta 2019, ko je v Južni Afriki Byrdeov kit po nesreči požrl podvodnega fotografa, ki je fotografiral njegov plen, sardine. Tudi fotograf jo je takrat srečno odnesel.