Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Potovanje po času je možno, trdita avstralska fizika

kl, 18.05.2021 19:06:10

Do praktične izvedbe je sicer še daleč - dokaz je namreč matematičen. Ampak nekje je treba začeti, kajne?

Delite na:
Potovanje po času je možno, trdita avstralska fizika
Potovanje v času je možno brez paradoksov pravita fizika Pixabay

Zakaj Vesolje deluje po matematičnih principih, bo verjetno še dolgo ostalo uganka. Vsekakor pa je ta veda močno orodje v rokah tistih, ki jo znajo uporabljati. Takšni so tudi fiziki.

Tisti, ki raziskujejo čas, se že dolgo ukvarjajo tudi z vprašanjem, ali je možno potovati po času, prav tako kot po prostoru. Tovrstno potovanje je sicer že dlje časa domena znanstvene fantastike in raznih polznanstvenih teorij ali teorij zarote, saj je povezano z mnogimi paradoksi. Od teh je zagotovo najbolj znan "dedkov paradoks". Ta pravi, da če bi bilo potovanje po času možno, bi lahko nekdo odpotoval v preteklost in umoril svojega dedka, še preden je ta imel otroke. Vendar, če bi to storil, ne bi smel niti obstajati.

Znanstveniki so tako prepričani, da narava preprečuje potovanje po času, tako da do tovrstnih dogodkov ne more prihajati, ker bi sicer prihajalo do paradoksov.

Dr Fabio Costa in Germain Tobar Univerza v Queenslandu.jpg
Dr. Fabio Costa in Germain Tobar
Univerza v Queenslandu

Zdaj sta dr. Fabio Costa in njegov študent Germain Tobar iz univerze v Queenslandu v Avstraliji menda našla način, kako zaobiti paradoks in predlagala matematični model, v katerem ni paradoksov. Model povezuje Einstenovo splošno teorijo relativnosti s klasično dinamiko, ki doslej v očeh fizikov nista bili združljivi.

Einsteinova teorija namreč dopušča časovne zanke, v katerih ni razlike med sedanjostjo, preteklostjo in prihodnostjo, klasična dinamika pa po drugi strani trdi, da če poznamo stanje nekega sistema v tem trenutku, lahko izračunamo njegovo stanje v preteklosti in prihodnosti in torej jasno razločuje med temi pojmi.

Znanstvenika sta sedaj našla način, kako "kvadrirati številke" v matematični obliki, ki opisuje obe teoriji in "posledice so fantastične", pravi Dr. Costa.

"Matematika se izide in rezultati so kot znanstvena fantastika," opisuje njuno odkritje.

"Prilagodljivi" dogodki

"Recimo, da potujete v času, da bi poskusili preprečiti prvemu pacientu s Covidom-19, da bi se okužil," daje primer. "Vendar če bi to uspeli, ne bi bilo več razloga, da bi potovali v preteklost. In to je paradoks, ki vodi k temu, da večina ljudi meni, da potovanje v času ni mogoče. Če pa bi bilo mogoče, pa drugi strani posega v naš koncept svobodne volje, saj pri potovanju v preteklost ne bi mogel narediti nekaterih stvari, ker bi te privedle do paradoksa."

Njun koncept, ki sta ga razvila, pa predvideva, da bi se dogodki na nek način prilagodili dejanjem, ki bi jih v preteklosti napravil časovni potnik.

"Če smo spet pri primeru prvega pacienta s Covidom, bi lahko preprečili njegovo okužbo, vendar pa bi se pri tem morda sami okužili z njimi in tako postalit "pacient nič" ali pa bi to bil kdo drug. Ne glede na to, kaj bi naredili, bi se tekoči dogodki 'prilagodili'. To pomeni, da bi se pandemija zgodila v vsakem primeru in tako ohranila razlog za potovanje v času. Tudi če bi se še tako trudili ustvariti paradoks, bi se dogodki odvili tako, da bi se izmaknili nekonsistenci," pravi dr. Costa. "Matematični procesi, ki sva jih odkrila, kažejo, da je časovno potovanje  v našem Vesolju možno tudi če obstaja svobodna volja in da pri tem ne prihaja do paradoksov."