hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Spoznajte žensko, ki ne more pozabiti ničesar

kl, 17.05.2021 18:08:43

Do podrobnosti se lahko spominja praktično vsakega dne, vse od njenega otroštva. Ljudi s superspominom je na Zemlji kakšnih 60.

Delite na:
Spoznajte žensko, ki ne more pozabiti ničesar
Marilu Henner Wikipedia

Človeški spomin je, lahko rečemo, zelo čudna stvar. Recimo: znamo na pamet pesmice iz otroštva, šalo, ki smo se ji na ves glas smejali včeraj, pa smo že po nekaj urah pozabili. Kaj ste jedli za kosilo prejšnji petek, priznajte, ne veste več. Tudi ne, kako je ime nekomu, ki ste ga spoznali pred petimi leti na počitnicah. In še bi lahko naštevali.

Marilu Henner teh stvari preprosto ne more pozabiti. Vsak dan, in vsak dogodek, ki je minil od njenega zgodnjega otroštva lahko obnovi do podrobnosti. Pravzaprav ne more pozabiti ničesar, kar se ji zgodi. Ima "superspomin".

"Poglejte te čevlje," pravi Mariu v enem izmed intervjujev, v katerem govori o svojem izrednem spominu, in iz omare potegne črne čevlje, "Prvič sem jih nosila 18. oktobra 2007." Potem potegne še oranžne. "Te imam res že dolgo," pravi, "iz leta 1982. Kupila sem jih 9. aprila. Bil je petek."

Morda bi kdo menil, da gre za šalo, toda ne. Marilu se natančno spominja vsega. Ali ima nadčloveške sposobnosti? Na nek način je to skoraj res, kajti ljudi, kot je ona, je na svetu trenutno okoli 60, vsekakor pa manj kot sto.

Vsem je skupno, da imajo Visoko nadpoprečen avtobiografski spomin oz. HSAM (Highly Superior Autobigraphical Memory), kot se stanje imenuje. Ta jim omogoča, da se spomnijo praktično vsakega trenutka svojega življenja. Marilu se je svoje sposobnosi zavedla že kot otrok, pri približno šestih letih. Spomni se lahko meseca, dneva in časa za vsak dogodek, ki se je zgodil v njenem življenju.

Čeprav se zdi, da takšen spomin življenje močno olajša - recimo, da nikoli ne pozabite, kam ste založili kakšno stvar, pa ima tudi svoje slabosti. Ljudje s HSAM so precej bolj nagnjeni k tesnobam, depresijam in prisilnim (obsesivno kompulzivnim oz. OCD) motnjam.

Ko so ljudem s HSAM slikali možgane, so ugotovili, da imajo večji temporalni lobus možganov (del v višini uhljev) in del, imenovan repato jedro (caudatus nucleus), vendar znanstveniki ne vedo ali je to vzrok ali posledica stanja.

Karkoli že to stanje povzroča, je za Marilu prednost. Po poklicu je namreč igralka in je v ZDA precej popularna, saj je nastopala v mnogih televizijskih nadaljevankah, za svojo vlogo v seriji Taxi iz 70-ih in 80-ih let prejšnjega stoletja pa je bila kar petkrat nominirana za Zlati Globus.

V rumenem tisku pa je ostala zapisana kot ena od partnerk zvezdnika Johna Travolte.

O svojem izrednem spominu je spregovorila tudi v večih intervjujih - enega si lahko ogledate pod člankom (v angleščini) - in povedala, da je njeno življenje precej lažje zaradi tega, ker je pač igralka in da je v življenju velikokrat zabavala druge s svojim spominom.

Sama pravi, da je njen spomin kot nekakšno potovanje skozi čas. Ko se česa spomni, vidi pred sabo sliko dogodka. "Natančno recimo vem, kaj sem imela oblečeno na prvem zmenku, kam sva šla na večerjo, kaj sva jedla in koliko je vse skupaj stalo," pravi Marilu. Priznava tudi, da je celo življenje tudi trenirala svoj spomin, vendar je imela pri tem veliko lažje delo, kot večina ljudi.

O svojem spominu je napisala tudi knjigo, ki je hkrati knjiga vaj, kako utrditi spomin ali si zapomniti informacije in - kar je pomembno - privleči jih iz spomina, ko je to treba.