Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Piloti JLA so preganjali NLP-je, Slovenec obduciral Nezemljana?

kl, 07.05.2021 19:18:43

Tako trdi dolgoletni srbski novinar in vojni poročevalec Dragan Vujičić. V Sloveniji pa naj bi leta 1966 padel NLP z Nezemljano, ki so ga obducirali v Beogradu.

Delite na:
Piloti JLA so preganjali NLP-je, Slovenec obduciral Nezemljana?
JLA je imela bližna srečanja z NLP in Nezemljani odkrito.si

Januarja letos je prekaljeni novinar izdal knjigo "NLP nad Balkanom", v kateri opisuje pojave povezane z nezanimi letečimi predmeti na območju nekdanje Jugoslavije.

Njegovo zanimanje za te pojave se je začelo potem, ko je leta 2015 ali 2016 v nekem mediju bil objavljen tekst, v katerem je nekdanji poveljnik jugoslovanskih zračnih sil, general Zvonko Jurjević, govoril o tem kako so piloti bivše JLA "preganjali" NLP-je, je Dragan Vujičić povedal za srbski portal "Treće oko" ("Tretje oko").

"In ker sem veliko let spremljal vojsko, sem začel spraševati, ali se je to res dogajalo," pravi Vujičić, "In rekli so mi: 'Da, vendar vpleteni o tem ne smejo govoriti'."

Zvonko Jurjević.jpg
General Zvonko Jurjević
kurir.rs(zajem zaslona

Neuspela sestrelitev

Pri tem opisuje dogodek, ki mu ga je opisal dr. Aleksandar Kostić, nekdanji direktor Letalskega zavoda v Žarkovu, danes pa predavatelj na fakulteti za informatiko v Beogradu. 

Leta 1975 je Kostić bil mlad podporočnik v tedanji JNA in specializiran za radarsko prestrezanje ciljev nad morjem. Tistega leta je NLP več kot 20 dni zapored "vznemirjal" pilote JNA na območju Prevlake (na meji med Hrvaško in Črno goro), o čemer so obvestili tudi poveljstvu v Zemunu. "Šlo je za ogromno kroglo, ki se je pojavila takoj, ko so vzletela letala Galeb-2, na katerih so se učili bodoči vojaški piloti," pripoveduje Vujičić.

Potem je na Prevlako, kjer je bila radarska postaja, prišel general Ismet Kulenović, ki je ukazal, naj se predmetu približajo z migi, najsodobnejšimi vojaškimi letali, ki jih je premogla JNA, da bi ugotovili, za kaj gre.

"Izpostavilo se je, da је NLP prevelik zalogaj tudi za naša takrat  najhitrejša letala. Takoj ko bi migi začeli prestrezati predmet in povečali hitrost, bi NLP naredil enako in zadržal razdalji. Če so se migi vzdignili na šest kilometrov, bi se tudi NLP in če bi se vzdignili na osem kilometrov višine, bi se tudi NLP. Iz kokpitov se je slišalo je spraševanje začudenih pilotov, kaj za vraga je to," Kostićevo zgodbo pripoveduje Vujičić. Neuspešni poskusi prestrezanja so trajali kar teden dni.

NLP.JPG
Neznani leteči predmeti
kurir.rs/zajem zaslona

Ker je bil v tistem času v bližnjem Igalu zasidrana vojna ladja Galeb, na kateri je takrat prebival predsednik Tito, so pojav imeli za tudi za potencialno sovražen, zato je general Kulenović izdal ukaz, naj NLP sestrelijo. Vendar tudi to ni uspelo. "Odločeno je bilo, da bodo predmet poskušali sestreliti z raketami MK13, ki so imele sistem infrardečega iskanja ciljev in ki bi lahko zaznale toploto cigaretnega ogorka na več kilometrski razdalji. Vendar pa se je vsakič, ko so piloti raketo odklenili, da bi začeli napad, iskalnik izključil. Komisija, ki je kasneje preiskovala dogodek, je na koncu zaključila, da ni bilo mogoče storiti ničesar," pravi Vujičić.

V svoji knjigi Vujičič opisuje tudi druge pojave NLP-jev na območju nekdanje Jugoslavije. Med drugim naj bi leta 1976 neznani leteči  predmet spremljal Jatovo potniško letalo, ki je letelo na relaciji Zagreb-Titograd (danes Podgorica), NLP-ji naj bi bili aktivni tudi v času vojn na območju nekdanje Jugoslavije. O njih so poročali tako srbski kot hrvaški vojaki, pa tudi poveljstvo mednarodnih sil nameščenih na Hrvaškem in v BiH.

"Nekateri piloti srbske vojske in nekdanje JLA trdijo, da gre za 'domišljijo' njihovih kolegov, medtem ko vsaj polovica pilotov nekdanje JLA trdi, da so imeli čudna srečanja na nebu," pravi Vujičić. "Problem pri tem pa je bil, da so pilote, ki so prijavljali srečanja z NLP, pošiljali na zdravniške preglede, grozilo pa jim je tudi, da jim bodo prepovedali letenje, kar je zanje seveda pomenilo življenjsko katastrofo," je v intervjuju še povedal Vujičić.

mig-21.JPG
Mig 21
Zajem zaslona

Dogodek pri Zadru

Letalski podpolkovnik Trifko Radeta pa je v pogovoru za srbski Kurir spregovoril o dogodku leta 1986 v bližini Zadra. "Bili smo na nočnem letu in pri tem je nekaj pilotov opazilo leteči predmet in svetlobo, ki se je 'igrala' z nami," pripoveduje Radeta. "Gibala se je levo, desno, pa pod nami, dokler ni izginila. Vojni radarji letečega predmeta niso mogli indentificirati, dobili pa smo ukaz, naj leteči predmet dohitimo in ga sestrelimo. Vendar ga nismo mogli dohiteti," se spominja podpolkovih Trifko, ki se je z NLP-jem srečal kar dvakrat - poleg omenjenega dogodka pri Zadru tudi nekoč, ko je z vojnim letalom kot kadet letel nad Cresom.

Tam je opazil leteči predmet v obliki cigare in kovinske barve. Njegovo velikost je ocenil kot 20 m po dolžini in približno 4 m po širini, čeprav priznava, da je velikosti predmetov v zraku težko oceniti, če ne poznaš razdalje med njimi. "Objekt je letel počasi, le okoli 100 km na uro, na višini okoli 1.500 m. Moj učitelj je obvestil kontrolo letenja v Puli, opozoril pa je tudi druge pilote na tem območju, naj ne letijo na tej višini, da ne bi trčili s predmetom. Nenadoma pa je predmet neverjetno hitro pospešil in že v petih ali šestih sekundah zapustil jugoslovanski zračni prostor in bil nad območjem Trsta," pripoveduje upokojeni podpolkovnik.

obdukcija zajem zaslona 2 Andrej Zobol Andrea Zoboli.JPG
Domnevna obdukcija Nezemljana na VMA
Zajem zaslona

Jugoslovanski "Rosewell"? Slovenec obduciral Nezemljana?

Leta 2009 so se na internetu pojavile fotogradije, ki naj bi prikazovale obdukcijo Nezemljana na Vojaški medicinski akademiji (VMA) v Beogradu. "Našel" naj bi jih sorodnik vojaškega zdravnika, ki sedaj živi v Sloveniji, prikazovale pa naj bi obdukcijo Nezemljana, ki naj bi leta 1966 padel na ozemlje Slovenije pri Otočcu.

NLP naj bi pri padcu zgorel, v njegovih razbitinah pa naj bi našli truplo, ki ni bilo človeško. Pripadniki JLA naj bi truplo izvlekli in ga prepeljali na VMA v Beogradu, kje so opravili obdukcijo. Glavni pri tem naj bi bil slovenski kirurg Andrej Zobol, ki sta mu asistirala dva patologa.

Za dogodek naj bi poleg peščice najvišjega vojaškega vodstva in vodstva VMA vedel tudi jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito. Ta naj bi si s svojimi najbližjimi sodelavci bitje tudi ogledal.

Zapise o dogodku naj bi kasneje uničili jugoslovanski protiobveščevalci, pa je pisal pred časom srbski časnik Kurir.

Pod člankom pa si lahko ogledate pogovor na to temo iz oddaje  hrvaške nacionalne televizije HRT, kjer nekadnji uslužbenec hrvaške vojske pripoveduje o svojih izkušnjah z NLP-ji (v hrvaščini)