Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kmalu bomo izvedeli, če smo sami ...

kl, 21.04.2021 21:33:11

S "super" teleskopom bomo morda že v petih letih vedeli, če smo sami v vesolju! Po več kot desetih letih prelaganj bodo konec leta v vesolje poslali teleskop nove generacije, ki bo zmožen zaznati življenje na drugih svetovih.

Delite na:
Kmalu bomo izvedeli, če smo sami ...
Nezemljani Pixabay
31. oktober - Dan D
James Webbov teleskop bi moral biti v vesolju že od leta 2007, vendar so njegovo namestitev v vesolje preprečevale vedno nove težave, od konstrukcijskih do pandemije, tako da so se mnogi spraševali, ali bo sploh kdaj dospel do vesolja. Zdaj je videti, da z datumom - 31. oktober - načrtovalci misije resno mislijo.

1350px-James_Webb_Space_Telescope_2009_top.jpg
James Webbov teleskop
Wikipedia/NASA

Do prvih ugotovitev že v 60-ih urah?! 
Ko bo teleskop v vesolju, bo moč z njim videti v "vsak kotiček" vidnega vesolja, med drugim pa bo z njim mogoče tudi oceniti, ali so planeti, ki krožijo okoli daljnih zvezd, primerni za življenje.

nezemljani
"Tam zunaj je na tisoče planetov, ki jih bomo morali pregledati," pravi kozmolog in fizik Michio Kaku.
Pixabay

Raziskovalci Univerze v Ohiu pa so v novi študiji pršli do ugotovitve, da bi lahko že v petih do desetih letih odkrili zanesljiva znamenja nezemeljskega življenja, do prvih (še ne popolnoma gotovih) pa že po zgolj 60-ih urah po začetku delovanja teleskopa.

nezemljani
Astronomi so v zadnjih nekaj desetletjih v zuanjem vesolju odkrili že na tisoče planetov.
Pixabay

Večno vprašanje
"Človeštvo že od nekdaj premišljuje in se sprašuje: 'Smo sami? Kaj je življenje? Je življenje drugod podobno našemu?'" pravi študentka univerze Caprice Philips, avtorica raziskave. "Moja raziskava kaže, da imamo prvič v zgodovini znanje in tehnologijo, s katerimi lahko najdemo odgovore na ta vprašanja."
Sledi amoniaka so znak življenja
Astronomi so v zadnjih nekaj desetletjih v zuanjem vesolju odkrili že na tisoče planetov. Pred tem je bil obstoj planetov zunaj našega sončevega sistema je teorija, ki je zaradi premalo močnih teleskopov niso mogli dokazati. Zdaj tudi vemo, da obstajajo planeti, ki krožijo okoli zvezd znotraj "naselitvenega območja", kjer so razmere takšne, da omogočajo obstoj tekoče vode, ki je, kolikor vemo, eden glavnih pogojev za nastanek življenja, kakršnega poznamo na Zemlji.
Tako znanstveniki že precej dobro vedo, kam bodo usmerili teleskopov pogled. Ena od prvih stvari, ki naj bi jo iskali, pa bi morale biti sledi amoniaka v ozračju teh planetov, meni Philipsova, saj je ta spojina eden od znakov življenja.

nezemljani
Bi bila komunikacija z Nezemljani lahko nevarna?
Pixabay

Komunikacija z Nezemljani je nevarna ideja
Nekateri drugi znanstveniki medtem niso tako zelo optimistični. "Tam zunaj je na tisoče planetov, ki jih bomo morali pregledati," pravi kozmolog in fizik Michio Kaku. "Zato mislim, da so možnosti, da najdemo zunajzemeljsko civilizacijo sicer precejšnje, vendar z njimi ne bomo mogli komunicirati prej kot v naslednjem stoletju," meni. "Nekateri moji kolegi menijo, da bi z njimi morali vzpostaviti kontakt, sam pa mislim, da je to precej nevarna ideja."