krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Oh, kakšna groza?!

Politikin Zabavnik, 20.04.2021 12:15:21

Kdor bere Zabavnik, več ve!

Delite na:
Oh, kakšna groza?!
Lasulja groze pixabay

Sredina 18. stoletja je bila v družbenem življenju in modi čas vsiljivosti in neumerjenosti – megalomanija je bila odraz družbenega položaja. Zato so ženske, ki so kajveljale, nosile obleke velikanskih razmerij in še večje lasulje.

Gnojne rane

Ti »nebotičniki«, ki so jih na glave nameščali, preden so se odpravili v javnost, niso bili niti približno lahki in udobni, koža na glavi pod njimi pa se je lahko tako vnela, da so se ženskam pogosto odprle tudi gnojne rane na glavi. Poleg tega so zaradi težkega vzdrževanja higiene lasulje postale gojišča uši in bakterij, velikokrat pa so se zaradi mastnega vonja v njih naselile družine glodavcev.

Požar

lasulja
Lasulja
pr

Največja nevarnost pa je izhajala iz materialov za izdelavo lasulj, ki so bili lahko vnetljivi zaradi mastnih dodatkov, ki so jih uporabljali za oblikovanje frizure. Poleg tega je moda ukazovala, da so bile lasulje napudrane, da bi ohranile belo barvo, tedanji puder pa je bil izdelan iz vnetljivega riževega in pšeničnega škroba. Ker dame niso znale pravilno oceniti lastne višine v zaprtih prostorih, se je dogajalo, da so posnele odprt plamen z lestencev ali da jim je po trku s kosom pohištva lasulja padla z glave na svečo in izzvala požar.

Udar strele?!

Obstajala je še ena nevarnost – lasnice za oblikovanje frizure. Poleg tega, da so bile videti očarljivo in so privlačile gospodo, so privlačile tudi strele, ker so bile odličen električni prevodnik. Tako je znan primer neke dame, v katere lasuljo je udarila strela in jo spražila, dami pa iznakazila obraz. Podobni nemili primeri so privedli donovega modnega hita teh let – dežnika in lasulj s strelovodi (žica za ozemljitev, ki se je po tleh vlekla za moderno damo ali gospodom, ki je kaj veljal)

lasulja
Lasulja
pr

Velikanske lasulje so bile vir okužb in pogost vzrok požara, zato se je tisk tistih let iz njih pogosto norčeval.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE V AKTUALNI ŠTEVILKI REVIJE POLITIKIN ZABAVNIK!