Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Čip ni mit: Pod kožo zaznava covid pred simptomi!

M.K./STA, 14.04.2021 10:15:36

V Pentagonu razvili podkožni mikročip, ki zazna okužbo še pred simptomi.

Delite na:
Čip ni mit: Pod kožo zaznava covid pred simptomi!
Pentagon, kjer deluje tudi DARPA. Shutterstock

Ameriška Agencija za napredne obrambne projekte (DARPA), ki je del Pentagona, je po poročanju televizije CBS razvila poseben mikročip, ki se ga vstavi človeku pod kožo in lahko zazna prisotnost novega koronavirusa oziroma covida-19 tudi pri nekom, ki ne kaže simptomov.

Znanstveniki darpe so se začeli proti koronavirusu boriti po okužbi, ki je zajela letalonosilko Theodore Roosevelt, kjer je zbolelo več kot 1200 mornarjev. Po uspešnem razvoju mikročipa in filtra sedaj delajo tudi na cepivu, ki bi bilo sposobno onemogočiti prav vse koronaviruse, in raziskujejo načine, kako lahko telo samo pospešeno proizvaja protitelesa.

Mikročip v zelenem želeju, ki naj ne bi spremljal premikov, je zasnovan da testira pacientovo kri. Vsadi se ga pod kožo, tam zazna, da potekajo določene kemijske reakcije, ki pomenijo, da bomo naslednji dan imeli simptome. DARPIN odziv na pandemijo vodi upokojeni polkovnik, vojaški zdravnik za nalezljive bolezni Matt Hepburn.

Mornarji, ki bi jim vsadili ta čip bi dobili signal, nato pa bi si sami odvzeli kri in se testirali na kraju samem. Informacijo o pozitivnosti mornarja na virus bi tako prejeli v nekaj minutah in drastično zmanjšali čas diagnosticiranja in izolacije - ter posledično zaustavili širjenje okužbe.

Ekipa DARPE naj bi izumila tudi filter, ki se namesti na dializno napravo in virus odstrani iz krvi. Ta način zdravljenja je odobrila tudi ameriška uprava za prehrano in zdravila (FDA) za nujno uporabo in naj bi se že prakticirala na skoraj 300 bolnikih. 

mikročip
Mikročip - simbolična fotografija.
Shutterstock