Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Žalujejo za svojim božanstvom - princem Filipom

kl, 12.04.2021 20:10:44

Medtem ko Velika Britanija žaluje za umrlim princem Filipom, pa njegovo smrt objokujejo tudi prebivalci malega otoka v Pacifiku. Zanje je princ Filip bil živi Bog.

Delite na:
Žalujejo za svojim božanstvom - princem Filipom
Prebivalci otoka Tanna v Vanuatuju častijo princa Filipa kot božanstvo Profimedia

Že desetletja prebivalci dveh vasi na otočku Tanna v južnem Pacifiku, ki je del otoške države Vanuatu, častijo vojvodo Edinburškega kot živega Boga. Danes so se člani plemena zbrali na obredu žalovanja.

Prebivalci malega otoka verjamejo, da je njihov otok bil začetek sveta, njegov namen pa je promovirati mir. Verjamejo pa tudi, da je princ Filip v resnici eden od članov plemena, ki je "v svoji pravi duhovni obliki zapustil otok, da bi preko morja našel ženo, ki bo imela veliko moč". Duh tega člana plemena se je tako v njihovih predstavah učlovečil v princu Filipu, ki se je poročil z britansko kraljico, je za BBC povedal antropolog Kirk Huffman, ki že od 70-ih let prejšnjega stoletja preučuje prebivalce tega otoka in njihovo kulturo.

"Vladajoč Veliki Britaniji s pomočjo kraljice je poskušal vrniti mir in spoštovanje tradicije Angliji in drugim deželam. Če je bil pri tem uspešen, se bo, po verovanju plemena, lahko vrnil na Tanno," pravi Huffman, "čeprav ga pri tem lahko ovirajo neumnost, ljubosumnost, pohlep in večno medsebojno bojevanje belopoltih ljudi.

Nihče natančno ne ve, kdaj in zakaj se je to verovanje pojavilo pri plemenu, obstaja pa več teorij. Po eni so prebivalci nekoč videli njegovo fotografijo, na kateri je bil upodobljen s kraljico Elizabeto, ki je bila vladarka takrat še kolonije Novi Hebridi, ki se je po osamosvojitvi preimenovala v Vanuatu.

Drugi menijo, da se je to verovanje razvilo po obisku kraljice in princa Filipa na Novih Hebridih leta 1974, ko je princ sodeloval v obredu pitja lokalne pijače, imenovane "kava" (ne gre za kavo, pač pa fermentirani sok rastline, ki raste na otoku - nekakšno lokalno pivo).

Princ Filip je za časa svojega življenja seveda vedel za to malikovanje in ga je tudi sprejel. Članom plemena je večkrat pošiljal pisma, oni pa so mu v zahvalo pošiljali tradicionalna darila.

f86aa65b3a15c8cd9a498c85a88dd984.jpeg

Bo novo božanstvo postal princ Charles?

Seveda se ob smrti vojvode Edinburškega zdaj pojavlja vprašanje, kdo ga bo nasledil na plemenskem "Panteonu". Razprave o tem v plemenu že potekajo, piše BBC.

Antropolog Huffman meni, da bo to postal princ Charles, saj tudi pri plemenu vlogo poglavarja prevzame njegov moški naslednik. Meni pa, da princa Filipa domačini ne bodo hitro pozabili.

"Vedno je bilo pri njih prisotno prepričanje, da se bo princ Filip nekega dne vrnil na otok, bodisi v duhovni ali telesni obliki," pravi Huffman. In medtem ko telo princa Filipa počiva v Windsorskem gradu, se je po prepričanju prebivalcev Tanne njegov duh že odpravil na pot preko valov, da bi počival med tistimi, ki so ga ljubili in oboževali vsa ta leta.