Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zaradi tega so mladenke umirale

PZ, 10.04.2021 17:22:23

Morilski puder ...

Delite na:
Zaradi tega so mladenke umirale
Smrtonosna lepota Pixabay

Danes moda narekuje, da moramo imeti v vsakem trenutku zagorelo polt in kožo vzdrževati na tanki črti med »Jennifer Lopez zagorelostjo« in rakom na koži. Vendar pa so bili do začetka 19. stoletja za dlje časa soncu izpostavljeni le kmetje in sužnji, ki so delali na polju. Tisti dovolj bogati so iz svojih udobnih dvorcev le redko prihajali na plano (ravno toliko, da so sprehodili svojo lasuljo ali obleko, seveda na varnem pod sončnikom), bleda polt pa je bila prepoznavno znamenje plemstva in oseb na visokem družbenem položaju.

barok.png
Porcelanasta in zelo bleda polt je bila največji modni hit
Pixabay

Želeli so biti bledi

Da bi bili videti čim bolj bledo, so tako dame kot gospodje uporabljali puder, malo drugačen od današnjega. Mešanica osnove iz svinca, kisa in živalskih iztrebkov je njihovemu obrazu dajala želeno porcelanasto polt. Vendar pa je v vlažnem vremenu svinec korodiral in rja je počasi začela razjedati kožo obraza, tako da je na njej ustvarjala ranice in burne reakcije. Puder je izsušil kožo, zato se je hitro gubala.

Smrtonosne sestavine

Svinec, ki je počasi vdiral v krvni obtok in zastrupljal telo, je imel najbolj smrtonosen učinek. Damam in gospodom so hitro začeli izpadati lasje in zobje, mučili so jih glavoboli, dolgotrajna otrplost mišic in težka duševna stanja. Na koncu je zastrupitev pripomogla k največji žrtvi na oltarju mode.

Znanstveniki danes so mnenja, da je bila zastrupitev s težkimi kovinami iz pudra tudi vzrok za smrt kraljice Elizabete I., ki je kot vzorna dama na obrazu neprestano nosila debele plasti pudra beneški cerusit (beli svinec v prahu), da bi prekrila sledi prebolelih črnih koz ...

Kdor bere Zabavnik, več ve ... Pri vašemu prodajalcu vas že čaka najnovejša številka Politikinega Zabavnika!