reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Vsi rekordi marsovskega roverja in padalo s sporočilom

kl, 24.02.2021 16:52:58

Nasina misija na Mars, kamor so poslali rover Perseverance, je postavila več rekordov. Na videz zgolj rdeče-belo padalo pa je nosilo sporočilo.

Delite na:
Vsi rekordi marsovskega roverja in padalo s sporočilom
Rover Perseverance in padalo s sporočilom splet

V primerjavi s svojim "bratrancem", roverjem Curiosity (Radovednost), ki se po Marsu sprehaja že skoraj devet let, in je služil kot model, je rover Perseverance (Vztrajnost) večji in težji.

Pravzaprav je največji rover od vseh, ki so pristali na rdečem planetu in s svojimi 1.024 kilogrami tudi najtežji tovor z Zemlje, ki je uspel uspešno pristati na Marsu.

ingenuity, perseverance, mars
Helikopter Ingenuity je prvi helikopter, ki lahko leti v Marsovi atmosferi
splet

Prvi helikopter na Marsu

Je tudi prva misija, ki je na sosednji planet, kjer bo iskala sledi življenja v preteklosti (morda tudi sedanjosti), ponesla še leteče plovilo - helikopter Ingenuity (Domiselnost, Genialnost). Ta je posebej prirejen, tako da lahko samostojno leti v Marsovi atmosferi, ki je stokrat redkejša kot na Zemlji. Zato ima relativno majhen helikopter sorazmerno velike krake elise, ki se vrti s frekvenco 2.400 obratov na minuto, da bi tako zagotovila dovolj velik vzgon.

ingenuity, perseverance, mars
Padalo v misiji Perseverance je najmočnejše doslej izdelano padalo
splet

Najmočnejše padalo

Misiji, katere cilj je krater Jezero, ki je bil pred milijoni let, ko je na Marsu obstajala tekoča voda, del rečne delte, je za pristanek omogočilo tudi doslej najmočnejše ali najvzdržljivejše padalo.

Sonda z roverjem je v Marsovo atmosfero vstopila s hitrostjo okoli 20.000 kilometrov na uro. Zaradi trenja ob prehodu skozi atmosfero se je ta hitrost zelo hitro zmanjšala na okoli 1.000 km na uro. To je bilo, po izračunih 240 sekund (6 minut) po vstopu v atmosfero in na višini okoli 11 km nad površino. Takrat se je sprožilo padalo, premera 21,5 m, ki se je odprlo v vsega 0,4 sekunde, medtem ko je sonda padala proti površini s skoraj dvakratno hitrostjo zvoka (1,85 macha). Lahko si predstavljate, da so takrat nanj delovale izredno močne sile, ki bi z lahkoto raztrgale recimo človeka.

ingenuity, perseverance, mars
Skrivno sporočilo v padalu misije na Mars
splet

Sporočilo, zakodirano v padalo

Čeprav je na prvi pogled padalo, ki nosi tehnično ime SR03, le kos tkanine z nekakšnim rdeče belim vzorcem, pa je prav ta vzorec v resnici sporočilo. Če ga podrobneje pogledamo, lahko opazimo, da gre za v 4 kolobarje oblikovani 10-bitni vzorec, ki, če ga pretvorimo v besedilo, sporoča "Dare Mighty Things" ali po slovensko "Drzni si (narediti) Velike Stvari" Beseda Dare je zapisana v čisto notranjem krogu, Mighty v drugem, Things v tretjem, v zunanjem kolobarju pa so GPS-koordinate Nasinega Jet Propulsion Laboratory (JPL) v kalifornijski Pasadeni, kot kaže fotografija spodaj.

ingenuity, perseverance, mars
Skrito besedilo v padalu misije Perseverance
splet

Kodo si je izmislil inženir Ian Clark, ki je sicer ljubitelj križank. Idejo je dobil pred dvema letoma in zanjo navdušil svoje kolege. Za vse skupaj je, po njegovih besedah, vedelo le šest ljudi, ki so čakali, da se na Zemljo vrnejo fotografije razprtega padala in potem na novinarski konferenci izzvali ljudi, če lahko razberejo sporočilo. Na rešitev je bilo potrebno čakati le nekaj ur, najprej pa so do nje prišli uporabniki Twitterja, ki so jo tudi objavili. Opis rešitve si lahko ogledate pod člankom (v angleščini).

Presenečen nad hitro rešitvijo je Clark dejal, da bo "naslednjič moral biti bolj kreativen."