pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Škatle za pizzo lahko zmanjšajo učinek nekaterih cepiv

kl, 04.12.2020 17:12:33

Sliši se čudno, vendar umetne snovi, imenovane PFAS, ki jih lahko najdemo v mnogih izdelkih, tudi škatlah za pizzo, dokazano zmanjšujejo učinek nekaterih cepiv.

Delite na:
Škatle za pizzo lahko zmanjšajo učinek nekaterih cepiv
Snovi v škatlah za pizzo lahko zmanjšajo učinkovitost cepiva proti Covid-19 splet

Množično cepljenje proti Covidu-19 je trenutno edini odločilen korak k temu, da bomo lahko premagali pandemijo in življenje vrnili v običajne tirnice. Vendar pa lahko uspešnost cepiv morda ogrozijo kemikalije, ki jih najdemo predvsem v telesih ljudi, ki živijo v visoko razvitih družbah, v katerih uporabljajo veliko izdelkov iz plastike in drugih umetno pridobljenih materialov.

Gre za per- in polifluorakile, znane s kratico PFAS, ki jih lahko najdemo v mnogih izdelkih od teflonskih posod do škatel za pizzo. Doslej so te snovi, ki v človeško telo zaidejo predvsem preko hrane pripravljene ali zapakirane v tovrstnih izdelkih, povezovali predvsem za večjim tveganjem za obolenji jeter, zmanjšano plodnostjo in celo rakom, 

PFAS vsebujejo teflonske posode, odstranjevalci madežev, nekatero pohištvo, vodoodporna oblačila, škatle za pizzo in embalaža za hrano v dostavljalnicah hrane, najdemo pa jih tudi v preprogah in tekstilu, izdelkih iz plastike in gume, elektroniki in nekaterih zobnih nitkah.

Novejše raziskave, ki jih je opravil profesor Philippe Grandjean iz Harvardske šole za javno zdravje, pa so pokazale, da imajo otroci, ki so izpostavljeni tem spojinam, precej zmanjšano število protiteles, potem ko so jih cepili proti davici in tetanusu. Podobna študija je pokazala enake rezultate tudi pri odraslih delavcih v zdravstvu. Medtem so v vzporedni raziskavi ugotovili tudi, da se določen podtip PFAS spojin, imenovan PFBA, nalaga predvsem v pljučih in pri bolnikih s Covidom-19 lahko vpliva na to, da bodo zboleli za težjo obliko, vendar rezultati te raziskave še niso potrjeni s podobnimi raziskavami drugod.

Kljub temu znanstveniki opozarjajo, da te kemikalije lahko povzročijo doslej malo znano, vendar potencialno pomembno škodo pri vnosu določenih cepiv. To pa lahko zasenči napore pri doseganju cilja o dovolj veliki precepljenosti prebivalstva, ki bi omogočal povratek v življenje, kakršnega smo poznali pred pandemijo.

"Ljudje z visoko izpostavljenostjo PFAS-om imajo zelo nizko raven protiteles tudi po štirih cepljenjih proti davici in tetanusu," pravi Grandjean. "In če so cepiva za Covid-19 podobna cepivu proti tema dvema boleznima, bodo PFAS zelo verjetno zmanjšala tudi njihov učinek," dodaja, čeprav priznava, da v tej fazi tega še ne morejo z gotovostjo trditi, potekajo pa raziskave v tej smeri.

Cepiva proti davici in tetanusu temeljijo na vnašanju delov proteinske ovojnice virusov teh bolezni, ki povzročijo, da telo začne proizvajati protitelesa, ki te dele ob morebitni okužbi prepoznajo, se nanje prilepijo in tako preprečijo virusu, da bi se v telesu razmnoževal.

Cepivo, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, temelji na drugačni strategiji - vnašanju delov virusove RNK, zato še ni znano, ali bi PFAS lahko zmanjšale tudi njegov učinek.

"V tem trenutku še ne vemo, ali bodo PFAS negativno vplivale na cepljenje proti Covidu-19, tveganje pa obstaja," je dejal Grandjean, "Morali bomo stisniti pesti in upati na najboljše."