Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Prvič dokazano "obrnili" biološki proces staranja

kl, 23.11.2020 13:26:46

Studenec mladosti, v katerega se potopiš star, izstopiš pa iz njega mlad, je sen človeštva. Morda so ga izraelski znanstveniki zares odkrili.

Delite na:
Prvič dokazano "obrnili" biološki proces staranja
Staranje healtheuropa.eu

Čl0veštvo je že tisočletja obsedeno s tem, da bi našli način, kako se izogniti staranju in smrti, vendar kljub izrednemu uspehu znanosti in medicine v zadnjih stoletjih, to ostaja neuresničena želja in ljudje smo še vedno izpostavljeni procesu staranja, enako kot so bili naši predniki milijone let nazaj.

Vendar pa morda kanček upanja, da se bo to spremenilo daje raziskava, ki je bila usmerjena v dva ključna indikatorja biološkega staranja - dolžino telomerov in nabiranje senescentnih celic.

ageing 2.jpg
Večna mladost je sen človeštva že tisočletja
splet

Telomeri so deli našega dednega materiala, ki se nahajajo na koncu kromosomov. Znanstveniki so že pred leti ugotovili, da je dolžina tega dela povezana s staranjem. Telomeri se namreč z leti krajšajo in hitrost njihovega krajšanja je povezana s hitrostjo staranja.

Senescentne celice so celice v našem telesu, ki se prenehajo deliti in se kopičijo v telesu. Vzrok za to ni znan, se pa dogaja s starostjo. Pri vsaki delitvi celic se tudi telomeri skrajšajo, tako da sta pojava povezana.

kromosom.jpg
Celica, kromosom, telomer, DNK
splet

Očitno pa se ta proces da ne le zaustaviti, pač pa tudi obrniti s procesom, imenovanim "Hiperbarična kisikova terapija". Gre za izpostavljenost zraku z velikim odmerkom kisika v komori z višjim tlakom.

V raziskavi, ki so jo izvedli na univerzi v Tel Avivu in tamkajšnji kliniki Aviv, so 35 prostovoljcev, starejših od 64 let, namestili v hiperbarično komoro, kjer so skozi tri mesece, pet dni v tednu, 90 minut vdihovali skoraj čisti kisik.

TELOMER2.JPG
Telomeri se s starostjo krajšajo
splet

Po treh mesecih tovrstne terapije se je na presenečenje znanstvenikov izkazalo, da so dolžine njihovih telomerov in količina senescentnih celic pri prostovoljcih enake kot pri 25 let mlajših ljudeh.

"Glede na to, da krajšanje telomerov 'sveti Graal' biologije staranja, je veliko farmakoloških in okoljskih prizadevanj usmerjenih v to, da bi lahko telomere na nek način podaljšali," pravi soavtor raziskave Shai Efrati, ki se z raziskavami učinka terapij v hiperbarični komori ukvarja že dlje časa.

Hiperbarična komora.jpg
Hiperbarična komora
splet

"Pomemben napredek pri podaljašnju telomerov, ki smo jim bili priča pri naši terapiji je znanosti dala nove temelje za razumevanje tega, da lahko staranje v resnici načnemo in celo obrnemo na osnovnem, celičnem nivoju," dodaja.