Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zemlji grozeči asteroid pospešuje, to pa ni dobro

kl, 29.10.2020 14:45:00

Čeprav so že mislili, da asteroid Apophis leta 2068 ne bo trčil z Zemljo, zdaj kaže, da se to vendarle lahko zgodi. Če bo, bo padel na Evropo, trdi raziskovalec.

Delite na:
Zemlji grozeči asteroid pospešuje, to pa ni dobro
Takšen naj bi bil videti Aphophis wikipedia

Asteroid, ki je dobil ime po bogu kaosa, je eno izmed nebesnih teles, ki se občasno zelo približajo našemu planetu. Razdalje so še vedno velike za človeška merila, za vesoljska pa izredno majhne.

Na svoji poti se bo Zemlji zelo približal že čez osem let, ko bo od nas oddaljen za vesolje borih 31.000 kilometrov, kar je približno razdalja na kateri okoli Zemlje krožijo umetni sateliti. Takrat bo viden tudi s prostim očesom.

aphopis, asteroid
Apophisova pot leta 2029 v primerjavi s tirnicami satelitov (modre točke)
wikipedia

Bolj nevarno pa bo njegovo naslednje približanje. Ob odkritju leta 2004, ko so izračunavali njegovo tirnico, so astronomi opozorili, da je možno, da bi Apophis leta 2068 trčil v Zemljo in asteroid je dolgo veljal za našemu planetu najbolj nevaren asteroid. Kasneje, ko so z opazovanjem dobili več podatkov in so njegovo tirnico lahko natančneje izračunali, so astronomi nevarnost trčenja "odpovedali".

Seveda pa so asteroid opazovali še naprej. In nova opazovanja so prinesla nova odkritja. Izkazalo se je, da Apophis, ki je trenutno na poti v Zemljino bližino, nenavadno pospešuje. Znanstveniki so ta pospešek poimenovali Efekt Yarskowskega, po astrofiziku, ki ga je prvi razložil. Preprosto povedano gre za naslednje. Asteroid se na poti k Zemlji vrti okoli osi in tista stran, ki je obrnjena k Soncu se segreva, druga stran pa je hladna. Ker je Apophis nepravilne oblike (ne okrogle kot npr. Zemlja), se segreva neenakomerno, to pa povzroča dodaten pospešek, zaradi katerega se spreminja njegova tirnica.

Novo odkritje astronomov iz opazovalnice na Havajih je računanje tirnice postavilo na novo in zdaj spet kaže, da je trčenje asteroida z Zemljo leta 2068 spet mogoče.

aphopis, asteroid
Primerjava Apophisa z Eiffelovim stolpom in Empire State Buildingom
wikipedia

Apophis, ki je velik za tri nogometna igrišča in ima maso okoli 60 milijonov ton, bi ob trčenju povzročil eksplozijo, ki bi bila strašljivih 65,000-krat močnejša od eksplozije atomske bombe nad Hirošimo. Kakšno opustošenje bi takšna eksplozija povzročila, si le težko predstavljamo.

Medtem neki drugi raziskovalec, Michael Torn trdi, da bo Apophis, če bo leta 2068 trčil z Zemljo, nanjo padel nekje med Severnim in Črnim morjem, to pa je potemtakem Evropa in v tem primeru smo nasrkali tudi pri nas, saj bi pri takšnem trku v hipu pomrli vsi ljudje v krogu okoli 1.000 kilometrov od središča trka.