pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

300 milijonov priložnosti za življenje

kl, 12.11.2020 14:38:36

Samo v naši galaksiji naj bi bilo na stotine milijonov planetov, ki bi lahko gostili življenje. Če bomo našli le enega, bomo odgovorili na eno največjih ugank.

Delite na:
300 milijonov priložnosti za življenje
Vesoljski teleskop Kepler splet

Čeprav je zaenkrat Zemlja edini planet, za katerega zagotovo vemo, da na njem obstaja življenje, pa v 'našem širšem območju' svetov, na katerih bi se to lahko razvilo, dobesedno mrgoli.

Najnovejše raziskave ameriške vesoljske agencije Nasa, ki temeljijo na fotografijah pridobljenih z vesoljskim teleskopom Kepler, kažejo, da ima skoraj vsaka druga zvezda v naši galaksiji Rimski cesti, ki je podobne velikosti kot sonce, v svoji soseščini vsaj en planet, ki je po sestavi podoben Zemlji - se pravi, da je sestavljen iz kamnin in je 'sposoben' na svojem površju imeti tekočo vodo.

Število takšnih zvezd astronomi ocenjujejo kar na 300 milijonov, kar pomeni prav toliko planetov, na katerih bi se življenje lahko razvilo.

In nekateri od teh planetov - za vesoljske razmere - niso niti tako daleč, najbližji so od nas oddaljenih le 'borih 20 svetlobnih let', približno 189 214 609 000 000 000 000 kilometrov (189 milijard milijard) - kakšna milijarda gor ali dol ...

"Teleskop Kepler nam je pokazal, da je v galaksiji na milijarde planetov, vendar sedaj vemo, da je precejšen del le-teh kamnitih in naseljivih," je povedal vodja raziskave Steve Bryson.

"Čeprav je ta rezultat še vedno daleč od končne vrednosti, poleg tega pa je voda na površju le eden od faktorjev, ki podpirajo življenje, pa je izjemno razburljivo, da smo lahko izračunali, da je teh svetov toliko, s takšno natančnostjo in zanesljivostjo," dodaja.

Seveda ostaja skrivnost, na koliko od teh planetov življenje v resnici obstaja, vendar je četudi je to le na enem izmed 300 milijonov, bi z njegovim odkritjem vprašanje 'Ali smo sami v vesolju?' dobilo odgovor.

Teleskop Kepler, ki so ga v vesolje poslali prav z nalogo, da najde čimveč zvezd s planeti, sicer že dobri dve ne deluje več, na Zemljo pa je poslal ogromno fotografij, ki jih znanstveniki še vedno preučujejo.