Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zakaj netopirji preživijo korono?

kl, 24.07.2020 15:15:00

Znanstveniki so preučuili genom šestih vrst netopirjev in morda se v njih skriva odgovor na vprašanje, kako virus premagati, ki lahko pomaga tudi nam.

Delite na:
Zakaj netopirji preživijo korono?
Netopirji Gregor Domanjko

Netopirji naj bi bili izvorni člen pandemije korona virusa. Ti leteči sesalci so s korona virusi pogosto okuženi, vendar so proti njim imuni. Znanstveniki iz univerze v Dublinu so se tako lotili preučevanja genskega materiala šestih vrst netopirjev in odkrili, da imajo "unikaten imunski sistem".

"Če bi lahko posnemali imunski odziv netopirjev na okužbo z virusi, potem bi lahko zdravilo za korona virus lahko poiskali v naravi," je za BBC povedala profesorica Emma Telling, ki dodaja, da ima znanost na voljo orodja, ki ji omogočajo narediti vse potrebne korake.

Do sedaj so preučili genom šestih vrst, njihov cilj pa je to narediti pri vseh 1.421-ih vrstah netopirjev, kolikor jih poznajo. "Genetski material netopirjev je orodje, s katerim bomo lahko spoznali, kako so se rešitve za imunost razvile pri netopirjih in ta spoznanja bi lahko bila zelo koristna tudi za blaženje tegob, ki jih prinašata starost in bolezni," je prepričana profesorica.

Dr. Michael Hiller, iz inštituta Max Planck v Dresdenu pa dodaja, da znanje o netopirjevem genomu lahko razloži, kako živali prenašajo okužbo s korona virusom. Pri mnogih virusnih okužbah namreč ni virus tisti, ki povzroči smrt, pač pa ta nastopi kot posledica burnega odziva imunskega sistema. Kot kaže, se imunski sistem netopirjev na okužbo s korona virusom ne odzove tako burno, zato jo živali dokaj enostavno prebolijo oz. dostikrat sploh ne kažejo vidnih bolezenskih znakov.

Po dosedanjih spoznanjih se je bolezen Covid-19 pričela med netopirji, in se z njih najprej prenesla na neko drugo (za zdaj še neznano) živalsko vrsto, ki je blizu ljudem, s te pa na človeka.

Zaradi poročil o tem, da korona virus izhaja iz netopirjev, so ponekod ljudje že začeli pobijati netopirje, zato ekologi in varstveniki narave opozarjajo, da teh nočnih letalcev ne bi smeli preganjati. Če jih pustimo pri miru v njihovem naravnem okolju, za človeka ne predstavljajo velike nevarnosti, poudarjajo. Netopirji so zelo pomembni za naravno ravnovesje, saj veliko vrst oprašuje rastline, širi njihovo seme, nekatere pa so žužkojede in vsako noč polovijo na tone žuželk, tudi škodljivih.