reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Za vas smo testirali popularen dron

Ivan Valtl, 01.08.2020 12:15:03

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Za vas smo testirali popularen dron
MI Drone Mini Ivan Valtl

Nekoč smo drone videvali le v znanstvenofantastičnih filmih, kasneje na poročilih, sedaj pa že skoraj povsod. Droni so brezpilotna zračna vozila, največkrat s štirimi propelerji. Kot ogromno drugih sodobnih tehnoloških stvari tudi droni izvirajo iz oboroženih vojaških spopadov, v katerih so sprva opravljali delo izvidnikov, pozneje (invazija Iraka, vojna v Afganistanu) pa so bili uporabljeni za bombardiranje strateških ciljev (pri tem so jih pogosto skupili tudi civilisti).

image5.jpeg
MI Drone Mini v akciji, tik preden je močno zapihalo in ga odpihnilo ...
Ivan Valtl

Ni tako enostavno, kot je videti! 

Letenje z dronom ni tako enostavno, kot bi bilo videti na prvi pogled, saj lahko z njim ogrožamo življenja. Torej letimo lahko le, če s tem nikogar ne ogrožamo ali motimo varnosti v zračnem prometu ali javnega reda in miru. Istočasno lahko upravljamo le le en dron. Letenje z njim je dovoljeno le podnevi. Za nočno letenje potrebujemo posebno dovoljenje Javne agencije za civilno letalstvo. Pred letom se moramo prepričati, da so meteorološke in druge razmere primerne za varen let. Z dronom lahko letimo do največ 150 metrov nad tlemi izven kontroliranega zračnega prostora. Letenje do največ 300 metrov je mogoče le s predhodno pridobljenim dovoljenjem Agencije za neko področje letenja.

image3.jpeg
MI Drone Mini je dejansko res mini dron.
Ivan Valtl

Za vas smo testirali dron Xiaomi MITU RC
Mini dron velikosti 10 x 9,10 x 3,80 cm je primeren za letenje v zaprtem in odprtem prostoru. Izdelek je namenjen začetnikom in izkušenim pilotom. Je zelo stabilen, tudi na prostem z nizkim/zmernim vetrom. MITU lahko zelo veliko časa lebdi in je tudi zato primeren za začetnike in otroke (starejše od 14 let).

Xiaomi MI Drone Mini dobite za  84,99 €

Opomba: Med letenjem na prostem odstranite ščitnike propelerja, saj dronu dajejo nekaj nestabilnosti. MITU je opremljen s petimi senzorji, ki resnično izboljšujejo njegovo stabilnost.

image5.jpeg
MI Drone Mini v akciji, tik preden je močno zapihalo in ga odpihnilo ...
Ivan Valtl

Štirijedrni procesor in pet senzorjev

Ker je Xiaomi kitajski izdelek, sem osebno pričakoval slabšo kakovost strojne opreme. A sem se motil. MITU je namreč opremljen s štirijedrnim glavnim čipom 1,2 GHz, ki obdeluje podatke, ki jih zbirajo vsi vgrajeni senzorji. MITU ima pet senzorjev, ultrazvok, barometre in že omenjene optične senzorje pretoka. Zaradi tega je zmogljivost dobra, nadzor nad kvadrokopterjem je enostaven.

Na spletni strani www.dronbonton.si pridobite vse potrebne informacije v zvezi z uredbo o sistemih brezpilotnih zrakoplovov, ki jo morate nujno poznati, preden se lotite letenja!

Oblika:

MITU-jeva zasnova je zelo preprosta. Ovalno telo, štirje nosilci in štirje propelerji v beli barvi. V sredini drona je baterija in notranji spomin za shranjevanje fotografij in videoposnetkov. Ščitniki so snemljivi. Dron tehta le 88 g, zato je zelo enostaven za letenje.

image2.jpeg
Leteča faza – pazljivi moramo biti na sunke vetra, saj ga lahko močan sunek dobesedno odpihne ... Prav zato sem testiral dva drona, ker je prvi končal na strehi sosednjega bloka.
Ivan Valtl

Kamera

Kot večina dronov, ki so dandanes na tržišču, ima tudi MITU že vgrajeno kamero, ki omogoča snemanje 720p HD videov s hitrostjo 30 sličic na sekundo in fotografiranje spodobne kakovosti. Prav tako je sposoben oddajati videoposnetek v realnem času preko mobilnega telefona.

Pazljivo ob slabem vremenu, saj lahko ta dron veter dobesedno odpihne!

Slabost: Po nekajdnevnem testiranju lahko rečem, da izdelku primanjkuje stabilizacija slike. Zato pričakujte nekaj videa z »jello efektom« (tresoč se video).

Opomba: Za fotografije in posnetke je na voljo 4 GB pomnilniškega prostora, ki ga sicer lahko nadgradimo s pomnilniško SD-kartico.

image1.jpeg
Škatla MI Drone Mini
Ivan Valtl

Lastnosti

Kot vsak drug ljubitelj brezpilotnih letal tudi v funkcijah MITU-ja najdem veliko zanimivih stvari. S pomočjo aplikacije, snemljive tako za iOS kot tudi za Android, lahko nastavite omejitev višine največ 25 metrov, a senzorji na tej višini ne delujejo!

Aplikacija omogoča tudi nastavitev občutljivost igralnega palčnika in izbiro možnosti levičar ali desničar. Poleg tega lahko dostopate tudi do samodejnega vzleta in pristajanja, avtomatskega pilotiranja in načina IR Battle/bojišče. To je posebej zanimivo za mlajše, saj se lahko povežejo z drugimi brezpilotnimi zrakoplovi MITU Xiaomi in igrajo pravo strelsko igro.

Ne nazadnje bi omenil še uporabni način G-senzor oziroma žiroskopni senzor, ki omogoča pilotiranje z obračanjem telefona v poljubno smer. MITU ima tudi optično držanje položaja, ki samodejno vzdržuje brezpilotno letalo in enakomerno lebdenje. Na koncu še ena pozitivna stvar: vsakič, ko ima brezpilotno letalo MITU prazno baterijo, se oglasi glasovno opozorilo: »Baterija je prazna. Bodite previdni.« Morate sicer znati angleško, saj MITU ne zna slovensko.

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★